reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MS Comfort Mouse 3000: pro tátu i syna

29.3.2011, Jan Vítek, recenze
MS Comfort Mouse 3000: pro tátu i syna
Po recenzi modelu Comfort Mouse 6000 od společnosti Microsoft si vyzkoušíme další horkou novinku, a sice nižší model Comfort Mouse 3000. Ten rovněž nabízí technologii BlueTrack, ovšem pak již univerzální tvar těla a snad i výrazně nižší cenu.
Kapitoly článku:
  1. MS Comfort Mouse 3000: pro tátu i syna
  2. Instalace a nastavení myši
  3. Zkušenosti z provozu a závěr
Myš Comfort Mouse 6000 se v naší recenzi ukázala jako kvalitní hlodavec pro kancelářské účely, který má dobře zpracované ovládací prvky, tedy tlačítka a kolečko, nabízí rovněž kvalitní systém snímání označovaný za technologii BlueTrack, ovšem nehodí se pro leváky a je také velká, takže na ni budou potřeba dlouhé prsty.

Model Comfort Mouse 3000 je zato menší, má univerzální design pro praváky i leváky a také je jednodušší, takže by měla stát výrazně méně. V době psaní recenze však ještě v obchodech nefigurovala, nebo se za ní vydával starší model Comfort Optical Mouse 3000. Vzhledem k ceně Comfort Mouse 6000 (od 500 Kč) bude Comfort Mouse 3000 k dostání za cca 330 Kč.



- klikněte pro zvětšení -

Microsoft Comfort Mouse 3000 přišla opět ve trošku komplikovaném obalu, díky němuž si ji ale můžeme i bez vybalování osahat přes plastový výlisek, čímž si uděláme obrázek o tom, jak je velká a jak sedí v ruce. Microsoft ji prezentuje pouze jednou větou, která nám říká, že její spolehlivost nám umožní dokončit naši práci, i když si budeme hrát. Naznačuje tak, že jde o skutečně univerzální myš.



Podívejme se nyní na její dostupné specifikace

Model
Microsoft Comfort Mouse 3000
Rozměry
115 x 65,6 x 40,8 mm
Hmotnost
92 g
Senzor
BlueTrack
8000 FPS
snímání do 72 palců za sekundu a 28 G
Odezva
- Hz
Rozlišení
1000 dpi
Tlačítka
2 + kolečko
Rozhraní
USB 2.0
1,9metrový kabel
Ergonomie
pro praváky i leváky
Barva
černá
Cena
cca 330 Kč s DPH

Tato myš má řadu specifikací stejných s modelem Comfort Mouse 6000, což se týká především senzoru BlueTrack. V produktové dokumentaci (PDF) se dozvíme o rozlišení 1000 bodů na palec, snímání do rychlosti 72 palců za sekundu při zrychlení 28 G, ovšem odezva uvedena není. Jako u každé běžné kancelářské myši ale můžeme očekávat 125 Hz.

Myš není příliš dlouhá, ale zato je poměrně vysoká a má bachraté tělo, takže i tak dokáže vyplnit celou dlaň. Dále je také o cca 20 gramů lehčí než model 6000 a už ten nebyl žádný těžkotonážník. USB kabel mají oba modely stejný, tedy spíše tenký a dlouhý necelé dva metry.


Myš a její zpracování


Microsoft se s touto myší moc nepáral. Její plášť vyrobil až na klín s kolečkem ze čtyř kusů černého či mírně do modra zbarveného plastu se zdrsnělým povrchem. Rovná základna s teflony a senzorem je obehnána dvěma kusy plastu, které tvoří boky a mají mezi sebou jasně viditelnou spáru. Pak už je tu pouze vrchní část, u níž se výrobce ani neobtěžoval rozdělovat tlačítka, jak je ostatně lépe vidět z následující fotografie.



Myš tak vypadá, jako by ani žádná tlačítka neměla, ale jsou tam a díky ohebnosti vrchního plastu se dají snadno stisknout po jednom, nebo i obě naráz. A opravdu nehrozí, že se s jedním zároveň stiskne i druhé, ani když je mačkáte těsně vedle kolečka. To je zasazeno do klínu z lesklého plastu s nápisem Microsoft a je velmi podobné tomu u modelu Comfort Mouse 6000. Rozdíl je ten, že krokování je ještě méně výrazné, takže už v podstatě splývá a cvakání mikrospínače při stisku je hlasitější.

Z těchto důvodů bych označil kolečko u modelu 6000 za lepší, i když u Comfort Mouse 3000 musíme i tak ocenit, že klade při stisku podobně tuhý odpor jako ostatní dvě tlačítka. Z toho vyplývá, že i přes velmi nevýrazné krokování moc nehrozí, že s ním při stisku omylem o krok potočíte.



Tvar myši je tedy souměrný, takže vůbec nebude záležet na tom, kterou rukou ji budeme držet. Náklady Microsoft ušetřil tím, že nám nenabídnul na bocích gumové gripy a ani nestvořil boky myši z plastu se změkčeným povrchem. Lepší úchop tak zajistí pouze malé výstupky na obou bocích, které poslouží také dobře.



Poslední pohled ukazuje spodek myši, kde je uprostřed nenápadné oko senzoru BlueTrack, před ním štítek s certifikáty a dalšími informacemi a nakonec tu máme vepředu a vzadu dva úzké, ale dlouhé a zaoblené teflony. Díky nim myš sedí na stoje rovně bez kývání a hladce klouže.




Příslušenství


Vedle myši balení skrývá už jen nějaké tištěné materiály, tedy informace o záruce a samotném produktu. Není zde tedy žádné CD s ovladači, které ani není zapotřebí.




reklama