reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rozhovor: Petr Bobek z Microsoftu

27.5.2011, Karel Polívka, rozhovor
Rozhovor: Petr Bobek z Microsoftu
Máme tu vyhodnocení posledního rozhovoru série Ptáme se za vás, kde pokládáte otázky osobnostem ze světa IT. Tentokrát se týkaly společnosti Microsoft - odpovídal Petr Bobek, produktový manažer pro Office, Microsoft ČR.
Další rozhovor série Ptáme se za vás, v němž můžete pokládat otázky přímo vy - čtenáři Světa hardware, se týká společnosti Microsoft. A kdo vlastně bude odpovídat?


Petr Bobek se představuje


Petr Bobek pracuje ve společnosti Microsoft na pozici produktového manažera pro sady Office. Jeho pracovní náplní je podporovat prodej sad Microsoft Office na českém trhu a uvádění nových verzí na trh. Mezi jeho pracovní aktivity tak patří příprava všech informačních materiálů, informací na webu, školení pro prodejce, kontrola lokalizace, nastavení prodejní strategie, atd. Protože ve společnosti Microsoft pracuje již od roku 2003, účastnil se uvádění na český trh všech tří předchozích verzí Office 2003, 2007 a 2010. Před nástupem do Microsoftu pracoval ve společnosti HP, podnikal také v oblasti školení informačních technologií a marketingu. Jeho mimopracovními zájmy jsou tenis a jachting.



Petr Bobek, produktový manažer pro Office, Microsoft ČR


O společnosti Microsoft


Společnost Microsoft byla založena v roce 1975 a dnes je světovým lídrem v poskytování softwaru, služeb a řešení, které pomáhají lidem a firmám po celém světě plně realizovat jejich potenciál.





Česká pobočka společnosti Microsoft Corporation zahájila svoji činnost v roce 1992. Od srpna roku 2010 ji vede Roman Cabálek.



Jak šlo pokládat otázky?


Po dobu 7 dní bylo možné pomocí jednoduchého formuláře psát otázky do odpovídajícího tématu na našem fóru, kde je mohli ostatní registrovaní čtenáři hodnotit (Zajímavé/Nezajímavé). Pod každou otázkou se zobrazovalo i její aktuální skóre a kdo ji hodnotil. Po uplynutí jednoho týdne bylo téma uzamčeno, redakce vybrala 10 otázek s nejlepším skóre, přidala případně vlastní otázky a zaslala je k zodpovězení.

Pokud chcete nahlédnout na všechny navržené otázky pro tento rozhovor, přejděte na:
https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/59755-petr-bobek-produktovy-manazer-pro-office-microsoft-cr




1. otázka od: shasler


Rád bych se zeptal na stav týkající se kompatibility a použitelnosti 64bitových Office. Máte nějaké informace o zlepšení?

Doplňující komentář:
Jen pro pořádek doplním nejpalčivější známé problémy u 64bitové verze:
- Centrum zařízení Windows Mobile (Windows Mobile Device Center – WMDC) nepodporuje synchronizaci s Outlook 2010 x64.
- Nekompatibilita souborů Microsoft Access MDE/ADE/ACCDE (32bit vs 64bit).
- Nekompatibilita ActiveX controls and COM add-ins.
- Nestabilní výkon při vykreslování grafiky z důvodu omezené podpory MMX instrukcí v 64bit prostředí.

Petr Bobek: Pro verzi 2010 Microsoft Office neočekávám definitivní odstranění všech omezení. Jistá dílčí zlepšení může přinést opravný balíček Service Pack 1 pro Office 2010 v létě tohoto roku (přelom června a července). Očekávám spíš, že k odstranění Vámi vyjmenovaných omezení dojde až s příští verzí Microsoft Office. V případě zájmu o další podrobnosti ohledně 64bitové verze doporučuji prozkoumat tuto stránku.



2. otázka od: Zoidik


Již několikrát jsem se setkal s názory, že vzhled Ribon, který je prosazovaný u nových Office 2007 a 2010, spoustě lidem nevyhovuje a chtěli by se vrátit ke "starému" vzhledu, který znají z Office 2003, XP, 98. Uvažuje Microsoft, že by umožnil uživatelům návrat k tomuto starému vzhledu?

Petr Bobek: Ano, tyto názory se objevují. Dá se říci, že expertní uživatelé Office, kteří jsou navyklí na staré prostředí, jsou nucení hledat své nástroje v novém prostředí. Ukazuje se však, že mnohem více uživatelů preferuje nové prostředí, které je přehlednější, jednodušší a intuitivnější. Pro usnadnění přechodu ze starého do nového prostředí jsou k dispozici seznamy nástrojů spolu s jejich umístěním jak ve starém, tak v novém prostředí. Na webu také běží interaktivní referenční příručky se stejným účelem. Změně uživatelského prostředí předcházely rozsáhlé výzkumy, na youtube naleznete hodinové seriály (The Story of the Ribbon), které do detailu popisují, jak se výzkum prováděl. Doporučuji zhlédnout.



