reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Space VR: pohled ze země na Zemi

13.8.2015, Jan Pánek, aktualita
Space VR: pohled ze země na Zemi
Space VR je start-up, který si dal za úkol přinést na Zemi zážitek z vesmíru, jenž mohou zažít jen astronauti. Dále má ještě ambicióznější cíle jako například dostat na Zemi živé záběry z Měsíce nebo z Marsu.
Na Kickstarteru se objevil velmi zajímavý projekt, který díky virtuální realitě přinese pohled z vesmíru na Zemi v reálném čase. Aby se tak mohlo stát, musí vybrat celkem půl milionu dolarů, což nebude vůbec jednoduchý úkol. Po čtyřech dnech se nevybral ani zlomek vytoužené částky.

Mnohem zajímavější je ale způsob, jakým vše bude probíhat. Space VR musel uzavřít několik významných partnerství, aby se projekt mohl vůbec uskutečnit. V první řadě s posádkou ISS, kterou bude nutné proškolit, jak s kamerou, jež se tam octne, zacházet.





Spolupráce s Nanoracks umožní dopravit na ISS důležité díly pro sestavení kamery, Ta se totiž vyrobí až na ISS, aby se muselo transportovat co nejméně věcí.

Kvůli tomu Space VR uzavřel dohodu s Made In Space, což je společnost, která má 3D tiskárnu na ISS. Jedná se o speciální zařízení, které je schopno pracovat v nulové gravitaci.

A jaký je ideologický cíl projektu? Jedná se o to, že když se astronaut vrátí na Zemi z vesmíru, vidí naši planetu z jiné perspektivy. Protože ji viděl v kontextu celého vesmíru, dokáže si uvědomit, jak je malá a křehká.

A přesně o tento zážitek společnosti jde. Chce, aby lidé skutečně pocítili, jaké je to vidět Zemi z vesmíru. Obrázky prý nejsou tak názorné jako pocítit to na vlastní oči přes VR headset.





K tomu právě bude sloužit kamera na ISS. Jedná se o obdobnou kameru jako ty, které se objevují pro natáčení 360stupňových videí, pouze bude určená pro nulovou gravitaci a bude vyrobena přímo na ISS. Jenom některé elektronické a optické součásti budou přivezeny ze Země.

Jestli se vše povede, dočkáme se služby, která bude živě přenášet 360° záběry Země z vesmíru. Ty budou dostupné pro všechny známější headsety jako HTC Vive, Oculus Rift, Gear VR, a dokonce Google CardBoard.

Space VR má ještě další plány, kdyby se vybralo více peněz. Chce vyslat obdobnou kameru na Měsíc, dále na nějaký asteroid a potom i na Mars. Všechny kamery by přitom poskytovaly živý přenos záběrů vesmíru. Do projektu se můžete zapojit i vy na stránkách Kickstarteru (vizte zdroj).

Zdroj: KickStarter
reklama