reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ RevoDrive 350: 1,8 GB/s

6.8.2014, Jan Vítek, recenze
OCZ RevoDrive 350: 1,8 GB/s
Na konci letošního dubna byl představen nový RevoDrive 350 jako velmi výkonné SSD využívající rozhraní PCI Express s osmi linkami, čtyři kontrolery a 19nm paměti Toshiba. My se dnes podíváme, co nám tato sestava přinese.
Zbrusu nové SSD RevoDrive 350 od společnosti OCZ staví na již léta známém a osvědčeném principu. V jeho rámci se obchází nedostatečná přenosová kapacita rozhraní SATA tím, že se využije daleko výkonnější rozhraní PCI Express, a to konkrétně verze 2.0 s 8 linkami. OCZ pak i nadále staví na známých SSD kontrolerech SandForce, přičemž ty v našem případě využívá celkem 4, jimž velí pak speciální čip VCA 2.0 (Virtualized Controller Architecture). SSD se tak interně dělí na 4 samostatné jednotky, jejichž výkon je spojen podobně jako v poli RAID 0 (striping) a výsledkem je úložné zařízení v podobě karty, které slibuje přenosové rychlosti až 1,8 GB/s. Princip je tedy jasný a celkem jednoduchý.



- klikněte pro zvětšení -

OCZ RevoDrive 350 k nám přímo od výrobce dorazil ve verzi se 480 GB dat, čili jde o model nacházející se ve středu své řady. Vedle něj se prodávají ještě 240GB a 960GB modely, přičemž ceny pochopitelně nejsou lidové. V závislosti na kapacitě nás RevoDrive 350 přijde zhruba na 12, 19 a 30 000 Kč s DPH. Otázkou pak je, jak se v tomto případě projeví různá kapacita na celkovém výkonu a pokud máme věřit specifikacím, budou rozdíly velmi zásadní, ale o tom až později.





SSD k nám dorazilo v krabici, do níž by se vešlo klidně čtyřikrát. OCZ tak pojalo balení velkoryse, aby bylo zajištěno, že kartě se při převozu nic nestane. Sedí totiž uprostřed velké krabice v tuhém plastovém výlisku, takže transport by měla přežít bez úhony.


Model
OCZ RevoDrive 350 (RVD350-FHPX28-480G)
Kapacita
480 GB
Kontroler
4x SandForce SF-2282
Paměti
19nm Toshiba Toggle MLC NAND Flash
(TH58TEG7DDJBA4C)
Rozhraní
PCI Express 2.0 x8
Sekvenční čtení a zápis
1800 a 1700 MB/s
Náhodné čtení a zápis (4K)
90 000 a 140 000 IOPS
Spotřeba
9,5 W v klidu
14 W v zátěži
MTBF
2 miliony hodin
Šifrování dat
128bit AES
Rozměry a hmotnost
180,9 x 126,3 x 21,6 mm
cca 300 gramů
Ostatní
TRIM, Garbage Collection
podpora Microsoft Windows 7, 8, 8.1 32/64-bit
podpora linuxových systémů - viz stránky OCZ
Cena: cca 19 000 Kč s DPH


Specifikace týkající se výkonu a spotřeby se týkají výhradně naší 480GB verze a jak už to bývá, výkon se i v tomto případě liší v závislosti na kapacitě, a to velmi podstatně. Nejhůře je tak na tom 240GB model, pro nějž vůbec neplatí maximální propustnot 1,8 GB/s. Jeho maximem je pouze 1 GB/s při čtení a 950 MB/s při zápisu (45 a 80 tisíc IOPS), čili můžeme mluvit o téměř polovičním výkonu v porovnání s modely se 480 a 960 GB. Je přitom jednoduché říci proč. Na rozdíl od nich má totiž ne čtyři, ale pouze dva kontrolery SandForce, přičemž právě o spojení jejich výkonu zde jde především.

A právě 480 a 960GB modely se od sebe příliš neliší. 960GB RevoDrive 350 má udávané rychlosti stejné, tedy až na IOPS pro čtení, které má přiřazenu hodnotu 135 tisíc. Testovaný 480GB RevoDrive 350 je tedy výhodnou střední cestou, která nás nepřijde nejdráž a nabízí dle specifikací velmi slušný výkon. Na druhou stranu i tak stojí 19 tisíc korun a když si pořídíme 960GB model za 30 tisíc, dostaneme daleko výhodnější cenu za gigabajt paměti.

Sluší se ještě upozornit na to, že OCZ RevoDrive 350 v tiskové zprávě sliboval podporu linuxových operačních systémů. Dle stránek výrobce je podpora zatím pouze jen v plánu a nápis Windows Only na krabici je také dostatečně výmluvný. Nicméně na stránkách podpory firmy OCZ máme ke stažení ovladače pro různé verze systémů Fedora, Mint a Ubuntu, i když ne všechny podporují také bootování z RevoDrive 350.





Co se týče zaměření tohoto SSD, nejde o produkt určený běžnému uživateli na pozici systémového disku. Na to jsou určena SSD pro rozhraní M.2, mSATA nebo SATA 6 Gbps. Jak ukazuje obrázek z prezentace firmy OCZ, jde o produkt stojící na pomezí mezi SATA SSD a ostatními modely pro PCI Express a jeho místo je v pracovních stanicích. Sluší se dodat, že půjde především o ty pracovní stanice, kde je zapotřebí mít velmi rychlé úložiště, které dokáže svižně pracovat s velkými soubory, čili modelovým případem může být zpracování videa.


Zpracování OCZ RevoDrive 350


Máme před sebou plnoprofilovou kartu pro rozhraní PCI Express 2.0 x8, která zabírá jeden slot. Když se na ni podíváme seshora, uvidíme především velký hliníkový chladič, pod jehož žebrovanou částí se nachází čip VCA 2.0, který se stará o spojení všech čtyř částí, jimž velí jednotlivé kontrolery SandForce. To je také jediný čip, který na této kartě potřebuje být chlazen.




- klikněte pro zvětšení -

Všechny čtyři kontrolery SandForce SF-2282 se nachází na opačné straně zeleného PCB, kde mají kolem sebe posázeny vždy 4 čipy Toshiba TH58TEG7DDJBA4C. Jde o 19nm paměti Toggle MLC NAND Flash, přičemž další 4 krát 4 jsou na opačné straně plošného spoje.



- klikněte pro zvětšení -

Na tyto čipy se můžeme podívat z větší blízkosti:





Pasivní chladič drží na kartě pomocí 4 křížových šroubků umístěných v rozích karty, takže jej můžeme snadno sundat a dáme si při tom pozor na teplovodivou "žvýkačku" na čipu VCA 2.0). Pod chladičem tedy najdeme další várku 16 čipů Toshiba NAND Flash, ale také řadu dalších.



- klikněte pro zvětšení -

Mezi dalšími čipy se nachází Lattice POWR1220AT8, který by se měl starat o napájení jednotlivých součástí karty, přičemž obsahuje 8 napájecích výstupů, ale je otázkou, jakým způsobem OCZ tento čip implementovalo. Pak tu jsou 3 čipy, na nichž je vidět logo značky Enpirion patřící firmě Altera a jde o EN63A0QI. Je to tzv. PowerSoC, čili integrovaný regulátor napětí, PWM kontroler a MOSFET v jednom pouzdře. Poblíž se ještě nachází jedna cívka zalitá v pevném kvádrovitém pouzdře.



reklama