reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Spoluzakladatel Skype spouští konkurenční službu Wire

4.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Spoluzakladatel Skype spouští konkurenční službu Wire
Služba Skype sloužící především k VoIP hovorům přišla již před více než deseti lety a od té doby párkrát vystřídala svého majitele. Nyní se její spoluzakladatel rozhodl, že vytvoří novou konkureční službu Wire.
Skype tedy od svého založení vyrostl a naposledy jej v roce 2011 koupil Microsoft za slušnou sumičku 8,5 miliardy dolarů a vytvořil z něj novou divizi. Spoluzakladatel Skypu Janus Friis se rozhodl, že nyní své zkušenosti zúročí a představil novou službu Wire, která bude Skypu přímo konkurovat. Prozatím je tato služba k dispozici pro mobilní operační systémy iOS 8 a vyšší a Android 4.2 a vyšší a z těch desktopových jde pouze o OS X 10.9. Uvidíme tedy, kdy přijdou i verze pro Windows, ať už desktopové nebo Windows Phone.





Friis ke spuštění Wire řekl, že Skype byl spuštěn před více než deseti lety a od té doby se mnoho změnilo. Dnes uživatelé očekávají hovory a zasílání zpráv zdarma a "každý" nosí svůj osobní počítač v kapse. Je tedy na čase vytvořit nový nejlepší komunikační nástroj, který bude dobře vypadat a bude funkční, což má být právě Wire.

Firma stojící za novou aplikací odhalila, že tým pracující na Wire čítá více než 50 lidí, kteří dříve pracovali ve společnostech Apple, Microsoft, Nokia a Skype.Například spoluzakladatel a CEO Wire, Jonathan Christensen, dříve pracoval na vedoucích pozicích ve Skype pod Microsoftem a CTO, Alan Duric, se zase podílel na Caminu, což má být prohlížeč pro OS X a je spoluzakladatel norské telekomunikační firmy Telio.

Co nám tedy Wire umožní? Uživatelé budou moci sdílet fotografie, videa na YouTube a hudbu na SoundCloud. Vedle toho budou samozřejmě moci telefonovat pomocí VoIP a diskutovat i ve skupinách. Tvůrci také slibují aplikace, jež nám umožní se "zaměřovat na komunikaci a média, ne na uživatelské rozhraní samotné aplikace". Uvidíme, co to bude znamenat.

V současné době je služba Wire zdarma a bez reklam, což samozřejmě nemůže dlouho vydržet. Postupem času se plánuje zavést vylepšená služba, která už bude placená, plus podpora HTML5, WebRTC a video chat v reálném čase. Zatím si můžeme volat přes VoIP a pak máme možnost i přesouvat hovory mezi zařízeními, tedy třeba z počítače na mobilní telefon.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama