reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Trigger-Z: lepší a modernější

4.4.2014, Jan Vítek, recenze
CM Storm Trigger-Z: lepší a modernější
CM Storm vypustil na trh novou verzi své herní mechanické klávesnice Trigger-Z, která však nemusí přijít vhod pouze hráčům. Jedná se o model, jemuž nic nechybí a naopak nabízí řadu věcí navíc.
Kapitoly článku:
  1. CM Storm Trigger-Z
  2. Instalace a nastavení klávesnice
  3. Zkušenosti z provozu a závěr
Pro nastavení klávesnice poslouží cca 30MB aplikace Trigger-Z Application, kterou si můžete stáhnout ze stránek výrobce, respektive to budete muset udělat, protože v balení není žádné CD. Alespoň budete mít jistotu, že si instalujete její nejnovější verzi a zároveň se můžete přesvědčit, že máte nejnovější firmware v klávesnici. Jeho verzi vám tedy ukáže až samotná aplikace a v našem případě se ukázalo, že firmware verze 1.0.9 z listopadu předchozího roku už je v klávesnici nainstalován.

Po instalaci se už objeví červeno-černá obrazovka se třemi záložkami - Storm CFG, Profiles a Macro Studio, což je stejná nabídka jako v případě původního modelu klávesnice CM Storm Trigger.




- klikněte pro zvětšení -


Záložka Storm CFG slouží k základnímu nastavení kláves, přiřazování již vytvořených maker a také se zde můžeme přepínat mezi profily. Zde je třeba vědět, že funkce (spuštění programu, nastavení hlasitosti a jiné) i makra nemůžeme přiřazovat pouze klávesám M1 až M6 (i když těm můžeme přiřazovat právě a jen makra), ale i jiným, tedy až na výjimky (Shift a ostatní přepínače, Esc, F1 až F12 či jiné). Stačí klávesu označit a v horní části si vybrat, co s ním chceme provést. A v případě, že jde o makro, lze nastavit ještě způsob provedení, tedy pouze jednou/vícekrát (2-10x)/provádět do opětovného stisku klávesy/provádět po dobu držení stisknuté klávesy. Klávesa se změněným nastavením se pak označí oranžově, takže uživatel má přehled o tom, které klávesy již mají upravenou funkci. Toto je v podstatě stejné, co nabízela i původní klávesnice Trigger.

Stejně tak měl její obslužný software v nabídce i postranní seznam kláves s novými funkcemi, takže kromě grafického znázornění tu máme i textový přehled. Co se týče profilů, pak mezi těmi zde můžeme pouze přepínat a popřípadě si pro ně vybrat nějaký obrázek, pokud máme vhodný ve klasickém formátu (bmp, jpg a další).





Druhá záložka Profiles se dělí na profily uložené v paměti klávesnice, jichž může být až pět, nebo v paměti počítače. Pomocí příslušných tlačítek můžeme tyto profily mezi oběma paměťmi libovolně přesunovat, kopírovat, mazat, také je samozřejmě pojmenovat a co je nejdůležitější - přiřadit je spustitelné aplikaci a zapnout funkci Auto Switch. Díky tomu se budou příslušné profily po spuštění aplikace automaticky aktivovat. Jen nesmíte po jejich vytvoření a všech dalších změnách zapomenout na stisk tlačítka Apply pro uložení změn.





A nakonec tu je záložka Macro Studio, kde si budeme moci tvořit samotná makra. Jejich "výroba" probíhá stejně jako u starší klávesnice, takže nejdříve je třeba nějaké makro iniciovat stisknutím tlačítka New a následně je pojmenovat pod nápisem Select Macro. Pak už je vytvořeno, ale dosud prázdné, ovšem i tak ho můžeme kopírovat či případně smazat.

Pro tvorbu obsahu samotného makra je třeba stisknout kulaté tlačítko Record v dolní liště, po čemž se nás aplikace zeptá, jaké že si to přejeme mít mezi jednotlivými příkazy prodlevy - zda odpovídající průběhu záznamu, pevné s volitelným počtem milisekund, nebo vůbec žádné, což je označeno jako God Mode. Následně pomocí klávesnice či myši vytvoříte samotné makro a pomocí tlačítka Stop vedle Record záznam zastavíte.

Příkaz se pak objeví jako záznam v tabulce, kde horizontální osa znamená čas po 50 ms až do 30 sekund, což je limit pro jedno makro. Ve vertikální ose pak máme posloupnost jednotlivých příkazů, jichž může být maximálně 25, což je druhý limit. Je tedy celkem jasné, že makro zaznamenané s ohledem na reálné prodlevy těžko uvidíte na jedné obrazovce, protože ta pojme pouze časový úsek 0,7 sekundy. Nakonec si lze makro nechat přehrát i bez přiřazování nějaké klávese, a to s plnou, poloviční nebo jen desetinovou rychlostí. Aplikace nám přitom nechá 5sekundovou prodlevu na to, abychom se mohli přepnout do cílové aplikace.

Makra však můžeme tvořit i bez této aplikace, a to tak, že si nejdříve pomocí Fn+ 1 až 5 zvolíte profil. Následně kombinací Fn + Alt podrženou po dobu 3 sekund zapnete režim nahrávání maker, což ohlásí blikající Caps Lock. Pak už můžete zaznamenat samotné makro (zde platí také limit 25 kláves a 30 sekund). Kombinací Fn + Alt záznam skončíte a nakonec si vyberete klávesu, jíž má být vytvořené makro přiřazeno.

Trigger Application se tedy od předchozích verzí nezměnila a pokud, tak pouze kosmeticky. Zobrazuje svou verzi a verzi firmware klávesnice v dolní části a umožní také využít více obrázkových formátů pro vytvoření loga jednotlivých profilů. Je to tak stále stejně dobře fungující aplikace, která je užitečná a snadno pochopitelná, i když tvorba maker by mohla být přeci jen přívětivější. To už ale výrobce bude těžko měnit, takže se s tímto stavem musíme smířit. Opět je tu ale poněkud zbytečně velký prostor, který aplikace zabírá na disku. Už to není téměř 500 MB, ale něco málo přes 300 MB a téměř vše jde na vrub bitmapám grafického prostředí aplikace, které jsou tu ve 15 jazykových verzích. Můžete si tedy klidně ponechat jen jednu, kterou používáte a zbylé prostě smazat.


reklama