reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tam a zase zpátky: návrat Falcon 9 ve videu

31.5.2016, Jan Vítek, aktualita
Tam a zase zpátky: návrat Falcon 9 ve videu
Minulý pátek se společnosti SpaceX opět vydařilo, aby první stupeň rakety Falcon 9 dokázal po odvedení své práce přistát na plovoucí plošině. Nyní se můžeme ve zrychleném videu podívat na jeho návrat zpět na Zemi.
Vypadá to, že inženýři společnosti SpaceX už přišli na to, jak s prvním stupněm Falcon 9 přistávat nejen na zemi, ale i na vodě a už to není žádná náhoda. V poslední době tak můžeme sledovat, jak se SpaceX značně zdokonaluje a dokazuje, že je s ní skutečně třeba vážně počítat i pro budoucí výzvy, jako je vyslání vesmírné lodi na Mars. Tu by měla společnost SpaceX spustit již v roce 2018, kdy se Mars opět objeví v opozici, a to velice blízko k Zemi, takže jde o mimořádnou příležitost. Bude totiž vzdálen od Země pouze 0,39 AU (astronomická jednotka), zatímco letos to bylo 0,51 AU. Tak blízko jako v roce 2018 bude Mars až za dalších 17 let.


Věnujme se ale zveřejněnému videu, které ukazuje celý sestup prvního stupně rakety Falcon 9, jenž se vrací z mise THAICOM 8 dne 27. května. V jejím rámci raketa vynesla do výšky 91 tisíc kilometrů více než 3 tuny těžký satelit pro komunikační společnost Thaicom.





Falcon 9 startuje se satelitem THAICOM 8


Vidět můžeme, jak se Falcon 9 nejdříve vhodně natáčí pomocí manévrovacích trysek, zapnutí motorů pro zpomalení sestupu a nakonec nastane tzv. "suicide burn", čili závěrečný silný zážeh motorů bezprostředně před dosednutím. Samotná společnost tento manévr označuje jako "hover-slam". Můžeme tak vidět, že se již potřetí za sebou podařilo přistání na plovoucí plošině, ovšem stále jde o nově vyrobené první stupně Falconu 9. SpaceX tak ještě čeká první pokus o "recyklaci", čili opětovné použití některého z nich. To bude další velký test, neboť samotné přistání rakety bez možnosti jejího opětovného použití neznamená pro společnost vůbec nic kromě pěkné show a inženýrského úspěchu. Cílem je opětovným použitím snížit náklady a firma doufá, že tak ušetří až třetinu pro vynášení nákladu na nízkou orbitu.

Zdroj: SpaceX
reklama