reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-451A: 4 disky a slušná výbava

7.12.2016, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-451A: 4 disky a slušná výbava
Do spárů se nám dostala novinka letošního roku, a to NAS TS-451A od společnosti QNAP. Jde o čtyřdiskové úložiště zaměřené na multimédia, které podporuje i videa ve 4K a je vybaveno portem USB QuickAccess pro rychlou úvodní instalaci.
QNAP TS-451A je především NAS pro 4 desktopové pevné disky, jež dokáže jako obvykle konfigurovat do různých polí RAID. Je to ale v podstatě také celý hotový počítač založený na procesoru Intel Celeron, na němž běží speciální linuxový operační systém QTS 4.2 a jeho Linux Station umožní instalaci i klasické distribuce Linuxu v podobě Ubuntu. Tím se z tohoto NAS stane v podstatě plnohodnotné PC v miniaturním provedení, pro což ale budeme potřebovat 4 GB operační paměti, takže na to je třeba myslet.
 


QNAP také zdůrazňuje port USB QuickAccess, který má umožnit provést rychlou prvotní instalaci a zprovoznění systému a dále získat přímý přístup k uloženým datům. V tomto případě jde jednoduše o to, že se NAS chová jako externí USB disk, který ovšem reflektuje uživatelské účty a skupiny nastavené v systému QTS. Společně s ním ale získáme i dálkový ovladač, který usnadní jeho použití coby multimediálního zařízení, které je schopno hardwarově dekódovat i překódovat videa v rozlišení až 4K.



TS-451A k nám přišel ve 2GB verzi, která je k dispozici za cenu o cca 900 Kč nižší než 4GB verze, jež už podporuje instalaci plnohodnotného Ubuntu. Je tak zřejmé, že nás jako obvykle vyjde levněji koupě 2GB verze a pak samostatného paměťového modulu. Ostatně za tuto rozdílovou cenu lze na trhu sehnat i 8GB modul SO-DIMM. Problém ale je ten, že jsou vždy zaplněny oba paměťové sloty, takže v našem případě získáme dva 1GB moduly, a proto je vhodné nahradit oba identickými moduly paměti DDR3L, abychom mohli využít dvoukanálový přístup do paměti.

Model
QNAP TS-451A (2 GB)
Procesor
Intel Celeron N3060
dvoujádrový
1,6 až 2,48 GHz
podpora AES-NI pro hardwarové šifrování dat
Paměť
2 GB DDR3 RAM (2x 1 GBDDR3L-1600), max. 16 GB
4 GB Flash
Podpora HDD
4x 2,5" / 3,5" SATA HDD/SSD
LAN
1x Gigabit RJ-45 Ethernet
USB, apod.
1x přední USB 3.0
2x zadní USB 3.0
1x USB micro B pro USB QuickAccess
HDMI (max. Ultra HD při 30 Hz)
mikrofonní vstup
sluchátkový výstup
otvor pro zámky Kensington
eSATA
-
LED kontrolky
HDD 1-4, Status, USB, SD
Rozměry
169 x 160 x 219 mm
Hmotnost bez disků
3 kg
Spotřeba
spánek: 0,65 W
uspané disky: 12,1 W
zapnutý: 27 W (čtyři 2TB HDD)
Chlazení a hlučnost
120mm ventilátor
18,1 dBA
Operační systém
QTS 4.2
Linux Station pro Ubuntu (vyžaduje 4 GB RAM)
Souborový systém
Interní HDD: EXT4
Externí HDD: EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+

Mozkem QNAP je dvoujádrový Celeron N3060 ze 14nm generace Braswell. Je to poměrně nový čip z letošního roku s typickou spotřebou 4 W, taktem až 2,48 GHz, 2 MB L2 cache a grafikou HD Graphics 400 na taktu až 600 MHz. Podporuje dvoukanálové paměti DDR3L-1600 MHz a i když můžeme namítat, že QNAP instalací dvou 1GB modulů znemožnil snadný upgrade, je třeba říci, že takto zajistil důležitou vyšší propustnost pamětí, a činí tak dobře.

