reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft LifeCam HD-5000: HD s autofokusem

10.2.2012, Jan Vítek, recenze
Microsoft LifeCam HD-5000: HD s autofokusem
V dnešní recenzi si představíme webovou kameru LifeCam HD-5000, která dle svého označení i ceny představuje střední třídu. Ty nejlepší dostupné modely of Microsoftu, tedy LifeCam Studio a Cinema, jsme v testu už měli, a tak přichází čas na HD-5000.

Obrazové testy


Nejdříve se podíváme, jak kamera zabírá předtištěné materiály, jež běžně využíváme pro obrazové testy v recenzích webkamer. Jedná se o koláž fotografií, černobílý přechod, barevný přechod, jemný barevný přechod, milimetrový papír a přidali jsme také text, k čemuž byl využit manuál webkamery.




- klikněte pro zvětšení -


První výstup, čili koláž fotografií, je velmi pěkný, ostrý a není z něj znát, že by kamera poskytovala soudkovitě deformovaný obraz. Mírně vybledlé barvy se dají snadno vylepšit pomocí úpravy saturace, zde ale využíváme automatické, či výchozí nastavení. Nicméně na ostrých liniích je vidět, že ty nejsou zcela hladké, ale spíše zubaté, což je ale u webkamer naprosto normální a očekávaný jev. Uvidíme na konci této kapitoly, jak moc drobné útvary dokáže ještě zaznamenat.




- klikněte pro zvětšení -


Černobílý přechod byl v tomto případě znatelně zabarven do modra, protože kamera byla evidentně zmatena z toho, že koukala pouze na tuto scénu a neměla se čeho chytnout. V reálném prostředí takové problémy nemá a důležité také je, že přechod z černé do bílé je plynulý.




- klikněte pro zvětšení -


Stejně tak můžeme být spokojeni s duhovým přechodem, kde je zelené spektrum tradičně méně saturované a tomu jsme se nevyhnuli ani u LifeCam HD-5000. Dole se pak ukazují jemnější barevné přechody a i na nich je zelené a částečně i žluté spektrum nevýrazné. Jinak jsou ale i tyto jemné přechody zachyceny velmi dobře.




- klikněte pro zvětšení -


Milimetrový papír je vhodný k tomu, aby se ukázala případná soudkovitost obrazu a jeho neostrosti. Zde jsme se také dočkali zabarvení do modra, ale toho si vůbec nemusíme všímat, neboť o to zde nejde. Zjistíme ale také, že obraz není ani v nejmenším deformovaný a i v rozích je ostrý, což ukazuje na kvalitní optiku. Z těchto základních testů můžeme tušit, že LifeCam HD-5000 se chystá odvést kvalitní práci, ale nepředbíhejme, protože si to může ještě snadno pokazit.




- klikněte pro zvětšení -


Před sadou praktických testů se ještě podívejme na to, jak dobře dokáže zabrat své vlastní balení s velmi drobným textem. Vidět můžete tři typy fontu (kromě nadpisů s jazyky), přičemž z obrázku lze ještě dobře přečíst střední velikost a to nejmenší písmo je už moc drobné a ztrácí se v šumu. Jenomže je jeho font velmi drobný a na výšku má jen cca milimetr. Pokud tedy budete potřebovat s touto kamerou vyfotit text běžné velikosti v časopisech a podobně, bude na to HD-5000 bez potíží stačit a pokud bychom zabírali obal z kratší vzdálenosti, neměla by problém ani s tím nejdrobnějším fontem, protože dokáže zaostřit už od nějakých pěti centimetrů.




- klikněte pro zvětšení -


Co se týče režimu TrueColor, pak ten jsme si již dostatečně vyzkoušeli v dřívější recenzi. Jedná se o softwarovou funkci, takže jako taková bude stejně dobře fungovat i v tomto případě.
reklama