reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NZXT S340 Elite: moderní a elegantní skříň

9.3.2017, Jan Vítek, recenze
NZXT S340 Elite: moderní a elegantní skříň
Řada skříní NZXT S340 je dobře známá jako middletowery s jednoduchým designem za slušnou cenu. My se dnes zaměříme na nový model s označením Elite, který byl na trh uveden loni na podzim jako podstatně vylepšená verze původního modelu.
NZXT S340 v původní verzi jsme testovali již v roce 2015 a nyní je na řadě její verze Elite. Ta na první pohled zaujme svým magnetickým držákem, na němž je sice na propagačních materiálech zavěšen VR headset, ale většině uživatelů poslouží spíše pro zavěšení sluchátek či headsetu s mikrofonem. Je tak dobré vědět, že magnet bude dost silný, pokud má udržet i celý VR headset. Vedle toho se můžeme těšit na levou bočnici vyrobenou celou z temperovaného skla a další vylepšení. Dá se říci, že S340 Elite nemá s S340 moc společného už jen kvůli tomu, že má zcela jiné rozměry.


- klikněte pro zvětšení -

Skříň přišla v bílo-fialové krabici chráněná jako obvykle polystyrenem a choulostivé boční okno je opatřeno přilnavou fólií, protože by se při balení a transportu mohlo snadno stát, že ji něco poškrábe. Zvláště důležitá bývá ochrana z vnitřní strany, ale zde nemusela být využita, protože uvnitř skříně neplandají žádné kabely nebo něco jiného, co by ji poškodilo. Na krabici ale najdeme upozornění, že s ní musíme nakládat opatrně, však sklo je na nárazy přece jen choulostivější než plexi.



Model
NZXT S340 Elite Matte Black (CA-S340W-B3)
Celkové rozměry
203 x 474 x 432mm (Š x V x H)
Hmotnost
8,13 kg
Materiál
plast, SECC, temperované sklo
Kompatibilita
Základní desky Mini-ITX, Micro-ATX, ATX
Výška CPU chladiče: až 161 mm
Délka karet: až 364 mm / 334 mm s radiátorem
Prostor pro kabely za trayem: min. 17 mm
Šachty
2+1x 3,5"
2+1x 2,5"
Přední I/O panel
audio (výstup, vstup)
2x USB 3.0
2x USB 2.0
HDMI
magnetický držák sluchátek/headsetu
Sloty
7x
Chlazení
Přední ventilátory: 2x 140/120mm
Vrchní ventilátory: 1x 140/120mm (1x 120 mm FN V2 v balení)
Zadní ventilátor: 1x 120mm (1x 120 mm FN V2 v balení)

Přední radiátor: 280/240 mm
Zadní radiátor: 120 mm
Verze
matně černá - CA-S340W-B3
matně bílá - CA-S340W-W2
černo-modrá - CA-S340W-B5
černo-červená - CA-S340W-B4

Rozměry a hmotnost této skříně jsou odlišné od starého modelu S340, takže můžeme v podstatě mluvit o zcela nové skříni, která však nese podobné DNA. To se projevuje v celkovém zpracování se zapuštěným předním panelem i ve vnitřním uspořádání prvků, přičemž obě skříně mají společný také navenek jednoduchý design.

I díky bočnímu sklu je S340 Elite o cca kilogram těžší, takže už jde vzhledem k její velikosti o pěkného cvalíka. Někdo z NZXT asi má své zkušenosti s drnčícími a rezonujícími bočnicemi, a tak nám naservíroval těžkou pravou bočnici z tlustého plechu, jíž zdárně sekunduje ta skleněná. Tato skříň je šita na míru moderním sestavám, které nepočítají s mechanikou a kvanty disků či SSD. Zato počítá s vodním chlazením a chce nabídnout uživatelům možnost vytvořit si pěkně vypadající sestavu bez příliš viditelných kabelů. To ostatně ukazuje grafika na krabici.

Pro pevné disky tu máme přinejlepším tři pozice a pro SSD další tři, jež jsou vyhrazené pouze 2,5" zařízením. Pro procesorový chladič je tu na výšku (respektive na šířku dle specifikací skříně) dost prostoru, stejně tak pro karty a to samé se dá říci o zdroji, i když tady specifikace mlčí. Speciální výbava zde zahrnuje jednak port HDMI, který musíme připojit kabelem na výstup grafické karty a magnetický držák, přičemž oboje výrobce myslel jako vhodný doplněk pro VR headsety (k tomu se hodí i celkem čtyči přední USB porty). Držák ale stejně dobře poslouží pro sluchátka, které díky svému dvoudílnému provedení neudrží pouze jedny.

Do výbavy pak patří dva 120mm ventilátory FN V2, čili stejné jako ve starší verzi S340 a pak je tu prostor pro až 280mm radiátor vepředu plus 120mm vzadu. A jako obvykle si budeme moci vybrat mezi různými barevnými verzemi skříně. My testujeme matně černou CA-S340W-B3, pak je tu matně bílá CA-S340W-W2, dále černo-modrá CA-S340W-B5 a nakonec černo-červená CA-S340W-B4.


