reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Razer Imperator: vládce ergonomie

12.2.2010, Jan Vítek, recenze
Razer Imperator: vládce ergonomie
Po recenzi výborné myši SteelSeries Xai tu máme dalšího renomovaného výrobce herních periferií, a sice společnost Razer. Ta se představí se svou novou myší Imperator, jež se snaží hráčům PC her nabídnout především ergonomii, funkčnost a kvalitní senzor.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Razer Imperator se snaží pravákům nabídnout takový ergonomický design, aby myš padla do ruky jak ulitá a kopírovala přirozený tvar dlaně a volně natažených prstů. Tento důraz podtrhuje i nastavitelná poloha bočních tlačítek pro palec, která často bývá problematická, protože přeci jen tento prst není tak přizpůsobivý jako ostatní. Toto vše má za následek, že pokud budete chtít držet tuto myš podle svého způsobu a ne tak, jak vás nutí výrobce, pak narazíte.

Osobně při normální práci mám na myši položeny jen dva prsty pro dvě hlavní tlačítka a pokud je třeba použít kolečko, přesunu se na něj prostředníkem a prsteník je zase připraven obsluhovat druhé tlačítko myši. Zkrátka mi není pohodlné mít pořád na myši položeny tři prsty a pokud to máte podobné, shledáte, že myš je pro vás u tlačítek příliš široká. Má tam po stranách převisy (Razer se chlubí širokými a pohodlnými tlačítky, tak proto), za něž není vůbec pohodlné ji držet, a tak máte na výběr - buď myš držet podle představ výrobce, nebo ji držet tak, že se vám bude špatně ovládat. To je však problém valné části "ergonomicky výrazných" myší, u nichž si je třeba zvyknout. To je ale překonatelný problém, i když příznivci Razeru jsou asi zvyklí spíše na větší svobodu.



Horší je, že se výrobce rozhodl na stranách myši využít lesklé a hladké plasty. Jsou tedy v místech, kam ostatní dávají právě naopak změkčené plasty či gumové vrstvy, aby se myši lépe ovládaly. Takže po nějaké době práce si myš po stranách umastíte, ať už jste hygienický fanatik, nebo čuně a tehdy začne především palec klouzat. A není zrovna vhodné uprostřed herní vřavy popadnout hadřík a začít s nim šůrovat periferie.

Co se týče tlačítek a kolečka, zde naopak není Imperatoru co vytknout, protože stisk a odezva tlačítek i tuhost otáčení kolečka a jeho přesnost jsou bez chyby. Myš také výborně klouže bez zadrhávání i po normálním dřevěném stole a její senzor se dokáže vypořádat jak s ním, tak s kobercem, průhledným plastem nebo lesklým kovem.

Při hraní vám ergonomie nedává takovou volnost, abyste řadu věcí ovládli jen pohybem svých prstů, a tak budete muset většinou hýbat celou rukou. Senzor se ale dle očekávání chová velmi dobře a myš je nastavena tak, aby reflektovala reálné pohyby bez softwarového vyhlazování, tedy aby zajistila maximální přesnost. To však nejde v obslužné aplikaci nastavit, a tak si s ní příliš rovných čar nenakreslíte.

Dotazovací frekvence odpovídá, ale screenshot programu Mouse Rate Checker si ukazovat nebudeme, protože ten stejně jako u SteelSeries Xai ukazoval nesmysly. Zato CM Storm Tester ukázal něco přes 950 Hz, což je velmi dobrá hodnota.


Závěrečné hodnocení


Razer Imperator je tedy dalším zástupcem ergonomické řady herních myší. Má menší tělo než model DeathAdder, ale také výraznější design nutící uživatele držet ji tím jediným správným způsobem. Jinak se neodmění svou přesností, ale spíše pomstí nepohodlným užíváním, což ale není její chyba. Zájemce o koupi takové myši by si měl být vědom, do čeho se pouští a pokud je příznivcem ergonomicky jednodušších tvarů, raději se poohlédne jinde - třeba v řadě myší Razer pro pravou i levou ruku, kde bývají křivky daleko jednodušší.



Imperator a jeho zpracování je velmi dobré, takže myš má pevné tělo, které však v menší míře využilo lesklé a velmi přilnavé plasty. Ty jsou však přilnavé hlavně pro prach a po chvíli vám prsty po stranách začnou prokluzovat, což není dobré. Jinak má ale velmi dobře provedená tlačítka i kolečko a také možnost nastavit pozici bočních tlačítek je velmi příhodná. K senzoru jsem se již vyjádřil v předchozí části, a tak stačí poznamenat, že je velmi dobrý a zajistí přesnou reprodukci pohybů myši.

Software pro obsluhu a nastavení dovoluje mnoho možností, jak si svého Imperatora upravit k obrazu svému, přičemž k tomu myš nabízí vlastní paměť. Můžeme si tvořit profily a přiřazovat je různým aplikacím, tvorba maker pro různá tlačítka je již samozřejmostí a pak také lze upravovat citlivost jednotlivých os zvlášť a nastavit si pro horní tlačítka celkem pět stupňů hodnot dpi.

Problematické ale je OSD, což je jediná možnost, jak se dozvědět, jaký profil a stupeň dpi je právě nastavený, pokud zrovna nebudeme čučet do nastavení ovládacího software. V desktopovém prostředí Windows sice OSD funguje dobře, ale ve hrách kolikrát začne problikávat a odmítá zmizet. Takováto myš by již měla mít sama o sobě nějakou signalizaci nastavení. Ostatní modely využívají LCD displeje, nebo různé barvy podsvícení. Zde nám zůstane bohužel jen softwarová možnost.


velmi dobré technické zpracování
problematická ergonomie
provedení tlačítek a kolečka
hladké "gripy" po stranách
přesný senzor
OSD menu není vždy výhodou
pohotové reakce
Ikona Odkaz na databázi
dobré možnosti nastavení
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 1 700 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Razer Imperator poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení myši Razer Imperator děkujeme společnosti TNTrade s.r.o.




Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama