reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MS Wireless Notebook Presenter Mouse 8000 - na práci i zábavu

6.2.2007, Michal Učeň, recenze
MS Wireless Notebook Presenter Mouse 8000 - na práci i zábavu
Nedávno jsme recenzovali laserovou novinku do kanceláře od Microsoftu a v testu dopadla velmi dobře. Co když se ale vydáte na cesty? Pak vám jistě poslouží druhá myška z řady 8000, která je určena k notebookům a nabízí chytře řešené ovládání prezentací s integrovaným laserovým ukazovátkem. Na své si přijdou i milovníci pohodlí při sledování filmů nebo poslechu hudby. V kombinaci s bezdrátovou technologií Bluetooth už takřka nebudete muset vstávat z křesla, nebo nosit speciální ovladače na přednášky.
Před použitím myšky budete muset dovnitř vložit baterie, což je sice normální, zamrzí však zejména absence nějakého způsobu dobíjení a ostatně i přiložené baterie jsou obyčejné. K myši si tak budete pravděpodobně muset pořídit i nabíječku, což obzvláště na cestách přináší další starost a další investici. Výdrž baterie se výrazně liší podle aktivity, se kterou myš používáte. Osobně se mi nepodařilo baterie za dobu testu vybít, ale na veřejných diskuzích jsou ohlasy uživatelů právě závislé na míře používání. Z průměru vyplývá doba výdrže při intenzivním používání jeden týden až po méně časté a výdrž jeden měsíc. Jedním z aspektů je také nastavení, ke kterému se dostaneme níže. Baterie jsou ukryty pod víkem, které se uvolňuje tlačítkem nad značkou výrobce. Stisk však kupodivu kryt nejen uvolní, ale dá se říct vystřelí společně s bateriemi.



Baterie jdou do myšky vsunout snadno, chybí však trochu popisky se směrem vkládání, ale systémem pokus-omyl nebo zjištěním z přiloženého návodu to je problém pouze u prvního použití. Myš se pak zapne posuvným tlačítkem On/Off a o stavu baterie vás začne informovat zeleně (v případě slabé baterie červeně) zářící dioda. V tomto směru bych měl výhradu, protože někteří uživatelé nebudou stále myš vypínat a tak kontrolovat současný stav, a proto mohla být signalizace umístěna spíš na vrchní straně.



Po zapnutí myšky je potřeba do USB portu počítače zastrčit Bluetooth adaptér, který po aktivaci začne zeleně svítit. Pokud systém automaticky zařízení nenajde, stačí stisknout reset připojení na adaptéru a myšce.



Dále je nutné nainstalovat ovládací program, který najdete na přiloženém CD nebo případně v aktualizované verzi na stránce Microsoftu. Jedná se v podstatě stále o ten samý program pro všechny myšky tohoto výrobce (s výjimkou Microsoft Habu Gaming Mouse) a prostředí je velmi podobné defaultnímu nastavení myši v systému Windows. Myš nabízí několik zajímavých funkcí, které jsme si sice už popsali u její kolegyně z modelové řady 8000, ale ve stručnosti si je projdeme i dnes. Myš má dohromady pět nastavitelných tlačítek, což je podle mého názoru ideální počet, který se dá ještě smysluplně využít při práci. Díky symetrickému tvaru sice zaplesají leváci, jedno tlačítko ale tím pádem zůstane schované a téměř nepoužitelné. Výčet funkcí můžete vidět níže na screenshotu a ve většině případů asi poznáte, co se po stisku tlačítka stane.



Jedna funkce je přece jen zbrusu nová a to je Digital Ink, který napomáhá při prezentování k vyznačování důležitých informací. Není to sice špatný nápad, zpracování je už trochu horší. Nejen že je docela těžké něco esteticky pěkně označit (jak vidíte níže, mně se to moc nepodařilo ani v klidu, natož při prezentaci), ale myš opět potřebujete přepnout zpět z prezentačního módu na klasickou myš. To s sebou přináší zdržení a komplikace a vyvstává otázka, jestli tedy není lepší raději použít integrované laserové ukazovátko.



Další funkce už dobře znáte (pokud jste tedy četli recenzi na Microsoft Wireless Laser Mouse 8000). Užitečné je přepínání mezi otevřenými okny (Instant viewer), které je nachystáno na nový systém Windows Vista. Po stisku přednastaveného tlačítka se na ploše seřadí všechna okna s náhledy na otevřené programy a snadno se tak zorientujete a přepnete tam, kde potřebujete. Problém je někdy s prohlížeči, které sem tam nezobrazují náhled.



Další funkce s názvem Magnify slouží k jednoduchému zoomování. Navíc okno "lupy" se dá upravovat díky kolečku a pohybu myši na různý tvar, velikost a samozřejmě si můžete zvolit i míru přiblížení.



Další specialitka - Precision booster - už podle názvu napovídá regulaci senzitivity, což je podle mého názoru užitečné třeba ve hrách, na které sice není myš zaměřena, ale pro občasné hraní se hodí. Po stisku tlačítka se sníží senzitivita a můžete tak přesněji zaměřit. Možná by to bylo dobře využitelné s výše uvedeným Digital Ink pro přesné vyznačování důležitých informací v prezentaci.



Samozřejmostí je i uživatelské nastavení funkcí pro různé aplikace. Jednoduše si přidáte do menu programy a pak už stačí navolit pro jednotlivá tlačítka funkce.



Myš má po vzoru předchůdců Microsoftu scrollování i do stran a přirozeně je tedy v nastavení i možnost regulace rychlosti obou směrů.



Užitečná je pomůcka na nastavení intenzity vysílání Bluetooth signálu, kterým můžete snížit vzdálenost, na kterou myš reaguje a s tím i spotřebu energie. Kvůli delší výdrži se mi nepodařilo zjistit, do jaké míry je tímto nastavením výdrž ovlivňována, ale přepínání by se mohlo hodit. U běžné práci s notebookem stačí totiž cca jeden nebo dva metry, zato u prezentace nebo ovládání multimédií naopak maximálních deset metrů, ale to jsou jen výjimečné situace, a tak se dá tímto způsobem něco našetřit.

reklama