reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Z97A Gaming 6: oboustranné USB 3.1 přichází

21.5.2015, Jan Vítek, recenze
MSI Z97A Gaming 6: oboustranné USB 3.1 přichází
Mezi základními deskami jsou novinkou modely, které nabízí moderní rozhraní USB 3.1 s propustností až 10 Gbps, a to i s oboustranným konektorem. Na jednu takovou se podíváme a půjde o MSI Z97A Gaming 6 pro procesory Intel Haswell a nové Broadwell.

Závěrem


Základní deska MSI Z97A Gaming 6 je určena pro uživatele, kteří na jednu stranu myslí do budoucna, ale na druhou stranu zase ne. Je totiž vybavena oboustranným konektorem USB 3.1 typu C, který nabídne propustnost 10 Gb/s, ale v současné době nemá valného využití. Někteří výrobci sice již nabízí úložná zařízení s tímto konektorem (nový LaCie Mobile Drive), ale ty zase nemusí využít zmíněnou propustnost, a tak je výhodou pouze oboustrannost onoho konektoru, a to je celkem málo. Uvidíme tedy v příštích letech, jak rychle bude postupovat rozšiřování rozhraní USB 3.1 a nového typu konektoru, na což se můžeme díky deskám jako Z97A Gaming 6 připravit už nyní.

Na druhou stranu je to deska se socketem LGA 1150, která přichází na trh v době, kdy už pomalu očekáváme desky s novým socketem LGA 1151 pro 14nm procesory Skylake. Dalo by se tedy říci, že brzy půjde už o výběhový hardware, ale tak jednoduché to není. Dle předběžných informací by totiž procesory Skylake nemusely nabídnout výrazný posun ve výkonu, a to i oproti 22nm generaci Haswell. Pravděpodobné tak je, že Haswell po nástupu Skylake ještě zdaleka nebudou patřit do starého železa.


- klikněte pro zvětšení -

V ostatních ohledech je MSI Z97A Gaming 6 typickým představitelem základní desky se Z97, která patří do střední třídy. Nechybí tu tři sloty PCI Express 3.0 x16 pro tři karty v AMD CrossFire nebo dvě v NVIDIA SLI, moderní rozhraní M.2 i SATA Express pro rychlá SSD (do 10 Gb/s) a také obvyklá výbava v podobě herního komba síťovky a zvuku Killer E2205 + Sound Blaster Cinema 2 a samozřejmě také technologie MSI Military Class 4. Při ladění výkonu nebo při hledání příčin problémů může dobře posloužit dvoumístný číslicový displej a vývody, na nichž můžeme pomocí multimetru měřit napětí na CPU, pamětech i jinde.

Tato deska má také jednu nevýhodu, a sice tu, že krom USB 3.1 typu C má mezi zadními porty pouze dva USB 3.0 a dva USB 2.0, což je na velkou desktopovou desku málo. Další čtyři USB 3.0 i 2.0 už máme na headerech, takže se musíme postarat sami o jejich upravení do použitelné podoby. Zmínit ještě můžeme absenci záložního BIOSu, ale na druhou stranu nás může potěšit myš SteelSeries KINZU V3 zdarma. Je třeba si ale pospíšit, protože nabídka je omezená.


Plusy


+ USB 3.1 do budoucna (oboustranný typ C)
+ Technologie Military Class 4
+ Killer E2205 + Sound Blaster Cinema 2
+ Nabídka myši SteelSeries KINZU V3 zdarma (omezená edice)


Minusy


- Pouze čtyři klasické USB porty na zadním panelu
- Není tu záložní BIOS
 
 
Za zapůjčení desky Z97A Gaming 6 děkujeme MSI.

 
 
Cena v době testování: cca 4 800 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte desku MSI Z97A Gaming 6?
V anketě šlo hlasovat od 21.5.2015 do 30.4.2016. Počet hlasujících: 3
Výborná0 %
Průměrná100 %
Špatná0 %
reklama