reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Synology DS414slim: NAS pro čtyři 2,5" disky

27.5.2014, Jan Vítek, aktualita
Synology DS414slim: NAS pro čtyři 2,5" disky
Společnost Synology si připravila nový model NAS s označením DiskStation DS414slim, který je zajímavý tím, že má připraveny pozice pro 2,5" zařízení. Díky tomu může být sám o sobě malý a lehký.
Synology DiskStation DS414slim je tedy sice určen pro pevnou instalaci, ale přesto chce nabídnout malé rozměry a hmotnost, a to především díky využití 2,5" zařízení. Instalovat budeme do něj především pevné disky spíše než SSD, neboť jejich přednost v podobě vysokého výkonu by zde stejně nebyla využita. Malé mobilní pevné disky dnes již jsou dostupné i ve 2TB podobě, takže si budeme moci vytvořit zabezpečené diskové pole se slušnou kapacitou.





DiskStation DS414slim je vybaven procesorem s jádrem pro výpočty v polovoucí desetinné čárce a dále má 512 MB paměti RAM. Při kopírování v prostředí Windows, tedy při použití protokolu Samba pak dle výrobce dosahuje propustnosti téměř 111 MB/s při čtení a 54,5 MB/s při zápisu. Vedle toho je vybaven dvěma porty USB 3.0, a to jedním zadním a jedním předním. Vepředu pak krom jednoho portu je ještě šest kontrolek pro každý z disků a také dvě Ethernetová rozhraní.





Šuplíky pro disky (vyměnitelné za provozu) jsou umístěny nezvykle vzadu, kde máme i druhý USB 3.0, dva RJ-45, napájecí konektor, tlačítko reset a také otvor pro zámky Kensington. Přesto se našlo místo i pro jeden 60mm ventilátor, který bude nejspíše někde vepředu.

Výhodou použití 2,5" disků je také jejich nízká spotřeba a díky tomu má DS414slim v provozu mít spotřebu jen 15,5 W. Nechybí ani možnost využití funkce Wake on LAN či WAN nebo plánované zapnutí a vypnutí. Zařízení je postaveno na známém operačním systému DSM (DiskStation Manager). Více se tomto zařízení dozvíte na stránkách výrobce (viz zdroj).

DS414slim se již dostal na náš trh s cenou cca 7 400 Kč s daní.

Zdroj: TZ Synology
reklama