reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung odstartoval produkci 8Gb pamětí LPDDR4

23.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Samsung odstartoval produkci 8Gb pamětí LPDDR4
Firma Samsung Electronics ohlásila odstartování masové produkce 8Gb pamětí typu LPDDR4, čili nízkospotřebových čipů DDR4 s kapacitou 1 GB. Jde tak o první vyráběné paměti svého druhu, které se na trhu objeví v příštím roce.
Zákazníci se s nimi setkají v už hotových produktech a ne v podobě modulů, neboť tyto paměti jsou určeny především pro mobilní zařízení. Dostanou se tak především do nových mobilních telefonů a tabletů a je otázka, zda s nimi nepřijde už chystaný smartphone Samsung Galaxy, jenž by měl již s označením S6 dorazit jako obvykle na jaře. To ale není vzhledem k dalším informacím pravděpodobné.





Samsung bude své nové LPDDR4 vyrábět pomocí 20nm technologie a říká, že by se měly uplatnit především u zařízení využívajících velké obrazovky s rozlišením Ultra HD a podobným. Oproti dnes rozšířeným 2Xnm pamětem LPDDR3 s kapacitou 4 Gb totiž nabízí dvojnásobný výkon a zanedbatelná není ani dvojnásobná kapacita, která přispěje k miniaturizaci. Konkrétně je udávána propustnost 3200 Mbps na čip, což umožní záznam a přehrávání videa v Ultra HD a sériové pořizování snímků s rozlišením přes 20 Mpix.

Nové paměti firmy Samsung již dostaly ocenění za inovace v kategorii Embedded Technologies na veletrhu CES 2015, který teprve odstartuje 5. ledna 2015. Firma se tak stala jediným výrobcem, který dostal ocenění za inovace na CES za produkty DRAM tři roky za sebou.

LPDDR4 pracují se sníženým napětím 1,1 V a když srovnáme systémy využívající 2 GB paměti LPDDR3 a stejně tolik LPDDR4, pak ty z toho vyjdou podstatně lépe se spotřebou nižší o 40 %. Na tom se pochopitelně značně podepíše to, že jsou potřeba pouze dva čipy LPDDR4 oproti čtyřem LPDDR3. Vedle 8Gb LPDDR4 však Samsung nabídne ještě 6Gb verze a momentálně je poskytuje ve 2GB a 3GB sadách. V příštím roce přijde i se 4GB sadou.

Zdroj: TZ Samsung
reklama