reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MS Bluetooth Mobile Keyboard 5000: i pro tablety

24.1.2012, Jan Vítek, recenze
MS Bluetooth Mobile Keyboard 5000: i pro tablety
Společnost Microsoft neustále zásobuje trh novými periferiemi, mezi něž patří především klávesnice a myši. My si dnes tak budeme moci vyzkoušet model Bluetooth Mobile Keyboard 5000, jehož název hovoří za vše. Hodit se bude pro náš počítač i tablet.
Kapitoly článku:
  1. MS Bluetooth Mobile Keyboard 5000: i pro tablety
  2. Zkušenosti z provozu a závěr
Klávesnice Microsoft Bluetooth Mobile Keyboard 5000 není zrovna určena pro uživatele, který potřebuje psát dlouhé texty a na počítači provádět vážnou práci. Neobsahuje totiž numerickou klávesnici a její provedení odpovídá spíše notebookovému typu, což platí o rozložení i provedení kláves. Díky tomu ale zase bude moci nabídnout své přednosti - malé rozměry, relativně nízkou hmotnost a především mobilitu danou použitým rozhraním Bluetooth.




- klikněte pro zvětšení -


Klávesnice přišla zabalena v klasické červené krabici, na níž se Microsoft chlubí jejími hlavními přednostmi a zdůrazňuje především to, že bude velmi vhodná pro tablety. To ale samozřejmě jen díky tomu, že ty jsou dnes tolik moderní, takže je to třeba zdůraznit. Fungovat bude také na jiných zařízeních s Bluetooth, třeba mobilních telefonech. Osobně jsem ji vyzkoušel na LG Optimus 2X s Android 2.3.4, na němž fungovala bez problémů.





Nyní ke specifikacím:

Model
Microsoft Bluetooth Mobile Keyboard 5000
Rozměry
355 x 167 x 15,9 mm
Hmotnost
438 g (se dvěma bateriemi AA)
Klávesy
104 klávesy - české rozložení
Rozhraní
Bluetooth 2.0 (cca 10metrový dosah)
Ergonomie
Zaoblené pole kláves
žádné nožky pro nastavení sklonu
Barva
černá a světle šedá
Napájení
2x AAA s výdrží cca 10 měsíců
Kompatibilita
Microsoft Windows 7, Windows Vista a Windows XP se Service Pack 2 a pozdější (vyjma Windows XP 64-bit)
Mac OS X v10.4 - 10.5.x
Cena
přibližně 1000 Kč s DPH (50 USD)

Microsoft jako obvykle udává podrobné specifikace v samostatném dokumentu (PDF), kde se můžeme dozvědět všechny důležité informace. Celý produkt je přitom kompletně lokalizován, což znamená, že popisky na balení i manuály jsou v češtině a především tu máme i české rozložení na samotné klávesnici, což znamená i nabídku 104 kláves.

Dále Microsoft hovoří o ergonomickém designu, přičemž to se týká zahnutého pole kláves. Díky tomu nebudeme muset při psaní dávat ruce tak blízko sebe a ohýbat zápěstí. Pokud ale máte rádi klávesnice s nožkami pro nastavení sklonu, pak zde se jich nedočkáte. Bluetooth Mobile Keyboard 5000 ale i tak nabízí mírný sklon díky své vyvýšené zadní části, do níž budeme dávat i baterie.


Zpracování klávesnice


Jak je dnes obvyklé u nových periferií firem Microsoft a Logitech, použita byla kombinace černých a bílých, nebo spíše velmi světle šedých plastů. Černé plasty tvoří horní část, kde máme nad celým polem kláves pruh z lesklého plastu s logem Microsoft a kontrolní LED, zatímco zbytek včetně samotných kláves už je naštěstí z matného plastu (rám kolem kláves je navíc mírně změkčen). Zmíněná LED se nachází v pravém horním rohu klávesnice a má za úkol informovat uživatele o průběhu párování s cílovým zařízením a případně také o nedostatečné kapacitě baterií.





Co se týče samotných kláves, pak ty mají jen o málo vyšší zdvih než u notebooků a tvoří jednolité pole bez mezer. Odděleny jsou tak pouze vlastními zkosenými hranami, jež jsou k mému uspokojení dostatečně výrazné, abychom se mohli mezi klávesami orientovat i poslepu. Microsoft se také snažil pomocí větších mezer oddělit i směrové šipky, což je jedině dobře a pouze to svědčí o zkušenosti tohoto výrobce.

Pak můžeme hovořit o přepínači Fn, který je také známý z notebookového světa a zde bude ovládat některé méně používané funkce, i když pro někoho může být dobře dosažitelný Insert celkem zásadní věcí. Některé klávesy musely holt ustoupit třem funkcím pro ovládání zvuku (úprava hlasitosti a celkové ztišení). Ovšem ani ty nemohou za to, že Delete se roztahuje přes dvě klávesy a Insert hraje druhé housle. Za toto Microsoft pochválit nemohu.





Klávesnice je poměrně tenká, a tak není divu, že ji budeme moci bez problémů zkroutit. V takovém případě se ale poddá bez vrzání a popraskávání. Její základ je v podobě nízké vaničky tvořen pomocí světlého plastu, do nějž máme zasazeno celkem pět černých gumových podložek, které vystupují jen nepatrně. Všimnout si můžete také varování v češtině i slovenštině ohledně ochrany zdraví.




- klikněte pro zvětšení -


V horní části pak máme malý panýlek se západkou, jejíž posunutí jej uvolní a ukáže dvě pozice pro baterie typu AAA. Ty by měly stačit na asi 10 měsíců provozu, přičemž samozřejmě bude velmi záležet na míře využití. Na opačné straně bateriových pozic je pak hlavní vypínač a vedle malinké zapuštěné tlačítko pro párování.





Nakonec si ještě ukážeme Microsoft Bluetooth Mobile Keyboard 5000 z boku, odkud je dobře vidět její sklon, štíhlý profil a také zakřivení pole kláves. Celkově považuji její provedení za povedené, což bychom ostatně měli od výrobce formátu Microsoftu očekávat. Škoda jen toho roztahovačného Delete.





Příslušenství


Microsoft nám v balení dodá veškeré příslušenství nutné pro provoz, kam patří tištěné materiály s informacemi pro zprovoznění (česká verze nechybí), a především také dvě baterie typu AAA.




reklama