reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master HAF Stacker 935: dvoupatrová skříň

16.1.2014, Jan Vítek, recenze
Cooler Master HAF Stacker 935: dvoupatrová skříň
Cooler Master se rozhodl spojit své dvě známé řady počítačových skříní a vytvořit HAF Stacker 935, která láká na svou modularitu týkající se možnosti napojovat jednotlivé části na sebe. Díky tomu si budeme moci vytvořit opravdu složitý počítačový systém.
Cooler Master HAF Stacker 935 představený loni na podzim je určen pro uživatele, kterým nestačí jedna skříň a chtěli by si vytvořit dva počítače v jednom nebo jeden velmi výkonný systém založený na vodním chlazení. HAF Stacker 935 se skládá ze dvou kusů - 925 a 915R, přičemž k dispozici je ještě modul HAF 915F, obdoba 915R s trošku jiným vnitřním uspořádáním. Všechny tři skříně můžeme na sebe libovolně vrstvit díky systému, který si vypůjčila ze zbrojního průmyslu, přičemž díky otvorům bude možné z jedné skříně vést kabely či něco jiného do druhé.




- klikněte pro zvětšení -


HAF Stacker 935 dorazil v krabici, z které jsem měl pocit, že mi poštou přišel panelák. Však celková se sestava skříní HAF 925 a 915R má na výšku téměř 72 cm, což v podstatě odpovídá výšce stolu. Připravte se tedy na to, že budete potřebovat velký prostor a otázkou také je, jak stabilní bude tak vysoká skříň.





Model
Cooler Master HAF Stacker 935 (HAF-935-KWN1)
Rozměry
235 x 719 x 578 mm (Š x V x H)
Hmotnost
15,6 kg
Materiál
0,7 mm SGCC, perforovaný plech, plast, plexisklo
Kompatibilita
Micro ATX, ATX, E-ATX
Mini-ITX v 915R
Šachty
3x 5,25" (plus 1 v 915R)
6x 3,5" (plus 3 v 915R)
10x 2,5" (z toho 1 na trayi základní desky)
Přední I/O panel
2x USB 3.0, 2x USB 2.0, 2x audio
Sloty
8+1x (plus 2 v 915R)
Chlazení
Vrchní: 2x 120mm ventilátor (volitelné)
Přední: 1x 92mm ventilátor + 2x 120mm (volitelné)
Zadní: 1x 140mm ventilátor (nebo 1x 120mm)
Boční: 6x 120mm nebo 4x 140mm (volitelné)

Radiátory - až 240mm vepředu (bez HDD šachty), 2x 280/360mm v 915R, 120/140mm vzadu
Verze
HAF-935-KWN1 s bočním oknem
HAF-935-KKN1 s bočními průduchy


Co se týče prostoru pro hardware, pak maximální délka grafické či jiné karty je 354 mm v hlavní části skříně, popřípadě až 360 mm v modulu 915R. Pro procesorový chladič platí omezení výšky na 180 mm v hlavní skříni a 80mm v 915R, do nějž můžeme instalovat základní desku Mini-ITX.


Pomocí HAF Stacker 935 si tak můžeme snadno vytvořit dva zcela samostatné počítače, z nichž jeden se může stát hlavním výkonným systémem založeným na velké základní desce a ten druhý založený na desce Mini-ITX můžeme využít třeba jako datový server či prostě vedlejší počítač. Vrchní modul 915R však lze využít i jinak, třeba jen jako prostor pro instalaci radiátorů vodního chlazení, přičemž se do něj vejdou až dva 360mm kousky, což zajistí velmi slušný chladicí výkon.






Cooler Master pak má připraveny i jiné koncepty, jak ukazuje obrázek nahoře, například HAF 945 skládající se ze dvou malých skříní, mezi nimiž je jedna velká, nebo také HAF 9153 ze tří malých skříní 915. Zde je tedy omezením skutečně jen to, kolik jednotlivých kusů se odvážíme na sebe navrstvit.

Manuál skříně také mluví o verzi HAF-935-KKN1, která má namísto bočního plexi u HAF 925 průduchy a ventilátorové pozice. Nicméně v době psaní recenze taková verze nebyla uvedena ani na stránkách výrobce a ani v obchodech. Možná tedy dorazí na trh později.


