reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua NH-L9x65: výkon pro Mini ITX

10.4.2015, Jan Vítek, recenze
Noctua NH-L9x65: výkon pro Mini ITX
Popularita systémů založených na základních deskách Mini ITX zřejmě neupadá, a tak je tu velký prostor i pro hardwarové doplňky, jako jsou i chladiče. A na ty pro Mini ITX se kladou zvláštní nároky, jež by měla splňovat i Noctua NH-L9x65.
Kapitoly článku:
  1. Noctua NH-L9x65: výkon pro Mini ITX
  2. Nastavení a výsledky testů
  3. Závěrečné hodnocení
Společnost Noctua představila svůj chladič NH-L9x65 v polovině března, takže jde o horkou novinku, která se zaměřuje především na sestavy s deskami Mini ITX. A jak je známo, v nich obvykle nebývá místa nazbyt, což je dáno jednak skříněmi, ale také samotnými základními deskami. Pokud uvažujeme o nějaké desce s moderním socketem pro výkonné procesory, ať už jde o LGA 1150 nebo AMD FM2+, musíme počítat s tím, že kolem socketu nejspíše nebude tolik místa jako u desky formátu Micro ATX nebo ATX. Jde především o to, že na plochu 170 x 170 mm se musí vejít krom ostatního procesorový socket, alespoň dva paměťové sloty a také slot PCI Express x16, pokud si tedy chceme sestavit výkonnou sestavu. Všechno tu má tedy k sobě blízko a do toho se nějak musí vměstnat i procesorový chladič.



A ačkoliv s těmi BOXovanými obvykle problém není, však jsou docela malé, při pořizování jiného chladiče musíme myslet hned na dvoje omezení. Výrobci chladičů vhodných pro Mini ITX tak vesměs nabízí nízké modely, jež ani o moc nepřesahují vyhrazený prostor. Pak je ale problém s tím, co mají takové chladiče vůbec nabídnout. Však aby se vůbec vyplatily, musí být výrazně výkonnější než originální BOX, a to s omezeným prostorem není vůbec jednoduché. Nový NH-L9x65 tak budeme posuzovat ze všech těchto ohledů.



Model
Noctua NH-L9x65
Rozměry
65 x 95 x 95 mm (V x Š x H, celkové)
51 x 95 x 95 mm (pouze pasiv)
Hmotnost
413 gramů (celkové)
340 gramů (pouze pasiv)
Materiál
4x heatpipe, hliníková žebra, měděná základna
Ventilátor
NF-A9x14 PWM
ložiska SSO2
2500 RPM (57,5 m3/h, 23,6 dBA)
1800 RPM (40,8 m3/h, 14,8 dBA) s L.N.A.
nejnižší otáčky 600 RPM
max. spotřeba 2,52 W
MTBF přes 150 000 hodin
Kompatibilita
Intel LGA2011-0 & LGA2011-3, LGA1156, LGA1155, LGA1150
AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2, FM2+ (vyžadován zadní rámeček)
Doporučená cena: 45 eur (1850 Kč)

Ze specifikací tedy vyčteme, že chladič má půdorys jen 95 x 95 mm a na výšku má i s ventilátorem 65 mm, takže by se měl vejít i na malé desky formátu Mini ITX, což si ostatně ověříme na jedné takové. Výkonem by měl předčit originální BOX chladiče především díky svým heatpipe, které načtyřikrát protínají hliníkové žebroví. Konstrukce je tedy poměrně jednoduchá.

Ke specifikacím se ještě sluší dodat, že Noctua doporučuje, abychom jej nemontovali na procesory s TDP vyšším než 84 W. Pak by mě ale zajímalo, jak to jde dohromady s jeho kompatibilitou se sockety LGA 2011, pro něž jsou k dispozici pouze procesory s TDP vysoko nad 100 W (130 a 140 W). Noctua to upřesňuje ve svém průvodci, kde je uvedeno, že by to tento chladič měl zvládnout v dobře větrané skříni. Zajímavé ale je, že procesory AMD s TDP 125 W dle onoho průvodce jako jediné nezvládne, ale to má smůlu, protože i jeden takový pro něj máme připravený.


Zpracování chladiče


V podezřele velké krabici se nachází malinký chladič utopený v ochranné lepence. Když ho z ní vysvobodíme, hned se ukáže menší problém s montážním systémem, který přidržuje ventilátor. Ten musí být usazen naprosto přesně ve středu chladiče, neboť jakmile se posune ke straně, příslušná spona může velmi snadno vypadnout, čili uvolnit se ze zářezů v boku pasivu. Pokud ale ventilátor usadíte do středu, nehrozí, že by se sám uvolnil, leda po opravdu silném nárazu.



