reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Spamu ubývá, jeho podíl klesl na polovinu

20.7.2015, Jan Vítek, aktualita
Spamu ubývá, jeho podíl klesl na polovinu
Dle údajů společnosti Symantec se velice příznivě vyvíjí celkový objem nevyžádané elektronické pošty, která zatěžuje internetové linky, poštovní servery a naše e-mailové schránky. Od roku 2009 klesl na polovinu celkového objemu zpráv.
Od Symantecu tedy přišly pozitivní zprávy, které mluví o tom, že v letošním červnu bylo zasláno celkově 704 miliardy e-mailových zpráv a z toho bylo 353 miliard klasifikováno jako spam, čili nevyžádaná pošta. Poměr normální a nevyžádané pošty tak byl vyrovnaný, čili v poměru 1:1.





Jedním z vrcholů "spamové epidemie" byl přitom shodou okolností také červen, ale v roce 2009. Tehdy bylo zasláno celkem 6,3 bilionů e-mailových zpráv, z čehož si nevyžádaná pošta ukousla celkem 5,7 bilionů, čili celých devadesát procent. Značně tak klesl objem celkového e-mailového provozu, a naštěstí především tedy nevyžádané pošty.

Tento vývoj je dle Symantecu zčásti výsledkem práce poskytovatelů internetového připojení, kteří se tomuto problému začali více věnovat a pro správce e-mailových serverů jsou k dispozici také lepší nástroje pro filtraci a blokování spamu. Vedle toho se také policie začala zajímat o největší spamové botnety, čili počítačové sítě vytvořené právě za účelem odesílání nevyžádané pošty, a podařilo se jí řadu z nich zrušit a tvorbu nových značně znepříjemnit. Zmíněný pokles tedy není prostě výsledkem toho, že by spam už nebyl tak ziskový.

Symantec nakonec poukázal i na to, že v poslední době se snížil také počet e-mailů obsahujících malware a phishingových pokusů, což firma vyhodnotila tak, že útočníci se jednoduše přeorientovali na jiné metody, třeba na sociální sítě.

Zdroj: Fudzilla, Symantec
reklama