Hlavní přednosti skříně


Skříň je určena pro náročnější uživatele a jejich herní/výkonné komponenty. Nabízí kvalitní zpracování, boční plexi, mnoho prostoru pro komponenty a pak především:
  • celková modularita a možnost napojování jednotlivých částí na sebe
  • možnost vytvoření dvou počítačů v jednom
  • kompatiblita s vodními chladiči


Zpracování skříně HAF 925


Nejdříve se podíváme na Cooler Master HAF 925, čili hlavní spodní části, která může (i když s výhradami) fungovat také samostatně. Výrobce se nesnažil vyrobit skříň s nějak mimořádně líbivým designem, na to byl až moc omezen nutností zajistit, aby do sebe jednotlivé části zapadaly. Tomu jsou uzpůsobeny především vrchní a spodní část, ale i přední panel.




- klikněte pro zvětšení -


Ten má všechny prvky, čímž mám na mysli I/O porty, tlačítka a LED, umístěny pochopitelně přímo vepředu, čili ne nahoře, kde by je přikryl HAF 915. Sám se skládá z plastového odnímatelného rámu, v němž je zasazen velký panel z děrovaného plechu a ze stejného materiálu pak máme tři záslepky externích 5,25" pozic.





Nabídka I/O panelu je celkem klasická. Máme tu dva porty USB 2.0, mezi nimi dvojici USB 3.0, dva 3,5mm audio konektory a nakonec hlavní vypínač PC. Z tohoto pohledu také můžete vidět, že horní část skříně vypadá nedokončeně, má v sobě otvory pro spojení s malou skříní HAF 915 a po stranách také příslušné plastové "kolejnice".





Téměř celou levou bočnici zde pokrývá kouřově zbarvené plexisklo, které mírně vyčnívá nad povrch samotné bočnice. Jinak na ní není v podstatě nic zajímavého, protože zadní přítlačné šroubky a malá petlice pro její uzamčení jsou obvyklé prvky.




- klikněte pro zvětšení -


Pravá bočnice je pak také vybavena přítlačnými šroubky, ale už nemá onu petlici a samozřejmě ani plexisklo. To je ale i její výhodou, protože levá bočnice se právě kvůli plexisklu značně kroutí, takže není zrovna snadné ji nasunout do stojící skříně. Ostatně i to je důsledek toho, že se Cooler Master rozhodl použít poměrně tenký 0,7mm plech SGCC. Je jasné, že musel dělat kompromisy, protože spojená skříň ze silnějšího plechu už by mohla být příliš těžká.




- klikněte pro zvětšení -


V zadní části byl využitý v podstatě veškerý prostor. Máme tu jednak tři kryté otvory pro hadičky/kabely vodního chlazení, které bych tedy osobně klidně vynechal, však právě pro vodní chlazení má posloužit malá skříň HAF 915. Dále tu je také celkem osm záslepek namísto standardních sedmi a navíc i jedna umístěná vertikálně. Tu můžeme využít třeba pro přídavný chladič nebo ventilátorový regulátor.





Zpracování roštu zadního ventilátoru je akceptovatelné, i když mřížka mohla být tenčí. Nainstalován tu máme 140mm model, namísto nějž si však můžeme dovnitř umístit i menší 120mm.





Skříň seshora ukazuje svůj holý panel, do nějž můžeme dle specifikací nainstalovat dva 120mm ventilátory, i když to nevypadá, že by tu byla nějaká pozice stvořená výhradně pro ně. Máme tu pak přišroubované dvě plastové lišty, respektive kolejnice, jež poslouží ke snadnému a rychlému spojení obou částí skříně, na což se podíváme později.




- klikněte pro zvětšení -


Skříň je vespodu vybavena také otvory, neboť i z této strany na ní můžeme pověsit skříň, a to ve výše ukázané konfiguraci s označením HAF 945. Tyto otvory pak můžeme využít pro protažení kabelů, hadiček vodního chlazení, nebo čehokoliv jiného. Vedle toho výrobce nezapomněl na filtr u nasávání vzduchu pro napájecí zdroj, který můžeme snadno vytáhnout a vyčistit. Podlouhlé plastové nohy jsou pak vybaveny gumovými podložkami, aby si skříň měkce sedla.




- klikněte pro zvětšení -


V přední části skříně pak můžete vidět malý sklopený plastový panel umístěný hned za perforovanou částí. Ten lze případně vyklopit, aby zaslepil mezeru, která vznikne mezi dvěma napojenými skříněmi. Stejným prvkem pak je vybaven i HAF 915, na nějž se zaměříme ve třetí kapitole.
reklama