Zpracování skříně


NZXT S340 Elite můžeme zařadit mezi skříně s minimalistickým designem. Však co nám ukáže? Vepředu je to prostý obdélníkový kovový panel, na němž najdeme pouze logo výrobce. Holá a zcela rovná je i pravá bočnice, samotná levá bočnice je také v podstatě jen rovné sklo a až nahoře najdeme ventilátorovou pozici a I/O porty s tlačítky.



Z vnějšku tak ani nebylo co fotit, však kus plechu s matnou tmavě šedou až černou barvou nenabízí velké pokoukání. Můžeme tak pouze říci, že tento přední panel s plastovou konstrukcí (kov je pouze připevněn na čele) lze snadno odtrhnout a podívat se na přední ventilátorové pozice, ale o tom až v další kapitole.


- klikněte pro zvětšení -

Levá skleněná bočnice pokrývá až na přední panel celou skříň. Její vnější hrany jsou po celém obvodu zkosené a aby nebyly vidět nevzhledné části skříně, okraje byly začerněny, takže skleněná bočnice pak připomíná krycí sklo tabletu nebo mobilního telefonu. K tomu všemu mohou říci, že se mi takovéto řešení zamlouvá daleko více než plechová bočnice s plexisklem uvnitř. Skříň tak působí bytelnějším a kvalitnějším dojmem, což jistě také je, však sklo není tak náchylné na poškrábání jako plexi a je těžší, takže by mělo lépe tlumit vibrace. Na druhou stranu si ho můžeme také snadněji poškodit nebo rovnou zničit neopatrnou manipulací (na časté ježdění na LAN party tak S340 Elite není moc vhodná) a rozhodně bych doporučoval nezkoušet, jak silné utažení matek vydrží. Umístěno je totiž na čtyřech šroubech, na které je nejdříve nasuneme a pak zajistíme velkými matkami, na což bohatě postačí prsty. Vypadá to tak, že tato nová móda, se kterou přišli výrobci skříní, má něco do sebe.


- klikněte pro zvětšení -

Pravá bočnice je už obyčejná z jednoho kusu plechu, který je po okrajích bohatě lemován pro posílení struktury. Výsledkem je opravdu pevná bočnice, která se ani v nejmenším nekroutí. Však je vyrobena z cca 1mm plechu, respektivě jsem naměřil 1,1 mm i s vrstvou barvy. Není divu, že je tato bočnice těžká, a to je opět dobře kvůli tlumení vibrací. Tato bočnice už je také přichycena klasicky pomocí zadních šroubků, takže ji budeme na rozdíl od levého skla zasunovat směrem zezadu.



Na zadní straně skříně objevíme, že si NZXT trošku ušetřili práci s provedením zadního panelu. Ten má totiž jisticí šroubky pro jednotlivé karty umístěné venku a využívá posuvný panel na dalších dvou šroubcích, který zakryje otvor nutný k tomu, abychom vůbec byli schopni karty s jejich zahnutými záslepkami nainstalovat. Pro NZXT je to tak snadnější, ale pro uživatele zase trošku obtížnější, ale znamená to také, že byl efektivněji využit prostor uvnitř skříně.

Zadní ventilátorová pozice je připravena pouze na 120mm modely a má jemnější mřížku s kulatými oky, takže tady také nemám výhrady. Pak tu máme pozici zdroje, jejíž provedení se samostatně přišroubovaným štítkem je neklamnou známkou toho, že zdroj budeme muset do skříně zasunovat zezadu. Nakonec si můžete všimnout toho, že zcela dole vyčuhuje jazýček, který patří vysunovacímu prachovému filtru, a ten slouží také zdroji.


- klikněte pro zvětšení -

Z tohoto pohledu si můžete všimnout připravených šroubků pro uchycení bočního skla, ale především pak nabídky vrchního I/O panelu. Ta má své těžko viditelné popisky a piktogramy, ale i bez nich poznáme, že nalevo začíná kontrolkou disků, pak tu jsou dva 3,5mm konektory pro mikrofon a sluchátka, dále zmíněný port HDMI, dva USB 3.0, dva USB 2.0 a nakonec podsvícený hlavní vypínač. Vrchní panel nakonec nese bohužel nijak nekrytou ventilátorovou pozici, v níž už je nainstalovaný další 120mm kus FN V2, který ale můžeme vyměnit i za větší 140mm.


- klikněte pro zvětšení -

Vespod už je vidět prachový filtr napájecího zdroje v plné parádě. Jde o klasický typ vytvořený z plastového rámečku a jemného pletiva. Vzduch bude ke zdroji snadno proudit díky vysokým (27 mm) nohám a mezi těmi předními si můžete všimnout čtveřice otvorů pro šroubky. Právě díky nim budete moci uchytit pevný disk v případě, že se rozhodnete využít i třetí nabízenou 3,5" pozici.
reklama