Konstrukce chladiče je jednoduchá, zde není třeba nic nového vymýšlet. Základem je měděná styčná plocha, z níž vedou čtyři heatpipe, které seshora přidržuje hliníková část, aby byly v celé základně pevně zasazeny. Jde o samostatné, ne duální heatpipe, což znamená, že v základně jsou umístěny jejich konce a ne střed. Heatpipe ze základny vychází po dvou do obou stran, pak se ohýbají o 180° a prochází skrz hliníkové žebroví.



Mezi žebrovím a základnou je přitom jen pár milimetrů místa, takže je znát, že s ním Noctua nijak neplýtvá. Ani pak ale nejde o ten nejmenší nízkoprofilový chladič, i když oproti specifikacím (65 mm) jsme naměřili o 2 milimetry méně. Nepočítali jsme ale s mírně vykukujícími drátovými sponami, takže když počítáme i ty, dostaneme se k oněm 65 mm.

Samotná žebra jsou tlustá 0,4 mm a jsou mezi nimi pravidelné 1mm rozestupy. Heatpipe mají jako obvykle 6mm průměr a stejně jako měděná základna jsou poniklovány, aby měl celý chladič jednotný vzhled a nehrozila u něj koroze, která by se mohla objevit především na letovaných místech.



K základně chladiče jsou již od výroby přišroubovány dvě spony vybavené šroubky s pružinkami. Díky tomu můžeme očekávat, že montáž chladiče bude snadná a rychlá. Styčná plocha je kruhovitě vybroušena, což je na ní vidět na první pohled a po přiložení posuvného měřítka se ukázalo, že je velmi mírně vypoulena směrem ven. Není to ideální, ale na druhou stranu je to daleko lepší, než kdyby v ní byla prohlubeň, kterou by musela vyplnit teplovodivá pasta. Nakonec jsme po sundání chladiče z procesoru zjistili, že dle rozprostřené pasty je kontakt základny s procesorem dobrý i tak.



Použitý ventilátor NF-A9x14 PWM má klasickou velikost 92 mm, ale je tenký, a to necelých 15 mm. Vybaven je různými prvky pro lepší tok vzduchu, mezi něž patří stupňovitý náběh na rámečku a malé prohlubně uvnitř něj a také aerodynamické výstupky na koncích lopatek. Aby byly tlumeny jeho vibrace, máme v rozích gumové podložky. Otáčky ventilátorů můžeme nechat na řízení pomocí PWM, o což se bude starat základní deska, v jejímž BIOSu či obslužné aplikaci si můžeme zvolit vlastní nastavení (pokud to daná deska umožňuje). Pokud ne, je tu ještě adaptér L.N.A., což je prostý prodlužovací kabílek s odporem, který sníží maximální otáčky z 2500 RPM na 1800 RPM. Při nich by měl být ventilátor relativně tichý, a L.N.A. tedy přijde vhod především tehdy, pokud nemáme k dispozici PWM.


Příslušenství


Jako obvykle nám Noctua rozdělila příslušenství na sadu pro Intel, sadu pro AMD a univerzální díly, kam patří jednak kabel s odpory pro jednorázové snížení otáček ventilátoru, teplovodivá pasta NT-H1, jednoduchý křížový šroubovák, pak také šroubky a jiné drobné díly. Dále dostaneme nalepovací kovové logo Noctua pro tahání trička a nakonec tu je stručný manuál zvlášť pro každý typ socketu. Z něj se dá i bez znalosti jazyka vše pochopit, stačí se podívat na jeden obrázek.




Instalace


Montáž chladiče na sockety AMD, což je náš případ, je velmi jednoduchá, ovšem daní za to je u systému SecuFirm2 nemožnost libovolného natočení na socketu. To ale v tomto případě vůbec nevadí, protože chladič se nachází pouze ve vyhrazeném prostoru a z možnosti jeho otočení o 90° bychom vůbec nic nezískali. Nemusíme se tedy vůbec zajímat o moduly RAM, do jejich prostoru vůbec nezasahuje.



Pro instalaci na socket AMD si ponecháme originální zadní rámeček, který jsme dostali k základní desce. Na jeho vyvýšené závity pak nasuneme čtyři plastové distanční sloupky, na ně dvě kovové spony a zajistíme je šroubky. Pak už jen namažeme procesor teplovodivou pastou a přišroubujeme na něj chladič, z nějž předtím můžeme sundat ventilátor. To jde snadno a rychle díky drátovým sponám, ovšem není to nutné. Když použijeme tenký šroubovák, můžeme se ke šroubkům opatrně dostat i skrz lopatky ventilátoru.

Na socketech Intel si už orientaci chladiče pochopitelně můžeme zvolit, protože jeho otvory jsou rozmístěny do čtverce. Jinak je ale systém montáže stejný jako u AMD, pouze využijeme jiné díly, a to i dodávaný zadní rámeček. Na něj také nasuneme distanční sloupky, následně spony a ty zajistíme už ne šroubky, ale matkami. Instalace je tedy v obou případech velmi snadná a chladič na místě drží velmi pevně a bez hnutí.
reklama