reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Svět hardware - ohlédnutí za dosavadním vývojem

1.1.2007, Karel Polívka, článek
Svět hardware - ohlédnutí za dosavadním vývojem
Nový rok přímo nabádá k tomu, abychom si udělali nějaké shrnutí - pro tento účel jsem zvolil shrnutí dosavadního vývoje našeho magazínu a ohlédnutí zpět. Pokud Vás tedy jeho vývoj zajímá, nebo prostě máte rádi nostalgii, pokračujte v čtení.

Doba se mění a my s ní


Stejně jako každý lidský jedinec prochází postupným vývojem, děje se tak i v případě každého média. Občas je ale vhodné se zastavit a ohlédnout se, odkud jdeme - a kam. V první řadě bych chtěl našim čtenářům dát najevo, kam tento magazín směřuje po obsahové stránce. A také bych rád poukázal na možnosti určité spolupráce s redakcí Světa hardware.

Obsah svethardware.cz se již od prvopočátku točí kolem všeho, co je možné nazvat hardwarem. Za dobu své existence (jejíž počátek se datuje již začátek roku 1999) ušel opravdu značný kus cesty. Na úplném počátku tvořilo obsah spíše občasné zpravodajství, které brzy začaly doplňovat samostatné recenze (na dnešní poměry je lze charakterizovat spíše jako stručná Preview). Stěžejní tématikou byly zpočátku základní desky (první články s tématikou základních desek byly spíše charakteru "technické podpory", než skutečných recenzí). Jak se ale postupně tým lidí kolem Světa hardware rozšiřoval, začínaly se objevovat samostatné články a recenze na stále více témat.

Po půl roce života se již objevovalo pravidelné každodenní zpravodajství a měsíční počet článků se zvyšoval, i když rozsah byl spíše jednostránkového charakteru a recenzí bylo mezi nimi pramálo. Stejně tak se zvyšoval počet lidí, píšících pro SHW, což je základní předpoklad pro zvyšování kvality serveru. V jednom směru byl ale SHW dlouhou dobu poněkud zdrženlivý - ano, řeč je o vlastním diskuzním fóru. To se stalo skutečností až na jaře roku 2006 (avšak od té doby už také ušlo značný kus cesty - pokud jde o další aktivity fóra, úspěch zaznamenala zejména Laboratoř SHW).

Pokud se jedná o vývoj návštěvnosti, v současnosti je v tomto směru u nás nejvíce sledovaným auditem NetMonitor (data z dřívější doby pochazející z jiných měření jsou bohužel neporovnatelná). Podle něj vypadá postupný vývoj návštěvnosti následovně (jedná se o počty Reálných Uživatelů za daný měsíc):



Jak graf ukazuje, Světu hardware se zkrátka daří a ani v roce 2007 tomu rozhodně nebude jinak. Na programu jsou další vylepšení našich testovacích metodik, adekvátní pokrytí všech důležitých oblastí, kterým se momentálně nevěnujeme (grafické karty, pevné disky, paměťové moduly), rozšiřování stávajících služeb a funkcí a rozvoj našeho diskuzního fóra. Co ale tomuto stavu předcházelo a kdo se na něm v současnosti podílí?


Seskupování současného týmu


Stejně jako se měnila úroveň a množství obsahu magazínu, tak se postupně obměňovalo i složení týmu tvořícího obsah SHW. Od Víti Zatloukala a Janusze Bubíka přes prvního "skutečného" šéfredaktora Petra Klabazni ke Štěpánu Mrázkovi, jehož příchod do řad SHW je možné datovat již na přelom roku 1999 a 2000, a který zanedlouho dostal Svět hardware na starost i jako šéfredaktor. Redaktorů píšících pro Svět hardware se za celou dobu 8 let vystřídaly už desítky, avšak pokud bychom měli vycházet pouze ze současného složení našeho redakčního týmu, tak první posila, která vydržela až dodnes, přišla ke konci roku 2001 - Josef Brož, jenž se ze začátku zaměřil na optické mechaniky, postupem času se přesunul k notebookům, kterým se věnuje i nadále.


předchozí podoba loga SHW

Neméně významný byl také rok 2003, kdy se mezi stálice redakčního týmu SHW zařadil i Jan Vítek, věnující se zejména tématice chlazení a počítačových skříní. Od počátku roku 2004 bylo zaznamenatelné znatelné zvýšení kvality i kvantity článků, Svět hardware pomalu získával na renomé a to se odráželo i ve zvyšování návštěvnosti. Od jara téhož roku se začalo s opětovnou tvorbou již pravidelných cenových zpravodajství, které si vzal na starosti Vít Kadubec a nyní vychází pravidelně každou sobotu.
 

