reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robot složil Rubikovu kostku hluboko pod sekundu

6.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Robot složil Rubikovu kostku hluboko pod sekundu
S roboty se člověk v mnoha ohledech porovnávat nemůže. To platí i pro skládání slavné Rubikovy kostky. I když lidský rekord se pohybuje v řádu několika sekund, robot zvládne stejný úkol mnohem rychleji.
Vědci vymýšlejí stále nové a propracovanější roboty, kteří mají často za cíl ulehčovat lidem práci nebo zamezit vystavování člověka nebezpečí. Tým z univerzity v Oregonu pracuje na konceptu robota Cassie, který by v budoucnu měl pomáhat především při záchranných operacích. Existují ale i roboti, kteří byli sestaveni za účelem nadšení či zábavy. Do této kategorie se dá zařadit i robot, jehož jediným úkolem je skládat Rubikovu kostku. Skládá ji však tak rychle, jak by to žádný člověk nedokázal, všechny barvy má na správném místě už za 0,637 sekundy.

Robot je ve skládání Rubikovy kostky tak rychlý, že je zapsán v Guinessově knize rekordů. Časem 0,637 sekundy překonal svůj rekord z ledna 2016, kdy mu vyřešení hlavolamu trvalo 0,887 sekundy. Pro srovnání - lidský rekord s Rubikovou kostkou se naměřil za 4,73 sekundy na konci roku 2016. Tento rekord momentálně drží student Feliks Zemdegs, kterému se takto rychle podařilo kostku složit 11. prosince loňského roku v Austrálii.


Robota, který dostal pojmenování Sub1, vyrobil německý inženýr Albert Beer. Od vytvoření rekordu v loňském roce na něm byly provedeny úpravy, takže vylepšená verze robota Sub1 Reloaded mohla podat lepší výkon a překonat svou starší verzi.

A jak probíhalo vyřešení rébusu? Robot je vybaven kamerami, které umožní pořídit snímky Rubikovy kostky. Následně si robot musí určit barvy každé malé kostičky, aby mohl vypočítat správný postup. Robot pak mechanicky vykonává pohyby s kostkou pomocí šesti ramen, přičemž každé z nich je připevněno k jedné straně krychle. Zveřejněno bylo i video, ve kterém robot vyřešil hlavolam ve 21 pohybech. Aby jednotlivé kroky mohlo zachytit i lidské oko, ve videu jsou i zpomalené záběry.

Ve skutečnosti byl rekord zlomen už na konci roku 2016, kdy robot zvládl Rubikovu kostku složit za 0,637 sekundy na veletrhu v Mnichově. Výkon se však musel ověřit a oficiálně byl rekord oznámen až později. Po pečlivém prozkoumání byl nedávno rekord do Guinessovy knihy rekordů zapsán pod heslem "nejrychlejší robot, který složil Rubikovu kostku".

Zdroje: IFLScience, guinnessworldrecords.com

reklama