reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm NovaTouch TKL: nová kapacitní tlačítka

9.1.2015, Jan Vítek, recenze
CM Storm NovaTouch TKL: nová kapacitní tlačítka
Horká novinka mezi klávesnicemi, CM Storm NovaTouch TKL, se objevila na evropském trhu v listopadu a jde o první model využívající nová tlačítka Hybrid Capacitive Swich. Ta mají být velmi tichá a zajistit rychlý stisk.
Kapitoly článku:
  1. CM Storm NovaTouch TKL
  2. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Klávesnice CM Storm NovaTouch TKL se tedy chlubí především svými hybridními kapacitními tlačítky, která ve své podstatě nejsou mechanická, protože nevyužívají klasické kontakty pro uzavření obvodu a detekci stisku, ale na druhou stranu mají pružinu. Ta ale pochopitelně slouží pouze k tomu, aby se tlačítko dostalo do výchozí polohy. Výrobce je na svých stránkách srovnává se známými Cherry MX v provedení Brown, Red a také Orangem, jež tedy nejsou zase tak často využívaná. Tyto údaje pak můžeme srovnat se skutečností, tedy alespoň z mého subjektivního pohledu.



Cooler Master udává delší nebo stejnou životnost tlačítek NovaTouch Hybrid Switch jako v případě Cherry MX, ale to si pochopitelně ověřit nemůžeme. Máme tu ale i další údaje, jako je hlučnost při stisku. Bylo uvedeno, že samotná tlačítka jsou kapacitní, takže se nic nespojuje, a tudíž je hluk nulový. To je pravda, jenomže tlačítko netvoří pouze kontakty a máme tu celou pohybující se konstrukci, která už při psaní hluk dělá. Když to porovnáme s lineárními tlačítky Cherry MX (Red či Black), která mají k hybridním kapacitním asi nejblíže, pak lze říci, že Cherry MX mají při stisku ostřejší zvuk, zatímco kapacitní jsou spíše tlumená. To můžeme ještě malinko zlepšit tím, že na čepičky zespoda nasuneme dodávané gumové kroužky, které dosed ještě trošku utlumí, ale to se stejně v celkovém hluku ztratí.

Je tu totiž jedno ale. Jedna věc je stisk klávesy, ale něco jiného její návrat do výchozí polohy a právě tehdy se NovaTouch TKL nejvíce rozezní. Stisk klávesy je tedy tlumený, ale když ji zase pustíme, ta se díky pružině zase vrátí nahoru, a to s hlasitým cvaknutím, čili ve výsledku je veškerá výhoda tiššího stisku ta tam.



- NovaTouch Hybrid Switch - klikněte pro zvětšení -

Pak si tabulka všímá hloubky stisku, která je 4 mm, což odpovídá. Cherry MX ale reagují až v polovině celkové hloubky stisku, zatímco kapacitní dle specifikací již od 1 mm, což mi přišlo až příliš citlivé. Vzal jsem tedy do ruky posuvné měřítko, nastavil na něm pro jistotu 1,2 mm a vyzkoušel hloubku stisku na různým klávesách. Žádná z nich, a to ani ty s nasazeným tlumicím kroužkem, na takovou hloubku nereagovaly. Postupně jsem se dopracoval k tomu, že zareagují ve víceméně stejné hloubce (plus minus 0,1 mm) jako Cherry MX Black, čili také v polovině svého stisku. Tento údaj tedy vůbec neodpovídá zjištěné skutečnosti, ale osobně jsem tomu spíše rád, však pak by byla citlivost kláves opravdu přehnaná a rostlo by riziko překlepů.



- graf průběhu stisku kláves - hloubka (mm) x odpor (g) -

Hmatová odezva kláves má být dle specifikací plynulá. Nelze si ale nevšimnout toho, že Cherry MX Red nemají mít dle CM Storm žádnou a ostatní srovnávané modely zase hrubou, což může vypadat jako trošku zbytečné shazování konkurence, ale po důkladném vyzkoušení musím dát firmě CM Storm za pravdu. Dle mého názoru je hmatová odezva kláves na NovaTouch TKL asi to nejlepší. Dle schematu tlačítek by se mohlo zdát, že bude prostě lineární, ale tak tomu není. Nejdříve je stisk tužší a zhruba v polovině se trochu "zlomí", takže odpor trochu poleví, přičemž tento přechod je velmi hladký (viz graf výše). K tomu mají asi nejblíže tlačítka Cherry MX Brown. A co se týče odporu při stisku, ten skutečně odpovídá zátěži 45 gramů, samozřejmě s menší tolerancí. Větší klávesy jsou na stisk také trochu tužší, ale do nich jsme ostatně navyklí více bušit, zvláště do mezerníku.



