reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sonda Gaia umožnila vytvořit mapu miliardy hvězd v naší Galaxii

15.9.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Sonda Gaia umožnila vytvořit mapu miliardy hvězd v naší Galaxii
Evropská kosmická agentura zveřejnila mapu hvězd v naší galaxii Mléčná dráha, která byla vytvořena díky datům ze sondy Gaia. Obsahuje velmi přesnou polohu více než miliardy hvězd, z nichž více než třetina byla dosud neznámá.
Astronomové z Evropské kosmické agentury dnes zveřejnili mapu hvězd v naši Galaxii, která byla vytvořena na základě dat získaných sondou Gaia za čtrnáct měsíců, od července 2014 do září 2015. Využita ovšem byla rovněž data ze staršího satelitu Hipparcos, který byl v provozu v letech 1989 až 1993. Nová mapa obsahuje více než 1,1 miliardu hvězd nacházejících se v Mléčné dráze, z toho 400 milionů hvězd jsme dosud neznali.





Poloha mnoha z nich je přitom stanovena až na 300 milióntin úhlové vteřiny, což odpovídá úhlu, pod kterým pozorujeme šířku lidského vlasu ze vzdálenosti 30 km. Jedná se o zatím nejpřesnější představu trojrozměrného rozložení naši Galaxie, jakou kdy vědci měli k dispozici. Takto přesná mapa by ovšem nevznikla bez kombinace novějších a starších dat, o jejich zpracování se staral tým skládající se z okolo 450 evropských vědců. K vytvořené databázi teď mají neomezený přístup vědci z celého světa.

Gaia byla vynesena do vesmíru v prosinci 2013 raketou Sojuz. Sonda, jejíž cena byla vyčíslena na bezmála 750 milionů eur, obsahuje dvojici teleskopů a kameru s gigapixelovým rozlišením. Počáteční problémy s rozptýleným světlem v optickém systému způsobené částečkami ledu, byly vyřešeny, a Gaia tak mohla začít sbírat okolo 40 GB dat denně. Její mise ovšem není zdaleka u konce, v současné době získává další data, která umožní přesnější určení polohy hvězd – v některých případech až na 10 milióntin úhlové vteřiny, tedy na úhel, pod kterým pozorujeme lidský vlas na vzdálenost 1 000 kilometrů.


Druhá verze databáze bude také obsahovat informace o vzdálenosti a pohybech všech 1,1 miliard hvězd. Očekává se objevení desetitisíců dalších hvězdokup a zjištění přesné pozice přibližně milionů vzdálených galaxií. Gaia by měla v budoucnu objevit rovněž nové asteroidy v naší sluneční soustavě a tisíce planet podobných Jupiteru, které obíhají kolem cizích hvězd. Ukončení hlavní mise je plánováno na polovinu roku 2019, pokud to ovšem bude možné, dojde k prodloužení životnosti sondy o dalších pět let.

Mapu s viditelnými galaxiemi a hvězdokupami je možné si stáhnout ze stránek Evropské kosmické agentury ve formátu PNG, a to ve variantě s popisky nebo bez nich (u každé je navíc na výběr z nízkého či vysokého rozlišení). Ti největší nadšenci si mohou prohlížet přímo získaná data ze sondy Gaia na této stránce.

Zdroj: Sciencemag.org
reklama