reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-x31+: energeticky efektivní NAS

23.1.2015, Jan Vítek, aktualita
QNAP TS-x31+: energeticky efektivní NAS
Především pro malé kanceláře a domácnosti je určena nová série QNAP TS-x31+ Turbo NAS, která přichází vybavena dvěma nebo čtyřmi pozicemi pro pevné disky a vylepšeným procesorem ARM Cortex-A15.
QNAP TS-x31+ Turbo NAS by tedy měly nabídnout relativně přívětivou cenu vzhledem k tomu, že jsou určeny i do domácností. Je ale třeba si také uvědomit, že QNAP TurboNAS obecně nepatří mezi nejlevnější modely. Slibují ale také velmi slušný výkon, a to díky dvěma rozhraním gigabit Ethernet. Ty můžeme spojit a dostat z nich celkovou datovou propustnost i přes 200 MB/s, přičemž i při zapnutí hardwarového šifrování dat pomocí 256bitového AES to bude přes 150 MB/s, alespoň tedy dle specifikací výrobce. Dvě ethernetová rozhraní se ale dají využít i jinak, třeba pro zapojení do dvou různých sítí nebo pro vytvoření záložního připojení.





Potřebný výkon tedy zajistí dvoujádrový a 1,4GHz procesor ARM Cortex-A15, který je vybaven zbrusu novým FPU VFPv4 a dále má k dispozici 1 GB operační paměti DDR3. Podporovány jsou pak dva nebo čtyři desktopové i notebookové disky s rozhraním SATA 6 Gb/s (modely TS-231+ a TS-431+). Vedle toho tu máme také tři rozhraní USB 3.0 pro připojení dalších zařízení.

A že jde také o domácí NAS, pak QNAP klade důraz i na multimédia a zmiňuje podporu DLNA, AirPlay či Chromecast a také mobilní aplikace Qphoto, Qmusic, Qvideo, Qfile a Qmanager či další aplikace Photo Station, Music Station a Video Station pro správu multimediálních dat. To je ale v podstatě společné pro všechny moderní QNAP TurboNAS, neboť ty jsou všechny založeny na operačním systému QTS.

Tisková zpráva nijak nerozvádí onu energetickou efektivitu a pouze poukazuje na procesor. Ze specifikací na stránkách výrobce (viz zdroj) se ale dozvíme, že bez zapnutých disků je spotřeba těchto modelů 9 a 12 W, přičemž pak už záleží na tom, jaké disky použijeme. Menší model by se tak měl dostat na cca 16 W se dvěma disky a větší pak na 26 W se čtyřmi disky.

Nová série TS-x31+ bude na trhu k dispozici od února. Ceny nebyly uvedeny, ale lze předpokládat, že budou podobné jako u série TS-x31. Její dvoudiskový model přijde na 6000 Kč a více a za čtyřdiskový dáme alespoň 7900 Kč s daní.

Zdroj: TZ QNAP
reklama