3. otázka od: Jindřich Vorlíček


Neuvažuje Microsoft o tom, že by do balíku Office přidal autorský nástroj pro tvorbu interaktivního výukového obsahu určeného pro práci na interaktivní tabuli (příp. jiném dotykovém zařízení)? V balíku Office je kde co (Publisher, OneNote, InfoPath…), ale tohle tam evidentně chybí. Pro, případ, že není jasné, o čem mluvím, zde je ukázkové video.

Doplňující komentář:
V současnosti nabízí každý výrobce interaktivní tabule (SMART Board, ActivBoard,…) svůj vlastní autorský software (SMART Notebook, ActivStudio aj.), který je ale licenčně omezen na užití právě jen s jeho tabulí, ukládá do vlastního proprietárního formátu a kupující je nucen ho zakoupit v ceně každé tabule. Ceny jsou vysoké - např. u tabule SMART Board 680: HW 30 000 Kč + SW 15 000 Kč. Výsledkem je chaos a neefektivní nakládání finančními prostředky škol.

Přitom naprostá většina škol (i díky vstřícné lic. politice Microsoftu - viz MS Select+) má nakoupen balík Office. Pokud by byl jeho součástí nějaký vydařený autorský nástroj pro tvorbu interaktivního obsahu, vyřešilo by to problém kompatibility a prudce by klesla cena interaktivních tabulí - ve skutečnosti jde o technicky jednoduchá zařízení. Ideální by bylo, kdyby navíc ukládal do otevřeného iwbcff, jehož standard právě vzniká. Možná by nemuselo jít o nový nástroj. Třeba by stačilo přidat do PowerPointu nové funkce na vytváření a vkládání nových objektů, tvorbu testů s možností hlasovat přes hlasovací zařízení, podporu multitouch, a přidat výběr pro spuštění v "módu Prezentace" a v "módu Prezentace pro interaktivní tabule".

Současný PowerPoint sice obsahuje určitou interaktivitu (kliknutím můžete něco spustit), ale selže už v momentě, když budete chtít třeba manipulovat s objekty. Už např. jednoduché přetažení textového pole je problém - v "módu Prezentace" s ním nejde manipulovat, v "módu Úprav" musíte nejdříve kliknout dovnitř, aby se objevil rámeček a za tento rámeček pak pole přetáhnout. To je pro interaktivní tabule nevhodné. Tam je třeba mít možnost prstem vzít text za jakékoliv místo (třeba uprostřed) a rovnou táhnout.

Petr Bobek: Ano, známe interaktivní tabule. Ohledně budoucího vývoje svých produktů poskytuje Microsoft pouze omezené informace, konkrétně pro Microsoft Office ve formě omezeně šířené prezentace, která se nazývá Office Futures. Tato forma naznačuje pouze směry, nikoliv detailní možnosti aplikací existujících či nových aplikací. Jedním ze směrů, na něž má být kladen důraz v nové verzi Office, je směr „sdílení“. Bohužel Vám nedokáži slíbit nebo předpovědět, zda konkrétně vznikne softwarový nástroj pro tvorbu interaktivního výukového obsahu pro interaktivní tabule, který by využíval standard iwbcff, jenž popisujete.



4. otázka od: Brouk


Jak se Microsoft jako významný člen BSA dívá na praktiky BSA? Ano, i dnes jsou firmy, kde je licenční politika doslova katastrofální, ale za posledních 5 let vnímám v praxi obrovský krok kupředu a firmy, kde se na licence totálně kašle, jsou už spíše posledními zoufalci.

O to víc dokáže naštvat, když vám do firmy přijde dopis, který by se dal brát pomalu i jako výhružný, na obálce má velký červený nápis o nelegálním softwaru a skutečnost je taková, že ve firmě, kde je legálně Windows, MS Office, AutoCAD ... na desítkách stanic, maximálně uletěl shareware, který se zapomnělo koupit po trial periodě a i to jsou ojedinělé případy, které se řeší.

Petr Bobek: Pro Microsoft je oblast počítačového pirátství a plagiátorství samozřejmě důležitá. I přes pokles míry pirátství v loňském roce totiž v Česku stále způsobuje miliardové škody. Stejně tak však přináší i celou řadu bezpečnostních rizik pro samotné uživatele, ať už z řad domácností, nebo firem.

