reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft LifeCam Studio: Full HD v hliníku

31.1.2011, Jan Vítek, recenze
Microsoft LifeCam Studio: Full HD v hliníku
Na začátku tohoto roku Microsoft ohlásil příchod své první webkamery poskytující rozlišení Full HD, tedy 1080p a zde ji máme. LifeCam Studio slibuje kromě vysokého rozlišení také kvalitní zpracování, automatické ostření a technologie pro vylepšení obrazu.

Obrazové testy


Nejdříve se podíváme, jak kamera zabírá předtištěné materiály, jež běžně využíváme pro obrazové testy v recenzích webkamer. Jedná se o koláž fotografií, černobílý přechod, barevný přechod, jemný barevný přechod, milimetrový papír a přidali jsme také text, k čemuž byl využit manuál webkamery.


- klikněte pro zvětšení -

Zachycená koláž fotografií ukáže, že kamera nejspíše bude umět reprodukovat živé barvy, které budou vyvážené, aby tak mohl výsledný obraz odpovídat skutečnosti. Necháme se ale ještě překvapit.


- klikněte pro zvětšení -

K černobílému přechodu nemám moc co dodat, protože je plynulý, i když se v něm objevuje nafialovělý odstín.


- klikněte pro zvětšení -

Zato jednoduchý barevný přechod je skutečně bez chyby, ale podívejme se, jak si kamera poradil s jemnějšími barevnými přechody v úzkých pruzích.


- klikněte pro zvětšení -

Ani zde nemůžeme být zklamáni, protože barvy jsou také živé a přechody mezi nimi plynulé.


- klikněte pro zvětšení -

Jak je na tom ale objektiv s ostrostí a obraz s geometrií? Opět se zde sice objevuje náznak fialové barvy, ale my se nyní zabýváme něčím jiným. I když je kresba poněkud roztřesená, což se ale od kamerky s tak titěrným objektivem dalo předpokládat, výsledný obraz není příliš soudkovitě zkreslený a především v rozích není témeř rozostřený. To nahrává i poslednímu testu z úvodní sady.


- klikněte pro zvětšení -

Text manuálu je tedy ostrý a bez problémů čitelný.


TrueColor - ano, nebo ne?


LifeCam Studio nabízí také funkci TrueColor pro produkci obrazu s jasnými barvami i při nepříznivých světelných podmínkách a dle názvu by tento obraz měl i lépe odpovídat realitě. Ve výchozím nastavení je TrueColor i s ClearFrame zapnutá a poskytne takovýto výsledek, který si hned ukážeme v kontrastu s výsledkem bez ní.


TrueColor zapnuto - klikněte pro zvětšení -


TrueColor vypnuto - klikněte pro zvětšení -

Rozdíl je opravdu znatelný a dle mého názoru vypovídá ve prospěch TrueColor. Obraz v prvním případě není tak přesvícený a barvy odpovídají realitě, což je vidět především na černém kožichu, kde nejsou odstíny, co tam nemají co dělat a také mourovatý kožich není tak dohněda. Obraz je také u první fotografie ostřejší, ale to je pouze tím, že v druhém případě kamera ostřila na zadek kocoura.

Můžeme se ptát, čím je tento rozdíl způsoben, protože takto to vypadá, že změny v barevném podání s vyšším šumem má na svědomí pouze nastavení vyšší citlivosti či delší závěrky, čemuž by odpovídal i celkově světlejší obraz. Nejspíše jde o kombinaci toho a nějakých softwarových filtrů. Na otázku z názvu této podkapitoly ale můžeme říci, že TrueColor ano.


reklama