reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung začal vyrábět první 1Xnm DRAM

5.4.2016, Jan Vítek, aktualita
Samsung začal vyrábět první 1Xnm DRAM
Samsung Electronics začal jako první výrobce pamětí DRAM masově vyrábět pomocí technologie třídy 10 nm. Jedná se o 8Gb čipy DDR4 DRAM a pochopitelně i příslušné moduly, s nimiž budou dodávány na trh.
Aby nevznikla mýlka, opakuji, že jde o třídu 10 nm (10nm class), což znamená, že to je neupřesněná výrobní technologie mezi 10 a 19 nm. Samsung tak posílí nabídku pamětí typu DDR4, které se rychle stávají nejvíce vyráběným typem operační paměti pro osobní počítače, sítě, atd. Tomu odpovídají i ceny, které v tomto roce velice výrazně klesly. Například 16GB modul DIMM s paměťmi DDR4-2133 se dá pořídit za cca 1600 Kč, takže od začátku roku se jeho cena propadla téměř na polovinu.





Můžeme očekávat, že nástup 1Xnm pamětí DDR4 od Samsungu tento trend ještě spíše posílí, neboť i zástupce firmy prohlásil, že se mají stát "novým motorem růstu" v celosvětovém paměťovém průmyslu. Pro blízkou budoucnost byly slíbeny i 1Xnm paměti určené pro mobilní produkty, jež umožní nabídnout mobilní telefony a jiná zařízení s větší kapacitou RAM, než na jakou jsme byli dosud zvyklí.

Prozatím jde tedy o moduly DIMM a SO-DIMM s 8Gb čipy DDR4 DRAM, kterých se v porovnání s 20nm čipy stejné kapacity vydoluje ze stejně velkého waferu o 30 procent více. Tento bonus výtěžnosti se pochopitelně podepíše na nižších výrobních nákladech a lepší konkurenceschopnosti firmy Samsung. Vedle toho nové paměti umožní pracovat s přenosovými rychlostmi 3200 Mb/s oproti 2400 Mb/s původních 20nm DDR4, přičemž spotřeba se sníží o 10 až 20 procent. Stojí za tím nová výrobní technologie, kterou Samsung označuje jako Quadruple Patterning Lithography a která mu umožňuje využít stávajícího fotolitografického vybavení. Firma si tím prý rovněž připravila půdu pro nástup další výrobní technologie, která rovněž bude v třídě 10 nm.

Na trh se mají již brzy dostat moduly Samsung i jiných firem s novými paměťmi, a to od 4GB mobilních modulů SO-DIMM po 128GB serverové moduly.

Zdroj: techPowerUp
reklama