Naše lokální aktivity však nespočívají v represivních akcích typu posílání dopisů podezřelým firmám, ale především v aktivitách preventivních. Dlouhodobě investujeme především do vzdělávacích aktivit a osvěty, třeba prostřednictvím českého webu www.legalnisoftware.cz, kde uživatelé z domácností i firem naleznou řadu rad a doporučení, proč a jak se pirátského softwaru vyvarovat. Stejně tak investujeme nemalé prostředky například do technologií a programů, které pirátství znesnadňují.

V neposlední řadě se pak snažíme českým firmám radit, jak si mohou udělat ve svém softwaru pořádek s využitím metodiky Software Asset Management (SAM), a to jak svépomocí, tak i například formou služby od našeho partnera.



5. otázka od: elpsycho


Jakožto sběratele staršího hardware by mě zajímalo, jestli a jak lze v dnešní době získat legální licenci k již nepodporovanému software, ať už se jedná o starší verze Office nebo operačních systémů Windows. Bude tento software někdy k volnému užívání (například po vypršení různých patentů), nebo se toho dnešní generace nedožije?

Petr Bobek: Starší verze software Microsoft lze získat legálně nákupem multilicence a jejím downgradem (přechodem na nižší verzi) – pouze multilicence totiž umožňují downgrade. Další legální způsob je nákup starší licence od jiné právnické nebo fyzické osoby, která licenci zakoupila dříve (to platí pro krabicové licence a licence OEM prodávané spolu s PC). Licence na starší software také prodáváme za nízkou cenu k repasovaným starším počítačům, které se prodávají v rozvíjejících se zemích, k nimž ČR z pohledu Microsoftu však již dávno nepatří. Obecně však nemáme zájem šířit starší verze našeho softwaru, a to z mnoha důvodů – starší verze softwaru nejsou zabezpečené proti novým bezpečnostním hrozbám, uživatelům nabízejí nízkou produktivitu, nejsou již technicky podporované z naší strany a nedokážeme zaručit jejich kompatibilitu se současnými operačními systémy či dalšími aplikacemi. Nepochybně hraje roli i náš zájem obchodní, tedy snaha předstihnout konkurenční kancelářské sady. Pravda je také to, že velkým konkurentem našich nových verzí softwaru jsou i naše verze staré.



6. otázka od: kattz


Proč cena za "MS Office 2010 Home and Business" je cca 4.600 Kč s DPH, zato cena za multilicenci z MS Select "MS Office 2010 standard" je cca 9.000 Kč s DPH (tedy 2x tolik). Tato cena je pro velké organizace příliš vysoká, takže místo toho, aby Microsoft vydělal více peněz, donutil velké firmy se podívat po jiné alternativě, jako je Open Office. Naše firma již hromadně instaluje na každé PC jen Open Office. MS Office používáme jen výjimečně.

Doplňující komentář:
Krabicová verze (tedy "MS Office 2010 Home and Business") se dá použít jen na jedno PC a končí s existencí počítače, kdežto u Office z balíku MS Select lze tuto licenci používat neomezeně a lze ji kdykoli dát na jiné PC. Dále je možno na všechny počítače používat stejnou instalaci (stejné sériové číslo), což je velmi výhodné při hromadné instalaci.

Petr Bobek: Dotaz je jasný, nicméně okolnosti uváděné v dotazu nejsou úplně přesné. Nejprve tedy jak se věci mají - sada Office 2010 pro podnikatele (tedy Office Home&Business 2010) se prodává ve dvou licenčních formách – jako Krabice s diskem (FPP) a jako Karta s kódem (PKC). Krabice s diskem nabízí přenositelnou licenci (tedy po odinstalování z jednoho PC můžete software přenést na druhé PC). Karta s kódem obsahuje pouze nepřenositelnou licenci.

Čili pokud máme srovnávat cenu licence sady Office Standard 2010, jež je součástí multilicenčního programu Select, s cenou sady Office 2010 pro podnikatele, tak je správnější ji porovnat s cenou Krabice s diskem (FPP) – kvůli shodné vlastnosti, jíž je přenositelnost. Krabice vychází cenově výhodněji nikoliv 2x, ale cca o 30%. Nicméně multilicence sady Office Standard nabízí řadu dalších výhod – aplikace Publisher navíc, možnost používat Office Web Apps na serveru SharePoint, aplikaci Business Contact Manager pro Outlook, možnost downgradu, možnost hromadné instalace, možnost používání sady v terminálovém režimu a při virtualizaci desktopu, možnost volby jazykové verze a její změny. Pak zbývá otázka, zda tyto výhody stojí za 30 % ceny navíc. Je to věc, o které se hodně diskutovalo v rámci Microsoftu. Nicméně prodeje ukazují, že zákazníci z rozvinutých zemí výhody multilicence požadují a jsou ochotní za ně zaplatit tuto prémii.



