reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tohle je Spartan! Nový prohlížeč od MS

22.1.2015, Jan Vítek, aktualita
Tohle je Spartan! Nový prohlížeč od MS
Právě vyvíjený prohlížeč Spartan od firmy Microsoft byl jedním z hlavních témat na včerejší konferenci, která se týkala systému Windows 10 a všeho, co s ním souvisí. Nyní už je jasné, že Spartan má za úkol nahradit a ne doprovodit Internet Explorer.
Však by to bylo od Microsoftu trošku schizofrenní, kdyby současně vyvíjel dva různé prohlížeče, i když na druhou stranu bychom se vzhledem k jeho předchozím aktivitám ani moc nedivili. Ovšem Microsoft se v poslední době profiluje jako společnost, která chce svými produkty oslovit uživatele všech hlavních platforem a leckdy při tom upřednostňuje i konkurenční platformy před vlastními. Do toho zapadá prohlížeč vyvíjený pod kódovým označením Project Spartan, který by měl pracovat odděleně od systémů Windows, čili ne jako Internet Explorer, který je na ně vázán.





Jedna z hlavních změn se týká renderovacího enginu, o němž Microsoft říká, že je zbrusu nový, i když jiné zprávy zase udávají, že jde o vylepšený a zjednodušený Trident z Internet Exploreru. Pravda může být jako obvykle někde uprostřed, ale to je nakonec jedno. Důležité je, aby byl kvalitní a rychlý.





Dále se můžeme těšit na podpoře různých rozšíření a zásuvných modulů, což tedy ještě nebylo potvrzeno. Ve skutečnosti by Spartan mohl dokonce pracovat i se stejnými moduly, jaké využívá i Google Chrome, ale na to už nemůžeme spoléhat vůbec, dokud něco takového Microsoft nepotvrdí či nevyvrátí.

Víme ale, že se Microsoft rozhodl zaměřit se na tři uživatelsky orientované vlastnosti: podporu stylusu, čtecí režim ve stylu Safari a integraci asistentky Cortany. Co se týče stylusů, pak zde chce firma navázat na zařízení Surface Pro a umožnit uživatelům, aby si do stránek vkládali poznámky nebo prostě celkově ovládali prohlížeč pomocí svého digitálního pera.

Čtecí režim je součástí prohlížeče Safari na Mac OS X i iOS a slouží k tomu, aby bylo čtení obsahu stránek pohodlnější a nerušené vloženými reklamami. Funkce Microsoftu bude podobná a také umožní snadno uložit stránky pro pozdější přečtení offline. Integrace Cortany je logickým krokem a s její pomocí se ve Spartanu budeme moci navigovat v online mapách, zjišťovat informace o dopravě a v podstatě se jí ptát na cokoliv týkající se stránek a jejich obsahu.

Spartan bude určený pro všechny nové verze systému Windows, ale zatím nebylo uvedeno, zda bude dostupný také pro ostatní operační systémy. Je to ale pravděpodobné, a to zvláště u mobilních systémů, však jestli je k dispozici Office pro iOS i Android, proč by něměl být pro ně i Spartan?

Zdroj: Tom's Hardware
reklama