reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate už dostal na trh 3 zettabajty v pevných discích

8.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Seagate už dostal na trh 3 zettabajty v pevných discích
Společnost Seagate se pochlubila, že za svou existenci dokázala vyslat na trh již tři zettabajty na pevných discích, což je pochopitelně záležitost především posledních let. První zettabajt tak firmě trval celých 36 let. 
Americká společnost Seagate byla založena v roce 1979, kdy se ještě jmenovala Shugart Technology dle jednoho ze svých zakladatelů, Ala Shugarta. Známe ji především jako výrobce pevných disků, který dokázal přežít v tvrdé konkurenci ostatních výrobců pevných disků (sám akvizoval mimo jiné i firmy Conner a Maxtor), po nichž se objevila nová hrozba, a sice SSD.
 
 
Za prvních 36 let své existence Seagate dokázal vyslat na trh svůj první zettabajt v kapacitě pevných disků (1021 bajtů, respektive 109 terabajtů) a z doprovodného grafu je vidět prudce rostoucí kapacita v posledních letech, díky čemuž byl druhý zettabajt dovršen během čtyř let a třetí už dokonce během dvou let.
 
Na tom se pochopitelně podepisuje především rostoucí kapacita pevných disků, ostatně Seagate začínal v případě 5,25" disků jen na 5 MB a dnes už díky technologii HAMR plánuje vyslat na trh disky s kapacitou několika desítek terabajtů.
 
 
Krom toho se postupem času seznam výrobců pevných disků smrskl z cca dvou stovek jen na tři firmy, a sice vedle Seagate ještě Western Digital a Toshiba, čili o celý trh, i když z něj už téměř zmizely osobní počítače, se nyní dělí mnohem méně firem. 
 
Trh s pevnými disky pro serverové nasazení je ale kvůli cloudovým a streamovacím službám zdravý a bude si žádat čím dál vyšší kapacity, přičemž Seagate může dnes nabídnout až 20TB disky a právě díky zmíněné technologii HAMR má do roku 2030 nabídnout až 100TB disky. Další zettabajty tak budou jistě naskakovat už velice rychle. Sám Seagate vidí vedle streamovacích služeb jako největší tahouny autonomní vozy, chytré továrny a města a také genetické výzkumy. Předpokládá tak, že objem globálně tvořených dat poroste exponenciálně  a v roce 2025 dosáhne 175 ZB. Tato data se pochopitelně budou zapisovat na různá zařízení využívající také paměti Flash či jiné elektronické typy a na druhé straně jsou stále živé i pásky pro ten "nejstudenější" záznam, které dnes už dosahují kapacity kolem jednoho petabajtu. 


reklama