reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raja Koduri o plánech AMD: dvě nová GPU pro příští rok

13.11.2015, Jan Vítek, aktualita
Raja Koduri o plánech AMD: dvě nová GPU pro příští rok
Forbes přinesl rozhovor s Rajou Kodurim, šéfem nové divize Radeon Technologies Group ve firmě AMD. Ten uvedl, že přijde v příštím roce se dvěma zbrusu novými GPU a chce zvýšit podíl firmy na trhu s profi grafikami.
Společnost AMD by měla v ideálním případě přinést zcela novou generaci grafických čipů, kde již budou chybět dnešní 28nm modely, ale to pochopitelně není vůbec zaručené ani jisté. Raja Koduri nyní slíbil, že jeho divize v příštím roce přijde se dvěma zbrusu novými GPU, což tedy nutně neznamená, že půjde v důsledku jen o dvě grafické karty. Výsledné čipy mohou být díky deaktivaci svých částí použity na různě výkonných kartách, což je běžná praxe. Dva ale nejsou dostatečný počet na to, aby AMD mohlo nabídnout zcela novou generaci a udělat tlustou čáru za 28nm technologií.





Raja Koduri ani nyní neprozradil, zda AMD pro tyto účely využije 16nm proces firmy TSMC, nebo 14nm linky GlobalFoundries. Uvedl ale, že si uvědomuje, jak zastaralé některé čipy v aktuálních kartách jsou. Vždyť se prodávají i karty série Radeon 300, které využívají GPU architektury GCN 1.0. Vedle nich jsou nejmodernější Fiji a Tonga (Antigua) s GCN 1.2. Mohli bychom tak očekávat, že na tato stará GPU už AMD opravdu zapomene.

Firma by ale mohla využít právě čipy Fiji a Antigua, ale zde je třeba si uvědomit, že nové generace karet Radeon i GeForce mají být až dvakrát rychlejší oproti stávajícím. To by odsunulo i Fiji do mainstreamu a Antiguu do low-endu a je těžké si představit, že by se AMD vyplatilo prodávat složité a drahé 28nm Fiji za mainstreamové ceny. Je tu ale ještě jedna cesta, a to tzv. die-shrink, čili výroba stejného jádra lepším procesem, ale mluvit o něčem takovém je zatím na úrovni věštění z koule. Pokud by ale tomu tak bylo, AMD by mělo tedy v příštím roce k dispozici dvě zbrusu nová GPU plus dvě GPU vycházející z dnešního Fiji a Antigua, což by již na novou řadu stačilo.

Koduri také prozradil, že se k AMD připojit Sean Burke, který má firmě pomoci s navyšováním podílu na trhu s profesionálními grafickými kartami. Sean Burke má zkušenosti z firem Hewlett-Packard, Compaq i Dell a stojí za vývojem řad Dell Dimension nebo Compaq Prolinea. Koduri má přitom plán prosadit grafické karty AMD v různých odvětvích včetně automobilového průmyslu, zdravotnictví, bezpečnosti či vzdělávání.

Co se týče grafiky, tak má plán firmy AMD celkem tři zásadní části. Jednak se v příštím a přespříštím roce chce soustředit na získání vyššího podílu na trhu se samostatnými grafickými kartami. A dá se říci, že bez zásadních inovací v nabídce těchto karet se to podaří jen těžko, zvláště když konkurence chce opět svou nabídku zcela obměnit. Dále je tu plán, jemuž jsme se věnovali v jiné dnešní aktualitě, a sice dostat APU firmy AMD do příštích generací herních konzolí. Nakonec je tu tedy snaha více proniknout na trh s profesionálními grafikami.

V nejbližší době můžeme očekávat nástup nového "Radeon Software" Crimson, který nahradí ovladače Catalyst. AMD také chce pravidělně vypouštět alespoň jedny WHQL ovladače každé dva měsíce, a to krom dalších beta ovladačů.

Zdroj: Forbes
reklama