Výbava tohoto serveru je slušná a vyzdvihnout je třeba krom HDMI, USB 3.0 a dvou gigabitových Ethernetů také čtečku SD karet, port USB QuickAccess, na nějž se podíváme později a také dva audio konektory pro 3,5mm jacky. Udávaná spotřeba 27 W se čtyřmi disky není vysoká a my si ji koneckonců můžeme srazit plánováním provozu nebo alespoň vypínáním disků při nečinnosti.


Zpracování NAS


QNAP TS-451A má naprosto klasické provedení s předními šuplíky a vyveden je v bílé barvě se světle modrým metalízovým pruhem. Bílá schránka tohoto NAS je celá plastová, a to včetně diskových šuplíků, které samy o sobě můžeme v okamžiku vysunout, ale disky se do nich musí přišroubovat. Krom šuplíků tu máme konektory, tlačítka a LED, a to vše v modrém pruhu.


- klikněte pro zvětšení -

Mezi kontrolky zde patří ty, které udávají stav celého NASu, dále aktivitu Ethernetu, USB portů, jednotlivých pevných disků a také slotu pro SD karty, který je hned vedle kontrolek. Pak je tu hlavní vypínač, pod ním tlačítko pro provedení rychlé synchronizace ze zařízení v předním USB portu a nakonec je tu typický rozdělený konektor micro USB 3.0, k němuž však v balení kupodivu nenajdeme příslušný kabel.


- klikněte pro zvětšení -

Instalace pevných disků je snadná. Stačí využít dodávané šroubky, disky zespodu přišroubovat do šuplíků a zasunout je do připravených šachet. Není tak třeba NAS vůbec otevírat, pokud ovšem nebudete chtít něco provést s jeho paměťovými moduly nebo jej vyčistit, což bych doporučil občas provést.



Přeci jen jeho velký zadní ventilátor bude dovnitř tahat prach. Ono žluté varování je ale o něčem jiném. QNAP nám sděluje, abychom se nepokoušeli dovnitř strkat prsty, abychom předešli "vážným zraněním". To ale může platit snad jen pro malé děti, jež by se mohly nárazu lopatky leknout a poranit si prstíky o ostré hrany ventilátorového roštu. Samotný pomaloběžný ventilátor ale nepředstavuje žádné vážné nebezpečí.

Co se týče výbavy na zadní, již kovovém panelu, máme tu dva zvukové 3,5mm konektory pro sluchátka/repro a mikrofon (nad nimi je reset a servisní port), dále HDMI, dva USB 3.0, dva gigabitové Ethernety a nakonec napájecí konektor. Díky obrazovému konektoru, USB, síti a podpoře desktopového OS Ubuntu (na modelech s alespoň 4 GB paměti) tak můžeme tento NAS využít jako prosté PC.


- klikněte pro zvětšení -

Když se rozhodnete QNAP TS-451A rozebrat, musíte nejdříve odstranit čtyři zadní šroubky a pak se obrnit trpělivostí. Plastový kryt jde vysunout ztuha, a tak je třeba správný grif a opatrnost. Nakonec zjistíme, že na rozdíl od mnoha jiných NAS, kde jsou paměťové sloty snadno přístupné, je v tomto případě nutné odšroubovat celou konstrukci držící diskové šachty pohromadě. Je ale jasně vidět, že jde o standardní moduly SO-DIMM s paměťmi značky ADATA, takže nic speciálního. Pokud se tak rozhodnete je nahradit jinými, neměl by s tím být problém. Může se samozřejmě stát, že je NAS odmítne, ale to už je holt riziko, které se musí akceptovat.


Příslušenství


Až na jednoduchý dálkový ovladač, který nám umožní se pohybovat v menu aplikací určených pro výstup na HDMI tu máme naprosto standardní výbavu. Je to především napájecí adaptér značky Fortron s výstupem 12 V a 8 A, čili 96 W a pak získáme dva kratší ethernetové kabely. Osobně bych se nezlobil, kdyby tu byl ještě potřebný USB kabel pro přímé napojení k počítači pomocí předního portu micro USB 3.0, klidně na úkor jednoho z ethernetových kabelů.



Nakonec tu máme pochopitelně ještě potřebné šroubky a manuál, ale to pro nás není zajímavé.
reklama