A pak se ještě výrobce chlubí tím, že reakce na stisk kláves a návrat do výchozí polohy je velmi rychlý, ovšem srovnání s Cherry MX operuje s milisekundami a osobně nedokážu říci, zda na tom skutečně něco je. Dnes je ale moderní u herního hardwaru (síťové karty, monitory) a periferií honit milisekundy všude, kde se dá a je pochopitelné, že se k tomu přidává stále více výrobců s novými produkty.


Závěr


Klávesnice NovaTouch TKL je zatím jediná klávesnice CM Storm využívající tlačítka NovaTouch Hybrid Switch s kapacitními spínači. Na první pohled jde o prostou desktopovou klávesnici bez numerické části i zvláštních funkcí či vlastností, ovšem s cenou kolem 4700 Kč s daní. Jde také o velmi pevný a odolně působící produkt, v jehož případě se to podstatné skrývá uvnitř.

A tím jsou právě zmíněná tlačítka, jejichž vlastnosti by je měly vyvyšovat i nad jinak oblíbená mechanická tlačítka Cherry MX. A zatímco vlastnosti jako výdrž danou kvalitou výroby a odezvu v řádu milisekund zjistíme v recenzi jen těžko, ostatní vlastnosti už posoudit můžeme. Jde o tlačítka chlubící se svým tichým stiskem, čemuž celkový produkt nakonec nedostál, a to kvůli hluku kláves vracejících se do výchozí polohy. Dále tato tlačítka také nereagují už v 1mm hloubce stisku, ale výrazně hlouběji, ovšem to je dle mého názoru jenom dobře. Výtečně však hodnotím jejich hmatovou odezvu, která je skutečně plynulá a připomíná Cherry MX Brown, ovšem s hladším průběhem.

Kapacitní tlačítka jistě mají něco do sebe a mohou směle konkurovat mechanickým, jenomže je otázkou, zda se za takovou cenu vyplatí. Však zpracováním stejný model CM Storm Quick Fire Rapid-i vybavený také výbornými tlačítky Cherry MX stojí pouze polovinu a navíc nabídne i podsvícení. Klávesnici NovaTouch TKL bych tedy určitě doporučoval před koupí vyzkoušet na vlastní prsty.
 
English translation of the conclusion
NovaTouch TKL is so far the only CM Storm keyboard with capacitive NovaTouch Hybrid Switches. At first sight, it is a common tenkeyless desktop keyboard with no special buttons or functions, but with a special price. It is also a very well built peripheral that was designed to last for many years to come and in this case, the important stuff is right inside.
 
We are talking about the already mentioned switches which according to the specifications should outperform the well known Cherry MX buttons. However, qualities like life cycle or response measured in miliseconds are impossible to verify in a simple review. Still, there are other things to assess, such as switch noise. It is true, that the mechanism itself is very quiet, but as a whole, the keyboard is quite noisy because of the keys returning to their default position. Next, the keys' operating point should be just 1 mm, which, fortunately, is not true. Personally, what I liked the most, was the response of the capacitive switches reminding me of Cherry MX Brown, but significantly smoother.
 
Capacitive switches are a very good alternative to classic mechanical switches with some very good qualities, but the questions stands, whether they are worth it. Very similar CM Storm Quick Fire Rapid-i keyboard with Cherry MX switches costs only half as much and unlike NovaTouch TKL it has a white LED under each keycap.
 
 

Plusy


+ Kvalitní zpracování a pevné tělo
+ Velmi dobrá hmatová odezva
+ Možnost využití čepiček pro Cherry MX
+ N-key RollOver
 
 

Minusy


- Hodila by se podložka pod zápěstí
- Navzdory specifikacím hlučná
- Vysoká cena
- Na našem trhu jen US verze
 
 
Za zapůjčení klávesnice CM Storm NovaTouch TKL děkujeme ABACUSu.

 

Cena v době testování: cca 4 700 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte klávesnici CM Storm NovaTouch TKL?
V anketě šlo hlasovat od 9.1.2015 do 31.12.2015. Počet hlasujících: 4
Výborná25 %
Průměrná50 %
Špatná25 %
reklama