reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Snižuje se Intel kvůli Ryzenu opět ke špinavým hrám?

27.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Snižuje se Intel kvůli Ryzenu opět ke špinavým hrám?
Stále více je zřejmé, že procesory AMD Ryzen udělají lidem v Intelu řadu nových vrásek a nás bude velice zajímat jeho reakce s ohledem na nabídku procesorů. Existují ale první známky toho, že by Intel mohl vybalit některé své triky, které nejsou úplně čisté.
O této skutečnosti informuje už více zpravodajských serverů, které odkazují na e-mailové zprávy od Intelu zaslané předním hardwarovým magazínům. Jejich obsah se dá shrnout slovy "dejte nám vědět před tím, než něco zveřejníte". A vedle toho se má Intel aktuálně více angažovat také u samotných prodejců a výrobců hardwaru s nabídkou "motivačních slev", což nám může připomenout některé jeho praktiky, za které dostal už před mnoha lety pokutu. Šlo o nabídku procesorů pod cenou nebo rovnou o přímé platby, a to v případě, kdy daný objekt této nabídky zapomene na procesory AMD. Intel tak dostal už v roce 2009 pokutu od Evropské komise a následně jej potrestala také americká Federální obchodní komise, přičemž šlo o částky 1,4 a 1,25 miliardy dolarů.




CEO Intelu Brian Krzanich


Zatím se objevují jen náznaky toho, že by Intel mohl opět rozjet nečistou hru, která by vyplývala z jeho dominantní pozice na trhu s PC. Však jeho divize CCG (Client Computing Group) mu každé čtvrtletí přinese tržby kolem 9 miliard dolarů a celá firma každý rok vykazuje čistý zisk kolem 10 miliard, takže z našeho pohledu se jeví jako vhodnější v tomto byznysu riskovat i miliardové pokuty. Nehledě na to, že Intel proti těmto pokutám bojoval zuby nehty a řadu let se jejich zaplacení úspěšně vyhýbal, však tu evropskou neměl ještě v polovině minulého roku uhrazenou.

Nicméně server wccftech píše, že dva šéfredaktoři největších amerických publikací o PC hardwaru potvrdili, že je Intel skutečně oslovil s ohledem na připravované recenze o procesorech Ryzen. Uvedli však, že na tom nebylo nic neobvyklého a neočekávatelného. Dodali, že na e-mailech od Intelu také nebylo nic zvláště neobvyklého. Zatím se tak žádná senzace nekoná, ale zároveň si můžeme být jistí, že Intel nenechá AMD jen tak nabízet procesor, který nabízí lepší výkon než jeho více než dvakrát dražší CPU, čímž máme na mysli Ryzen 7 1800X vs. Core i7-6900K. Otázka je, jaké konkrétní kroky podnikne.

Zdroje: wccftech, TweakTown, PC Perspective
reklama