reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Severokorejský Red Star OS 3 pod lupou

28.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Severokorejský Red Star OS 3 pod lupou
Dvojice německých pracovníků z IT bezpečnostní firmy ERNW se podívala na operační systém, který si pro své účely vytvořila Severní Korea. Jedná se o Red Star OS ve verzi 3, který je založen na linuxovém systému Fedora.
Severokorejský Red Star OS 3 je tedy upravená linuxová Fedora, která je vybavena uživatelským grafickým prostředím, při jehož tvorbě se autoři inspirovali zase u Mac OS X. Jde ale také o systém, který je značně uzavřený a který veškerá uživatelská data opatří "vodoznakem", aby byl zpětně dohledatelný jejich původ.





Na Red Star OS 3 se podívali Florian Grunow a Niklaus Schiess, kteří následně prezentovali zjištěné informace na Chaos Communication Congress v Hamburgu, kde se setkávají hackeři v pravém slova smyslu a lidé zajímající se o oblast IT zabezpečení.

Systém tedy staví na Fedoře, ale obsahuje řadu přidaných funkcí a dle Pchjongjangu má nabídnout "využití výhod počítačů a internetu při zachování úzkého spojení s ideologií a kulturou". Dle Grunowa tak Red Star zcela jistě narušuje soukromí svého uživatele a nejde o průhledný systém. Uživatel tak neví, co tento systém všechno dělá a jaká data o něm shromažďuje a kam je posílá. Navíc také upravuje i data, na něž jsme ani nesáhli, tedy jsme je neotevřeli v nějaké aplikaci. Stačí třeba připojit USB flash disk a systém si projde veškeré soubory a může je opatřit elektronickým vodoznakem. V Severní Koreji se totiž data šíří především na různých nosičích, takže takové označování dat přímo na nich je logicky vhodným prorežimním nástrojem.


Další specifikum tohoto systému je to, jak je zabezpečen proti změnám různých nastaveních. Vybaven je vlastním šifrováním systémových dat a pokud se uživatel bude snažit změnit nastavení třeba firewallu nebo antivirové ochrany, systém ukáže chybovou hlášku, nebo se rovnou restartuje.


Pokud se chcete dozvědět o tomto operačním systému více, podívejte se na přiložená videa. V popisu první části na YouTube najdete také odkaz na stáhnutí ISO systému Red Star OS 3 a také anglický návod na získání rootovských práv.

Zdroj: Hexus.net

reklama