reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SMIC postaví největší čínskou továrnu na logické čipy za 8,9 mld. USD

3.9.2021, Jan Vítek, aktualita
SMIC postaví největší čínskou továrnu na logické čipy za 8,9 mld. USD
Čínský SMIC je aktuálně na bezpečném pátém místě mezi světově největšími výrobci čipů, a to hned za GlobalFoundries. Nyní přitom nemá zrovna na lehkou pozici, ovšem investovat se musí, a to zvláště v této době. 
Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) byl už před téměř rokem zařazen na černou listinu USA, což této slibně se rozjíždějící společnosti nijak nepomohlo a právě zde lze nejspíše najít příčinu toho, že z plánované výroby pomocí 7nm procesu zůstalo jen torzo a nijak zvlášť dobře neprobíhá ani výroba pomocí modernějších procesů, za něž v tomto případě můžeme považovat 14nm a 28nm třídy. 
 
 
Celkově ale tržby firmy SMIC v posledním období rostly nejvyšším tempem ze všech deseti světově největších firem, jenomže na tom se v této době dokáže spíše než růst výrobní kapacity podepisovat celkové zdražování výroby. Nicméně právě díky tomu bude mít SMIC na další velké investice, jako třeba do nové továrny za 8,87 miliard dolarů, která má vyrůst poblíž Šanghaje.
 
Dalo by se přitom očekávat, že tato továrna nebude určena pro velice moderní výrobní procesy, takže co se o ní dozvíme? Nacházet se bude v pilotní zóně volného obchodu Lingang a zpracovávat se v ní budou pochopitelně 300mm wafery, ovšem dle očekávání půjde přinejlepším o 28nm výrobní proces. Ostatně firma SMIC už letos dříve ohlásila stavbu menší továrny na 28nm čipy za cca 2,3 miliardy USD a na konci minulého roku jsme se dozvěděli o chystaných čínských technologiích pro 28nm litografii, které bude SMIC potřebovat, když nemůže kamarádit s americkými firmami. 
 
V nové velké továrně bude SMIC vyrábět různé produkty jako čipy pro obsluhu displejů (DDIC), mikrokontrolery, síťové čipy včetně Wi-Fi, atd. Výstavba přitom bude financována pro tuto firmu obvyklým způsobem. Vytvořen bude podnik se společným vlastnictvím, v němž SMIC bude držet podíl 51 %, místní vláda pak dostane 25 % a zbylých 24 % různí investoři. Výsledná kapacita nové továrny bude 100.000 WSPM (Wafer Starts Per Month), takže ji už můžeme považovat za gigafab, přičemž dříve ohlášená menší továrna bude mít kapacitu 40.000 WSPM.
 
Chystaná továrna SMIC v Šanghaji tak bude největší v Číně, pokud jde o výrobu logických a ne paměťových čipů.  
 
Zdroj: THW


reklama