reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kingston HyperX SSD: nástupce SSDNow útočí

13.9.2011, Jan Vítek, recenze
Kingston HyperX SSD: nástupce SSDNow útočí
Uprostřed léta jsme měli v recenzi nový model SSD Vertex 3 od společnosti OCZ, který se utkal s konkurencí od Intelu. Nyní na tento článek volně navážeme testem Kingston HyperX SSD, který také slibuje vysoký výkon.

Kingston HyperX SSD - 240 GB


Nově testové SSD je tedy pouze jedno, tak snad bude stát za to. Jeho základní specifikace jsme už uvedli na první stránce, takže nyní si je už jen rozvedeme. Jedná se, alespoň dle specifikací, o klasického zástupce moderní generace 2,5" SSD založených na rozhraní SATA 6 Gbps, 25nm pamětech NAND Flash MLC a kontroleru SandForce, zde verze SF-2281.





Kingston nám slibuje vysoký výkon překračující 500 MB/s při sekvenčním čtení, což dnes také není žádná výjimka a hodnota IOPS při náhodném zápisu 4kB bloků odpovídá dříve testovanému OCZ Vertex 3. Očekávat tedy můžeme výkonnostní souboj mezi těmito dvěma modely. Co se týče podporovaných funkcí, nechybí zde S.M.A.R.T., příkaz TRIM a ani Garbage Collection. Tato technika slouží k přepsání dat z ne zcela zaplněných bloků do nových bloků, aby ty předchozí mohly být smazány a připraveny pro další data. SSD totiž mohou mazat pouze celé bloky.



- klikněte pro zvětšení -


HyperX SSD přišel v balení Upgrade Kit, které bezesporu nemá nechat nikoho na pochybách, že jde o výjimečný produkt. Zařízení je zabaleno v pevné a velmi pěkně zpracované krabici, po jejímž otevření se objeví chráněno v pěnovém materiálu a pod sebou má umístěno příslušenství, které je mírně řečeno nadstandardní. Dostaneme totiž nejen datový SATA kabel a CD s instalační příručkou a softwarem pro klonování disků, ale také plastovo-hliníkový box s kabelem pro připojení SSD na rozhraní USB 2.0 (který v případě instalace do notebooku ale asi spíš využijete pro původní pevný disk) a také šroubovák ve tvaru propisky, v jehož útrobách jsou dva nástavce na křížové šroubky a jeden na klasické. Nakonec ještě přímo pod SSD najdeme jednoduchou hliníkovou redukci pro montáž do 3,5" pozice.





Specifikace výrobce dále hovoří o hmotnosti 81 gramů, což se rozchází se skutečností, neboť váží 110 gramů. Na jednu stranu v tom není problém, ale Kingston také udává rozdílné hodnoty výkonu a mě by zajímalo, zda na stránkách nemá také jiné údaje, které by byly chybné.





Samotné SSD je tedy poměrně těžké, neboť se skládá především z kovu a vrchní část tvoří plastový rámeček vyložený broušeným hliníkem. Ono by klidně stačilo, kdyby bylo vyrobeno z kvalitního plastu, ale tím lépe. Dovnitř se nepodíváme, neboť jeden ze šroubků je krytý ochrannou samolepkou. To ostatně ani není nutné.


reklama