reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Steiger LEET Workstation: jedno HTPC vládne všem

2.3.2015, Jan Vítek, aktualita
Steiger LEET Workstation: jedno HTPC vládne všem
CEO společnosti Steiger Dynamics se rozpovídal o dnešní roli počítačů typu HTPC na trhu a o jejich budoucnosti. Zároveň představil dva nové hi-end modely HTPC, které se řadí do rodiny LEET Workstation.
Tento týden tedy společnost Steiger Dynamics odhalila HTPC s označením LEET Workstation, které jsou určeny především pro uživatele potřebující výkon. Počítače typu HTPC jsou dnes vnímány jako specializovaná PC, která nejsou používána pro běžnou práci, ovšem Steiger to chtějí změnit.





Ovšem ani není divu, že uživatelé se výkonným HTPC spíše vyhýbají, však tyto počítače obvykle mají designové a drahé skříně vyrobené často z hliníku a hardware je uvnitř často velmi stísněn. Zkrátka nejde o běžnou PC skládačku v běžné skříni ATX, ale spíše o speciály, a to zvláště v podání Steiger Dynamics. To je ostatně vidět už z okolních fotografií.





LEET Workstation přijdou ve dvou verzích, a to Studio a Pro. Obě si můžeme přizpůsobit, ale minimální cena pro Studio je 1999 USD a za pro dáme dokonce přinejmenším 3299 USD. Firma nabízí ještě tzv. Stock verze, čili skladové počítače s cenami 3399 USD a 3849 USD. Jejich specifikace jsou následující:


LEET Workstation Studio (Stock)
Základní deskaASUS X99-A
ProcesorIntel Core i7-5820K, 6jádrový, 3,3 GHz (3,6 Turbo), 15 MB cache, HyperThreading
Paměti16 GB (4 x 4 GB) DDR4-2666 MHz
GrafikaNvidia GeForce GTX 970 Superclocked (4 GB DDR5)
Audiointegrované 7.1kanálové, 24bit, 192 kHz (HDMI/DVI), 5.1 (S/PDIF, audio jacky)
Storage250 GB Samsung 850 EVO SSD
Storage2 TB Western Digital Red HDD
Optická mechanika12x Blu-ray disc combo (čtení BD, zápis DVD/CD, M-DISC)
RozhraníPřední panel (2x USB 3.0, SDHC čtečka, HD audio In/Out)
Ikona Odkaz na databáziZadní panel (až 10x USB 3.0/2.0, optický S/PDIF, 8kanálové audio, Intel Gigabit Ethernet, HDMI/DVI, Display Port), Bluetooth, Wi-Fi 802.11 b/g/n
NapájeníSeasonic 650 Watt X-Series Gold
ChlazeníCorsair 120mm vodní chlazení

LEET Workstation Pro (Stock)
Základní deskaASUS X99-E WS
ProcesorIntel Xeon E5-1620 3,5 GHz (3,6 Turbo), v3, 4jádrový, 10 MB cache
Paměti32 GB (4 x 8 GB) DDR4-2133 MHz 
GrafikaNvidia GeForce GTX 960 SuperSuperclocked (2GB DDR5)
Audiointegrované 7.1kanálové, 24bit, 192 kHz (HDMI/DVI), 5.1 (S/PDIF, audio jacky)
Storage256 GB Samsung 850 Pro SSD
Storage2 TB Western Digital Red HDD
Optická mechanika12x Blu-ray disc combo (čtení BD, zápis DVD/CD, M-DISC)
RozhraníPřední panel (2x USB 3.0, SDHC čtečka, HD audio In/Out)
Ikona Odkaz na databáziZadní panel (až 10x USB 3.0/2.0, optický S/PDIF, 8kanálové audio, Intel Gigabit Ethernet, HDMI/DVI, Display Port)
NapájeníSeasonic 650 Watt X-Series Gold
Chlazení120mm vodní chlazení pro CPU s 1,5" tlustým radiátorem


Za takováto PC tedy dáme značné peníze, přičemž srovnatelné výkonné klasické PC bude výrazně levnější, takže proč bychom si je měli dle CEO výrobce, pana Gossnera, pořizovat? Dle něj tyto počítače nejsou pouze doplňkovou výbavou domácnosti jako jiné podobné modely či herní PC. Dle něj de o zařízení, které dokáže zastat veškerou práci, samozřejmě nehledě na mobilní zařízení. Jedna stanice LEET Workstation tak má nahradit Blu-ray přehrávač, NAS, Apple TV, Roku, Chromecast i herní konzoli. Její použití také znamená, že se nebudeme muset tolik potýkat s kabely, přepínáním vstupů a hledáním toho pravého dálkového ovladače.

Dále mají být tato HTPC i snadno vylepšitelná, což je tedy pravda s ohledem na grafickou kartu nebo úložná zařízení. V případě výměny procesoru někdy v budoucnu a přechodu na novější platformu už to samozřejmě bude složitější, ale je pravda, že základ HTPC nám opravdu může zůstat, čímž se upgrade zlevní. Výrobce také slibuje, že pokud mu HTPC odešleme k upgradu, on jej provede zcela zdarma. To ale samozřejmě platí pouze pro samotnou práci, ne že by nám zaplatit i komponenty.

Steiger tedy chce tvořit především kvalitní PC, která něco stojí. Na otázku, zda by mohl mít v nabídce i herní HTPC s cenou pod 500 USD Gossner uvedl, že to je nemožné. Jeho přesvědčením je totiž to, že počítačový systém pro obývací pokoj musí vypadat a působit fantasticky. Dalším důvodem je to, že firma chce používat výkonný a moderní hardware a pak jde o to, že počítače jsou ručně sestavovány (jak jinak, že), testovány a mají 3letou záruku i doživotní podporu. Gossner tedy věří, že se mu podaří přesvědčit dostatek uživatelů běžných PC k přechodu na HTPC.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama