reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Steam předělal hodnocení, bojuje proti nepoctivým vývojářům

14.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Steam předělal hodnocení, bojuje proti nepoctivým vývojářům
Valve spustilo nový systém hodnocení her prodávaných službou Steam a novinky jsou zde především dvě. Jednak to jsou možnosti pro filtrování uživatelských recenzí a pak také boj proti nepoctivým vývojářům.
Jde tak o novinky v systému Steam Customer Review System, který má být nyní dle Valve více nápomocný, relevantní a méně otevřený ke zneužití. V první řadě jde o novou funkčnost, kterou sami ihned pocítíme. Ta se týká toho, jak nám Steam nabízí hodnocení ostatních uživatelů a také možností pro jejich filtrování.





Na stránce s uživatelskými recenzemi tak najdeme více voleb pro jejich filtrování, a to jednak dle toho, zda jde o kladné, záporné, nebo jakékoliv hodnocení, pak podle způsobu aktivace hry (přes Steam a pomocí klíče), což je spojeno i s druhou novinkou. A nakonec můžeme lépe filtrovat jazyky. Jak je vidět, v české lokalizaci ještě nebyl dokončen překlad, ale jinak už tento systém funguje.

Především jde ale o to, že byl změněn celkový systém hodnocení a do výsledného skóre jsou už započítávány pouze názory těch uživatelů, kteří si hru koupili přímo na Steamu. To může od Valve na první pohled vypadat diskriminačně jako snaha upřednostnit jejich systém, ale vysvětlení dává smysl. Správci Steamu totiž zjistili, že někteří vývojáři se snaží podvádět, a to právě recenzemi her aktivovaných přes klíče, které si pochopitelně mohli sami sobě rozdávat. Právě u kopií aktivovaných klíčem se totiž objevovaly podezřele pozitivní až nadšené recenze, jež si také často bývaly velice podobné, takže je snadné si domyslet, že za tím stála snaha o vylepšení celkového skóre a docílení lepších prodejů. To se pochopitelně bude týkat spíše méně populárních her a ne AAA titulů, které mají mnoho tisíc recenzí.

Takže od této doby můžete hru aktivovanou darovaným klíčem na Steamu ohodnotit, ale vaše hodnocení bude odděleno od ostatních a nebude mít žádný vliv na celkové uživatelské skóre. Valve říká, že dle jeho analýzy si vývojáři snažili vylepšit skóre svých her v asi 160 případech, což zjistili právě nepoměrem mezi hodnoceními a to asi nelze vysvětlit jen tak, že by hráč obdarovaný příslušným klíčem byl díky tomu k dané hře benevolentnější. Valve tak bude od této doby hledat falešné a duplikátní recenze, které bude mazat a vývojářům v takovém případě bude hrozit, že už na Steamu nic neprodají.

To bude platit i recipročně, takže hodnocení asi 14 procent prodávaných her se v nejbližší době skokově změní. V některých případech k lepšímu a v jiných zase k horšímu. Existuje také asi 200 her, které mají recenze pouze od uživatelů mimo Steam, a ty tak budou nově zcela bez uživatelského skóre. Další opatření mohou následovat.

Zdroj: Steam
reklama