reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate představil nejen 60TB SSD pro SAS

10.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Seagate představil nejen 60TB SSD pro SAS
Společnost Seagate ještě před rokem 2009 nechtěla mít s SSD nic společného a také to dávala najevo. Nicméně zakrátko poté se její názor změnil a nyní se můžeme podívat na nové 60TB modely pro SAS a 8TB pro NVMe.
Seagate změnil názor na SSD hned na začátku roku 2009 a od té doby vyrobil už řadu modelů SSD nebo i hybridních SSHD. Nyní už dávno není pochyb o tom, že SSD mají navrch v téměř všech oblastech a zakrátko by mohly být výhodnější už opravdu ve všech ohledech, pokud jde o nové slibné technologie. Samotný Seagate nyní vypouští do světa 60TB SSD pro rozhraní SAS a vedle toho také 8TB Nytro XP7200 NVMe SSD.





Jejich model pro SAS je tak aktuálně nejvíce kapacitním SSD na světě, které se tak hodí pro velká datová centra, kde je důležitý rychlý přístup k datům, jež tak musí být neustále k dispozici. Jedná se přitom o klasický 3,5" formát, jenž nabídne mnohem větší hustotu dat než jsou schopna 16TB 2,5" SSD, která by mohla okupovat stejný prostor. Dále jsme se dozvěděli, že toto SSD využívá hardware přímo od Seagate a vedle toho moderní paměti NAND od americké firmy Micron, s níž spolupracuje především Intel.

Co se týče výkonu, pak toto SSD má nabídnout 1500 MB/s při sekvenčním čtení, 1000 MB/s při sekvenčním zápisu, 150.000 IOPS při náhodném čtení (4K) a spotřebu pouze 15 W, takže to dělá jen jeden watt na 4 TB. Aktuálně má však Seagate k dispozici jen vzorky a na trh hodlá s touto novinkou přijít až někdy v příštím roce.





Seagate 8TB Nytro XP7200 NVMe SSD jsou také určena pro datová centra, jejichž provozovatelé hledají cesty, jak snadno navýšit jejich kapacitu bez velkého narušení jejich infrastruktury. Jedná se o SSD využívající nám dobře známé rozhraní PCI Express x4, a to interně. Ve skutečnosti jde totiž o čtyři 2TB SSD Seagate XM1440 M.2. jež jsou zapojena na kartě pro rozhraní PCI Express x16.





Spojením výkonu čtyř moderních SSD pro PCI Express 3.0 x4 s podporou NVMe tak vznikne velice rychlé úložiště, jež poskytne rychlost sekvenčního čtení až 10.000 MB/s, zápis o rychlosti 3.600 MB/s, dále 940.000 IOPS náhodného čtení 4K a 160.000 IOPS v případě zápisu. Spotřeba se má vyšplhat nanejvýš na 26 W, takže už proto je vhodné, že Seagate toto zařízení vybavil pasivním chladičem. Toto SSD přijde na trh ještě v tomto roce, a to v jeho posledním čtvrtletí.

Zdroj: Hexus.net
reklama