7. otázka od: shasler


Produkty Office umožňují kromě standardních funkcí přístupných pomocí menu a ikon i programování ve VBA (Visual Basic for Application). Zajímalo by mě, zda Office někdy přejdou z VBA na jiný, modernější jazyk, jako je např. C# nebo VB.NET.

Petr Bobek: Dnes je možné vyvíjet v prostředí .NET frameworku ve Visual Studiu 2010 v moderních programovacích jazycích C# a VB.NET i doplňky (add-ins) pro aplikace Office – je to doporučený přístup pro veškeré profesionální vývojáře. Řada zákazníků má však ve VBA naprogramované části kódu, tzv. „makra“, která by odstraněním přestala fungovat; z těchto důvodů podpora VBA v aplikacích Office zůstává zachovaná.



8. otázka od: Tomáš Holouš


Proč je poslední Office 2010 Home a student pouze pro jeden PC a ne pro 3 PC, jak tomu bylo u verze 2007?

Petr Bobek: Tento dotaz si vyžaduje upřesnění. Sada Office 2010 pro studenty a domácnosti (Office Home&Student 2010) se prodává ve dvou licenčních formách – jako Krabice s diskem (FPP) a jako Karta s kódem (PKC). Krabice s diskem nabízí přenositelnou licenci (tedy po odinstalování z jednoho PC můžete software přenést na druhé PC). Karta s kódem obsahuje pouze nepřenositelnou licenci pro instalaci na 1 počítač. Kromě toho Krabice s diskem sady Office 2010 pro studenty a domácnosti obsahuje licenci až na 3 počítače v jedné domácnosti, tedy software je možné instalovat na 3 počítače v jedné domácnosti.



9. otázka od: Jarda_Invalida


Jsem plně invalidní a bez možnosti si přivydělat. Když se někomu přihodí, že se dostane do částečného důchodu a chce přispět na hardware či software u nadací, nemá šanci. Když se dostanete, třeba po dvou letech, do plného inval. důchodu a nemáte TP a ani ZTP, řeknou, tak to zkoušejte, ale neřeknou kde. A zase moc těch nadací není.

Navíc po čase zjistíte, že jsou "téměř" všichni tzv.: omezeni pomáhat lidem jen se ZTP. Proč? Je má domněnka správná, že dotace jsou jen pro ty hodně viditelné a že se na ně i lehce shánějí "sponzoři"? To je opravdu jen o tom? Nemá Microsoft, prosím, také nějaký sponzorský program, pro tzv. "potřebné"? Samozřejmě bych si rád zažádal o Vaše produkty i pokud by šlo o příspěvek na PC (hardware, díly na sestavení svého PC). Nyní mám Pentium 4; 1,6GHz.

Petr Bobek: Co se týká sponzorského programu, tak Vás bohužel musím zklamat. Microsoft nemá sponzorský program umožňující napřímo podporovat koncové uživatele s invaliditou či zdravotním postižení. Navíc, Microsoft svůj software neprodává přímo, ale pouze prostřednictvím svých partnerů. Z toho důvodu Vám nemůžeme ani poskytnout slevu na software.

V rámci našich aktivit se zaměřujeme na podporu neziskových organizací, které poskytují své služby i zdravotně postiženým spoluobčanům. Věříme, že tím, jak jsou zdravotně postiženým mnohem blíže než my, mohou dostupných hmotných i finančních prostředků využívat efektivněji. Příkladem může být projekt Počítače proti bariérám, v jehož rámci mohou někteří zdravotně postižení získat k dlouhodobé zápůjčce počítač se softwarovou výbavou, případně příspěvek na vybavení. Více informací a odkaz na žádost naleznete ZDE. Snad informace pomohou.



10. otázka od: Honza


Používám Microsoft Security Essentials. Kdykoliv zapnu PC, je Essentials vypnut, provádí se aktualizace a trvá to minutu a déle. PC není v té době chráněn. Je možné to nastavit nějak příznivěji? Pokud ano, kde?

Petr Bobek: Microsoft Security Essentials se spouští po zapnutí počítače. K aktualizaci dochází automaticky po připojení k internetu. Jiné nastavení není možné provést. Prodleva mezi startem počítače a zapnutím Microsoft Security Essentials je obvykle 10 sekund, pokud trvá déle, může to být způsobeno pomalejším počítačem. Nicméně vlastní ohrožení počítače hned po spuštění počítače a náběhu všech služeb a aplikací je relativně limitované, pakliže okamžitě nenavštěvujete potenciálně nebezpečné webové stránky nebo nestahujete nějaký obsah do počítače.



Závěrem


Tímto děkujeme panu Bobkovi za zodpovězení všech otázek.

Redakce Světa hardware
reklama