reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DocuPen RC800 – skener do kapsy

30.7.2007, Jan Vítek, recenze
DocuPen RC800 – skener do kapsy
Dnes se podíváme na neobvyklý produkt od společnosti PLANon. Jedná se o velice kompaktní skener ve tvaru poněkud přerostlého pera, který ocení pracující na cestách nebo také lidé s utkvělou představou, že jsou špióni. Uvidíme tedy, jak si tak malé zařízení poradí s nelehkým úkolem kvalitně zaznamenat obrazový materiál.
S celým názvem DocuPen RC800 Portable Scanner k nám tento produkt dorazil v reprezentativním balení, které dovoluje, abychom si prohlédli nejen samotný skener, ale i příslušenství. Horní kus lepenky s názvem produktu je totiž odklopitelný. Poté se zjeví okno z plastové fólie a za ním naskládané příslušenství.



Skener samotný je však na můj vkus vystaven na odiv až příliš – na to, o jak choulostivé zařízení dozajista jde. Ze spodní strany, kde se nachází kryt osvětlovací trubice, je zařízení chráněno pouze tvrdým plastem a při nárazu do krabice to tak skener může schytat hned z první ruky. Přeprava byla naštěstí pojištěna velkou krabicí s měkkou výplní, takže se nic nestalo.

Oficiální specifikace:

Model
DocuPen RC800
Rozměry
226 x 13 x 13 mm
Hmotnost
57 gramů
Šířka snímání
205 mm
Rozlišení
100 - 400 dpi
Barevná hloubka
černobílé, stupně šedi, 12bit, 24bit
Paměť
8 MB Flash + microSD slot (až 2 GB)
Baterie
Li-Ion, 3,7 V, 100 mAh
Délka dobíjení
50 minut via USB
Rychlost skenování
4 - 8 sekund na stránku
Rozhraní
TWAIN via USB 1.1/2.0
Systémové požadavky
Windows 2000/ME/XP, MAC OSX
32 MB RAM
60 MB na disku
Příslušenství
USB kabel, kožené pouzdro, manuály, CD s ovladači

DocuPen RC800 je 226 mm dlouhý, takže je schopný jedním tahem zaznamenat celou stránku formátu A4, ovšem za předpokladu, že tato není potisknuta po celé šířce. Šířka i výška je pak ve větší části něco málo přes 15 mm a vpravo se pak rozměry rozrůstají až na 19 – 20 mm. Hmotnost i s 100mAh a 3,7V baterií činí 57 gramů, takže kompaktnost a přenosnost je evidentně zajištěna.


- klikněte pro zvětšení -

Pokud se zaměříme na dílenské zpracování RC800, příliš potěšeni nebudeme. Zařízení se skládá pouze z plastu, ač není nijak levné. Je to jednak lesklý plast s povrchem modré metalízy a pak méně lesklý plast se stříbrným zabarvením. Celkově naoko působí skener docela dobře, ale pouze do té doby, než si jej prohlédneme zblízka a vyzkoušíme si jeho pevnost. Poměrně snadno jej totiž lze deformovat, ale nakolik to je závažný problém, to jsem si netroufl dále zkoumat. Na pravé straně byl skener zakončen ještě kouskem čirého průhledného plastu, skrz nějž má asi efektně prosvítat světlo z lampy, ale spíše to ukazuje, jak špatně se mohou plasty slícovat. Za ještě horší ukázku zpracování však považuji zespoda připevněné kusy samolepicí pásky, které mají asi za úkol zakrývat ovzvlášť ohyzdná místa.


- klikněte pro zvětšení -

Další kousky pásek jsou nalepeny na čirou krytku snímacích čidel skeneru. Najdete je po obou stranách, kde evidentně mají za úkol postupně až do ztracena zužovat přístup světla k čidlům. Konce pásek však na krytu tvoří nepříjemný lom, což může mít za následek sníženou kvalitu nasnímaných dat a navíc se nedá říci, že by v našem případě byly pásky nalepeny s citem pro detail. Vespod nakonec najdeme ještě gumové rolovací válečky, s jejichž pomocí skener po rovném povrchu drandí jedna radost.


- klikněte pro zvětšení -

Vrchní strana pak obsahuje všechny ovládací prvky a také dost informačních, světelnými diodami podsvícených piktogramů. Napsal jsem všechny ovládací prvky, ale ty jsou v podstatě reprezentovány jen dvěma tlačítky, čímž skener ukazuje jednoduchost svého ovládání. Tlačítka můžeme vidět zhruba veprostřed stříbrné lišty. Pravé z nich skener zapíná a zapnutý jej pak přepíná mezi dvěma dostupnými rozlišeními (100 a 400 dpi). Levé z nich pak přepíná mezi třemi dalšími režimy snímání – černobílé, 12bitové barvy a 24bitové barvy. Aby nevznikla mýlka, černobílé snímání zachytí opravdu jen černou či bílou barvu, ne stupně šedi.



Vše si pak můžete prohlédnout na přiloženém obrázku. Kromě pěti piktogramů znázorňujících volbu rozlišení a snímaných barev tu je ještě zcela vpravo červeně podsvícený křížek. Pokud ten začne při skenování poblikávat, je nutné zpomalit, protože zařízení nestíhá. Písmeno M zde značí Memory, tedy paměť. Pokud svítí zeleně, skener má k dispozici ještě 100 – 75 % volné paměti. Následují vždy po 25 % barvy žlutá, oranžová a nakonec červená. A poslední piktogram zcela vpravo znázorňuje stav baterie a funguje naprosto stejně jako v předchozím případě.



Nastavení skeneru je tedy jasné a musí jej pochopit každý již za malou chvilku. Co se týče paměťového vybavení, pak RC800 obsahuje svých vlastních interních 8 MB flash paměti. To je však velmi málo a stačí to na maximálně dvě A4 nasnímané ve 400 dpi a 24bit barvách. Po odklopení krytky s nápisem DOCUPEN v pravé části skeneru však odkryjete baterii a kromě ní i pozici pro zasunutí paměťových karet typu micro SD. Tím si můžete paměť rozšířit až o další 2 GB.



A zcela nakonec na skeneru z pravé strany najdeme miniaturní konektor pro připojení USB kabelu. Tento konektor však z nějakého důvodu není mini USB, ale nestandardní. Proto je velice radno, abyste si dodaný USB kabel nezničili, či jej neztratili.




Příslušenství


V příslušenství samozřejmě najdeme CD s ovladači a doprovodným softwarem, což je absolutní základ. Pro rychlý začátek je zde zjednodušený manuál popisující ty nejzákladnější věci a vedle něj také sáček s příslušným speciálním USB kabelem.


- klikněte pro zvětšení -

Zařízení je však určené pro časté přenášení a je tedy nanejvýš vhodné, že výrobce přiložil také pěkně zpracované kožené pouzdro. To ponechává pravou stranu volnou, takže můžete k DocuPen připojit USB kabel i když je uložené v pouzdru.

reklama