reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

The Boring Company spustila provoz v tunelech pod Las Vegas

12.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
The Boring Company spustila provoz v tunelech pod Las Vegas
V květnu minulého roku bylo dokončeno ražení druhého tunelu v Las Vegas, které měly zajistit dopravu návštěvníků zdejšího konferenčního centra. Tak se nyní stalo a tunely jsou konečně v provozu.
The Boring Company Elona Muska dokončila ražení dvou tunelů pod konferenčním centrem v Las Vegas v květnu minulého roku a nyní byla Las Vegas Convention Center Loop (LVCC Loop) konečně uvedena do provozu. Stalo se tak při konferenci World of Concrete, která se konala po otevření center uzavřených v důsledku koronavirových opatření. Využívá 1,5 míle (2,4 km) tunelů s celkem třemi stanicemi.
 
Tesly v tunelech Las Vegas
 
Od původní vize je ale nynější provoz ještě hodně daleko. Ideou bylo, že se zde budou prohánět autonomně řízené Tesly nebo elektrická vozítka, která pojmou 12-16 lidí, rychlostí až 240 km/h. Prozatím tu jsou jen bílé Tesly, ve kterých sedí lidští řidiči, a takto projedou tunelem maximální rychlostí 40 mph, tedy 64 km/h. Přestože to má k vysněnému cíli daleko kvůli nejrůznějším omezením, stále se počítá s rozšířením k dalším centrům, kasinům na Stripu a ideálně až k letišti.
 
O mnoho hůř to vypadá ale s ostatními projekty, které ztroskotaly na obavách obyvatel i na takřka nekonečných byrokratických požadavcích. Zatímco v Las Vegas se daří, v Los Angeles to opravdu nevypadá, že by se měla stavět Dugout Loop na Dodger Stadium. Projekt už i zmizel ze stránek společnosti. Podobný osud postihl i vysokorychlostní dráhu na letiště O'Hare International Airport v Chicagu. Stejně tak ze stránek zmizel i 35 mil (56 km) dlouhý tunel v Baltimoru.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama