reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Siemens představuje pavoučí roboty pro 3D tisk

22.4.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Siemens představuje pavoučí roboty pro 3D tisk
Společnost Siemens Corporate Technology představila tým robotů, kteří připomínají pavouky. Jejich úkolem je pracovat jako 3D tiskárny, a tisknout tak v týmu velké projekty, které by jinak trvalo vyrobit mnohem déle.
Technologie 3D tisku má budoucnost v mnoha odvětvích. Vytisknout velké projekty ale není jednoduché. Společnost Siemens Corporate Technology proto vytvořila celou partu pavoučích robotů, kteří budou schopní pracovat v týmu jako jedna velká a mobilní 3D tiskárna.

Zdá se, že roboti inspirovaní faunou jsou oblíbení, na Indiegogo shání finanční prostředky mravenčí robot Antbo. Tito pavoučí roboti, kteří dostali pojmenování SiSpis, však slouží k jinému účelu než k zábavě. Jsou schopní jak pracovat samostatně, tak i využít toho, že je jich celá parta, a fungovat společně. Tak dokážou splnit i těžké a složité úkoly, které by jinak trvaly mnohem déle.

Tito pavoučí roboti by se mohli uplatnit v procesu výroby v automobilovém, leteckém a loďařském průmyslu. Vedoucí projektu Livio Dalloro prohlásil: "Chtěli bychom autonomní roboty použít pro výrobu karosériíí a trupů lodí a letadel."





Roboti SiSpis fungují jako 3D tiskárny a společně dokážou postavit skutečně velké struktury. Jsou vybaveni zařízením, jaké najdeme v 3D tiskárnách, ale zároveň mají také kamery a laserové skenery na snímání světa kolem nich, což je důležité pro orientaci při společném tvoření projektu. SiSpis mohou společně pracovat na jednom velkém projektu, přičemž bude fungovat jakási dělba práce. Každý robot bude tisknout nějakou část struktury samostatně a díky tomu jako tým zvládnou celý úkol.

Každý robot je vybaven systémem NX od Siemens a extrudér pro 3D tisk je určen pro termoplast, který je možné získat z přírodních zdrojů, jako je například kukuřičný škrob nebo cukrová třtina. Mobilitu těchto robotů zajišťuje množství nohou s klouby, a to právě připomíná dlouhé pavoučí končetiny.

Roboti jsou také schopní si jednotlivé úlohy naplánovat. Další podstatnou schopností je to, že SiSpis sami poznají, když jim začne docházet baterie, a sami se vrátí zpět do nabíjecí stanice. Rozdělanou práci robotů, kteří potřebují dobít, dokončí jiný robot z týmu, takže proces 3D tisku pokračuje bez přerušení.

V této době však není zatím známo, kdy by tito pavoučí roboti mohli být nasazeni do výroby. Na to, aby byly tyto postupy při výrobě aut, lodí a letadel běžné, si ale ještě nějaký ten pátek počkáme.

Zdroj: 3ders.org
reklama