reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
22.4.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Společnost Siemens Corporate Technology představila tým robotů, kteří připomínají pavouky. Jejich úkolem je pracovat jako 3D tiskárny, a tisknout tak v týmu velké projekty, které by jinak trvalo vyrobit mnohem déle.
Daret (33) | 23.4.20167:46
Odpovědět1  0
Jirka-77 (1118) | 23.4.201611:03
nevím co konkrétně dělali robotičtí pavouci v seriálu, hádám že to byl druh zbraně. to bych moc nespojoval s robotickým pavoukem co má stavět, protože význam je úplně jinej, ale souhlasím že základní technologie se vyvíjí stejným směrem a budoucí využití se dá změnit změnou nástrojů co ponese, něco jako rozdíl mezi dopravním letadlem a bojovou stíhačkou a plynovým sporákem nebo plamenometem :­-D vždycky jde o vlastnosti lidí jako investorů, stavitelů a uživatelů
Odpovědět0  0
Daret (33) | 25.4.201617:59
V podstate to boli take v prenesenom vyzname 3D nano ­"tlaciarne­", ktore dokazali vyuzit material na vytvorenie samych seba, prip. to co potrebovali.

Takze v zasade to boli pavuci schopni cokolvek postavit :)
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1118) | 25.4.201618:39
taková recyklace by byla dobrá kdyby to bylo bezpečný, ale jestli např uměli z kusu železa vyrobit měděný kabel tak nevím jestli by to vůbec mělo patřit do sci­-fi, bral bych že nezmění prvky za jiný a pak je to teoreticky možný, kdyby ale měnili železo na zlato nebo tak něco pak by to bylo asi moc ujetý sci­-fi nacpat do robota nějaký takový jaderný zařízení co by měnilo prvky na jiný, to by chtělo různé jaderné reaktory včetně těch slučovacích, k tomu nějaké urychlovače, magnetické nádoby a další věci a nacpat vše do malýho robota :­-D a část materiálu by museli využít na výrobu energie pro práci, takže při stavbě novýho baráku by jedna cihla chyběla :­-D
škoda že nejde mít takovou stolní 3D tiskárnu :­-(
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1118) | 22.4.201616:17
škoda že není víc popsaná spolupráce, zajímalo by mě jak vypadá hranice mezi stavbou sousedních robotů, u stolní 3D tiskárny tryska umí tisknout jen na rovině, takže každá vrstva se musí udělat celá kde má být plast a nejde vytisknout např stůl tak že by se vytiskla jedna noha a potom další.
taky by mě zajímalo jestli rychlý pohyb tiskové hlavy zajišťují nohy robota, nebo samostatný mechanizmus uvnitř robota.
Odpovědět0  0
Kateřina Hoferková (12) | 23.4.201614:28
Roboti si úkol algoritmicky rozdělí pomyslnými vertikálními hranicemi a každý z robotů pak pracuje na své části. Tisk probíhá pomocí speciálního ramene na 3D tisk.
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1118) | 23.4.201617:51
tak rameno má asi svůj samostatný rychlý pohyb pro trysku. chápu že mají hranice, ale neřekne mě to nic o tom napojení, protože pokud by se tisklo klasicky tryskou mířící jen dolu a hranice by byli rovné vertikální roviny tak by to nešlo, řešení může být že tryska se naklání tak že může tisknout i do stran a navíc by musela končit delším ostrým hrotem aby se dostala i do rohů a nebo se tiskne klasicky jen dolu normální tryskou jaké známe a pak by se to asi dalo řešit tím že by hranice nebyla svislá, robot by v každé vrstvě ustoupil o kousek takže by vznikaly schody a tím šikmá rovina na kterou by později navázal sousední robot i tak by ale tryska musela být jako delší hrot i když by nemusel být tak ostrý.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.