Další změna nastala v červnu roku 2005, kdy jsem se připojil k týmu lidí tvořících obsah Světa hardware i já a převzal po Štěpánu Mrázkovi roli šéfredaktora (jako autor jsem se z počátku tématicky věnoval základním deskám/čipovým sadám), přičemž společně s tím došlo k dalším posilám v podobě Pavla Kovače věnujícího se primárně LCD monitorům (za dobu svého působení na Světu hardware si už vydobyl značné renomé v této oblasti - obzvláště díky pokročilé testovací metodice pomocí optické sondy s osciloskopem a rozsáhlým zkušenostem vycházejícím z pravidelného a dlouhodobého testování LCD panelů), Jana Dedka zaměřujícího se na vypalovací mechaniky a Milana Šurkaly, který má na Světu hardware na starosti pravidelné zpravodajství, jež krátce poté posílil i Marek Štelčík.


aktuální podoba loga SHW

V druhém čtvrtletí roku 2006 se náš redakční tým rozrostl o Martina Šejnohu, jenž se věnuje tématice počítačových zdrojů (a to formou skutečných zátěžových testů) a Zdeňka Eisenhammera zaměřujícího se na tématiku tiskáren. Koncem léta 2006 bylo značně posíleno naše zpravodajství, kterému se začal ustavičně věnovat i Jan Vítek, díky čemuž je od té doby množství našich aktualit o poznání vyšší, než jak tomu bývalo dříve.

Koncem léta roku 2006 náš redakční tým rozšířil Lukáš Petříček, který je tak v současnosti "služebně nejstarším" aktivním redaktorem Světa hardware, protože pro SHW napsal pár článků už začátkem roku 2000. Posléze si dal 6 let pauzu, aby se vrátil v plné síle. Oblastí jeho zájmu jsou procesory a operační paměti.


předchozí podoba ocenění SHW

Nejnovějším členem v našem týmu se stal koncem roku 2006 Petr Papež, který si vezme na starosti testování grafických karet. V lednu 2007 by měly být publikovány první články z této oblasti - budeme držet palce, aby se mu na SHW dařilo.

Stejně jako se rozvíjí náš tým, snažíme se také o neustále zlepšování testovacích metodik a posouvat úroveň i možnosti samotného serveru dále. Na konci roku 2005 jsme uvedli nový design webu, který byl obecně velice kladně přijat. V návaznosti na to jsme představili novou podobu našich ocenění Trefa a Best of Test, sladěných s novým designem. Na začátku roku 2006 jsme - po roční pauze - obnovili i pořádání expertiád (soutěží o ceny). Každý měsíc na Světu hardware probíhá soutěž sestávající se z 10 vědomostních otázek, jež jsou publikovány v 10 po sobě jdoucích pracovních dnech.


aktuální podoba ocenění SHW

Když pominu množství úprav webu, které se provádějí prakticky neustále, tak další novinkou se na začátku března roku 2006 stala na SHW zcela nová sekce Download, jejíž myšlenka spočívá ve vytváření archivu všemožných ovladačů (ať už oficiálních, či různě modifikovaných), benchmarků k testování výkonu, užitečných utilit a mnoha dalšího. Budeme se snažit o to, aby zde bylo pohromadě vše potřebné, co by se našim čtenářům mohlo hodit.

Dále jsme počátkem května spustili vlastní diskuzní fórum založené na vBulletinu, které už za těch několik měsíců také prošlo určitým vývojem a jeho návštěvnost stále stoupá. Rád bych touto cestou za sebe i za náš redakční tým všem našim čtenářům poděkoval za jejich přízeň - doufáme, že i nadále přetrvá.


Měnící se podoba webu Světa hardware



Podoba SHW v listopadu 1999 (šířka webu - optimalizováno pro 800px)
Období designu: počátek webu až konec roku 2000



Podoba SHW v lednu 2001 (šířka webu - roztahovací design)
Období designu: leden 2001 až začátek roku 2002


Podoba SHW v srpnu 2003 (šířka webu - roztahovací design)
Období designu: začátek roku 2002 až září 2003


Podoba SHW v červnu 2005, článek doprovázející nasazení designu z 27.8.2003
(šířka webu - roztahovací design)
Období designu: září 2003 až konec roku 2005


Aktuální podoba SHW (1.ledna 2007)
(šířka webu - optimalizováno pro 1024px)

Mezi nejnovějšími vylepšeními webu bych zmínil nedávné nasazeních Captchy (pro odeslání komentáře k článku je nutné opsat kontrolní kód z vygenerovaného obrázku), což odstranilo stále se zvyšující množství SPAMů z diskuzí pod články (které naše čtenáře v případě odebírání odpovědí z diskuzí u našich článků zbytečně obtěžovaly). Dále zmíním, že začneme využívat doposud spící potenciál tematických příloh.

A co nás/vás čeká v blízké budoucnosti? Tento měsíc by měl být hlavně ve znamení našeho dalšího technického magazínu TV Freak, který bude spuštěn v nové podobě (magazín i fórum) - v této souvislosti pro Vás máme přichystanou jednu tvůrčí výzvu, s kterou vás již brzy seznámíme. Pokud se tedy rádi účastníte soutěží (odměnou bude v případě úspěchu finanční obnos), doporučuji Svět hardware v následujících dnech pečlivě sledovat. Dále budeme mít na konci ledna další velký srovnávací test, avšak podrobnosti předem neprozradím, nechte se překvapit.

Na rok 2007 máme tedy přichystanou řadu vylepšení (ať už redakčních, tak i na webu) - snad se to všechno do dalšího Silvestra stihne v takové míře, jak bychom rádi... v každém případě se budeme snažit, abyste nám i nadále zachovali svou přízeň. X

Úspěšný rok 2007 přeje svým čtenářům redakce Světa hardware.
reklama