reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung odhalil SSD 850 Pro s paměťmi 3D V-NAND

1.7.2014, Jan Vítek, aktualita
Samsung odhalil SSD 850 Pro s paměťmi 3D V-NAND
Společnost Samsung si připravila novou sérii výkonných SSD s rozhraním SATA, a to 850 Pro. Jedná se o sérii využívající technologii 3D V-NAND, díky níž je určena pro výkonná PC a pracovní stanice.
Samsung tak u série 850 Pro použil své vlastní paměti 3D V-NAND, jež mají výhodu především v tom, že díky vrstvení paměťových čipů na sebe v rámci jednoho pouzdra prudce vzrůstá paměťová kapacita. Ještě před rokem Samsung dokázal takto na sebe navrstvit až 24 paměťových čipů a dle aktuálních informací to je nyní až 32. Výsledkem tak má být méně zabraného prostoru, což je tedy u 2,5" SSD jen malá výhoda, ale také vyšší výkon.





Ovšem co se týče výkonu, ten je u takovýchto SSD limitován rozhraním SATA 6 Gbps, ale je nakonec otázkou, zda za to může rozhraní, kontroler nebo něco jiného. Každopádně nám SSD 850 Pro nabídnou rychlost čtení maximálně 550 MB/s a zápis 520 MB/s. Hodnoty IOPS při náhodném čtení a zápisu 4kB bloků dat jsou 100 000 a 90 000. S ohledem na tyto hodnoty nejde o nic výjimečného, ale počkejme si na testy. Jako kontroler se využije známý tříjádrový Samsung MEX, který najdeme také v populárních Samsung SSD 840 EVO.

Dále tu míme funkci Dynamic Thermal Guard sloužící jako ochrana před ztrátou dat vinou přehřívání a pak už bylo zmíněno pouze to, že Samsung 850 PRO budou k dispozici ve verzích s kapacitou 128, 256, 512 GB a 1 TB. Vstoupit na trh mají již tento měsíc, přesněji tedy na trhy v 53 zemích po celém světě.

Zdroj: TZ Samsung
reklama