reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Vector 150: v testu výdrže jej umučíme k smrti

25.6.2015, Jan Vítek, recenze
OCZ Vector 150: v testu výdrže jej umučíme k smrti
Rozhodli jsme se přinést test reálné výdrže SSD, v němž vyzkoušíme, jak velký objem dat zvládne zapsat 240GB Vector 150. Ten je tak předem odsouzen k smrti vyčerpáním všech svých zapisovacích cyklů. Aktualizováno: Vector 150 umřel.
Výdrž současných SSD je téma, které zajímá řadu uživatelů. Ti se mohou obávat především toho, že SSD vypotřebuje počet možných mazacích a zapisovacích cyklů (tzv. P/E cykly), neboť moderní paměti NAND Flash dle specifikací zvládnou jen několik málo tisíc těchto cyklů. Ovšem na jedné straně jsou specifikace a údaje výrobců a na straně druhé je realita, a ta nás bude dnes zajímat především.


 
Záměr je tedy jednoduchý. Vezmeme 240GB model OCZ Vector 150 a budeme se snažit pomocí neustálého sekvenčního zapisování dat co nejdříve vyčerpat P/E cykly jeho buněk. Budeme přitom průběžně sledovat jeho kondici a testovat budeme i jeho výkon. Nakonec nevyhnutelně dospějeme do stavu, kdy začnou buňky pamětí NAND Flash hromadně selhávat, a tak se podíváme i na to, co se s takovým SSD děje. Traduje se totiž, že takto vyčerpané SSD má stále pracovat v tom smyslu, že z něj můžeme uložená data přečíst, ale také se říká, že už nemusí vůbec fungovat.

A abychom se vyhnuli pochybnostem, testovaný Vector 150 jsme zakoupili v T.S.Bohemii, tudíž nám jej nezaslala přímo společnost OCZ, která tak nemohla ovlivnit, jaký kus budeme testovat. Jde tedy o zcela náhodně vybrané SSD.

Zde si dovolím ještě jedno upozornění o úpravě článku. Jak jsme zjistili, Vector 150 na rozdíl od starších modelů (původní Vector) využívá 32kB a ne 16kB stránky, čili nás aplikace CrystalDiskInfo mylně informovala o objemu zapsaných dat. Bylo tedy nutné článek dodatečně upravit.


Výdrž SSD: velká neznámá


Jak už bylo mnohokrát na našich stránkách uvedeno, informace o výdrži SSD ve specifikacích jednotlivých modelů mají pramálo společného s realitou. Výrobci je používají spíše k tomu, aby mohli na trhu diverzifikovat svou nabídku, čili levná spotřebitelská SSD vydrží dle specifikací méně a dražší SSD pro pracovní stanice či servery zase mají vydržet více. Vector 150 je v nabídce firmy OCZ vyšší třída, ale stále jde o SSD určené pro běžné uživatele.

Stejně jako u jiných produktů se i u SSD udává hodnota MTBF (Mean Time Before Failure), která u Vector 150 činí 2,3 milionu hodin, ovšem to nám nic neřekne o tom, kolik toto SSD vydrží. Výrobci SSD ale běžně udávají hodnotu, která se vztahuje k maximálnímu objemu dat, jež za životnost SSD můžeme do jeho buněk zapsat. Buď jde o celkový objem, nebo denní porce, přičemž oba tyto údaje by se měly vztahovat k záruční lhůtě.


 
Specifikace OCZ Vector 150

Pokud je tedy Vector 150 označen hodnotou "50 GB/day of host writes", znamená to, že se svou pětiletou zárukou má zvládnout 50 x 365 x 5 GB zapsaných dat, což je zhruba 90 TB. Jenomže to je pouze 380x celkově přepsaný disk, přičemž buňky pamětí mají vydržet spíše tisíce P/E cyklů. To naznačuje, že bychom se mohli klidně dočkat i petabajtu, čili jedenáctinásobku hodnoty zaručené ve specifikacích.

Nelze si také nevšimnout, že OCZ i jiný výrobci udávají stejnou hodnotu pro maximální objem zapsaných dat pro celou řadu SSD, ovšem ne všichni, třeba Intel udává u svých SSD 320 pro každý model jinou. V případě OCZ Vector 150 je v nabídce vedle 240GB modelu i 120GB a 480 GB. A právě ten největší by měl oproti nejmenšímu logicky nabídnout i 4x vyšší objem zapsaných dat, neboť ta se mohou rozdělit mezi 4x vyšší počet buněk. Nicméně specifikace mezi nimi nedělají žádné rozdíly, což jen dokazuje, že se na ně v tomto ohledu nelze spoléhat. Pádnější důkazy ale najdeme i ve stále vyšším počtu testů výdrže SSD, které již provedly jiné servery. Dle jejich výsledků jsou údaje v případě Vector 150 velmi podhodnocené, ale kdo ví, třeba se v našem případě dočkáme něčeho úplně jiného.
reklama