reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft: komfortní klávesnice a myš

3.11.2011, Jan Vítek, recenze
Microsoft: komfortní klávesnice a myš
Dnes se podíváme na set ergonomické klávesnice od společnosti Microsoft, který se skládá z klávesnice Comfort Curve Keyboard 3000 a myši Comfort Mouse 3000. Jedná se o set určený pro dlouhodobé použití do kanceláře, ale ani v domácnosti se jistě neztratí.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Po zapojení periferií dokáže systém (v našem případě Windows 7 64bit) zařízení ihned najít, a my je tak můžeme začít používat. Co se týče nastavení a provozu myši, o tom vypráví již dřívější recenze, takže my se nyní zaměříme pouze na klávesnici.
 
Už v první kapitole bylo řečeno, že její zpracování není z mého pohledu zrovna nejlepší. To jednak z hlediska praktičnosti, za což mohou lesklé plasty v roli lapačů prachu, nepotěší ani nemožnost nastavení sklonu klávesnice a nakonec její tělo by mělo být pevnější. Stačí totiž málo a zkroutí se, takže pak na stole nesedí rovně.




- klikněte pro zvětšení -

Výhodou klávesnice Comfort Curve Keyboard 3000 má ale být ergonomie. Díky zakřivení pole kláves uživatel bude moci svá zápěstí držet v přirozenější poloze, respektive tak, aby je nebyl nucen ohýbat jako u klávesnic s rovným polem kláves. Takové mohou mít za následek bolesti a další problémy vzniklé dlouhodobým namáháním zápěstí. V recenzi si to sice těžko ověříme, ovšem již po chvíli psaní na této klávesnici a porovnání polohy rukou bylo jasné, že Comfort Curve Keyboard 3000 nás donutí mít ruce v daleko vhodnější poloze než klasické klávesnice. Nejlepší by sice bylo, kdyby ruce byly při psaní orientovány tak, jako byste například drželi lyžařské hole, tedy s narovnanými zápěstími a dlaněmi proti sobě. To nám ale těžko nějaká klávesnice zajistí, i když pokusy tu již byly.

Co se týče samotných kláves, pak ty mají středně hluboký stisk (tedy něco mezi desktopovou a notebookovou klávesnicí) a údery jsou spíše tiché a tlumené. Díky jejím ostrým hranám nahoře a zakulaceným dole se také mezi nimi uživatel dobře orientuje a osobně jsem si dokázal zvyknout již po chvíli. Na co jsem si ale zvyknout nemínil, byly přepracované klávesy Delete a Insert a také šipky, jež po svých stranách neměly volný prostor. Bylo by tak třeba se učit je nacházet hmatem jiným způsobem. Pak bych také ocenil plnohodnotné klávesy ve zcela horní řadě (Esc, F1, atd.), ale na druhou stranu se mi líbil výběr speciálních funkčních kláves nad numerickým blokem (spuštění kalkulačky, ovládání multimédií a hlasitosti).


Závěrečné hodnocení


Klávesnice Microsoft Comfort Curve Keyboard 3000 (myš byla hodnocena již v minulé recenzi) je jednoduchý model, který se zaměřuje na ergonomii a pohodlné psaní. Dle mého názoru skutečně je pohodlnější než klasické modely a ruce mají při psaní přirozenější polohu, ovšem v čem tato klávesnice pokulhává, je její zpracování.




- klikněte pro zvětšení -

Především u periferií není moc důvodů, proč používat lesklé plasty, které se jednak snadno poškrábou a pak přitahují různé nečistoty a zvýrazňují otisky prstů. Navíc zrovna u klávesnice se také velmi špatně čistí, což platí především za provozu. Pak bych od periferie značky Microsoft očekával pevnější tělo, které dobře drží svůj tvar, ovšem zde tomu tak není. Někomu by taktéž mohla chybět možnost nastavení sklonu.

To je asi tak vše podstatné, co se o této klávesnici dá říci. Koncept bych tedy ocenil, ale zpracování již ne.


Ergonomie
Zpracování
Pohodlné psaní
Nepraktické lesklé plasty
Cena v době testování: cca 300 Kč s DPH, záruka: dvouletá
 

Za zapůjčení Comfort Curve Keyboard 3000 a Comfort Mouse 3000 děkujeme Microsoftu

reklama