reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trh s CrossFire a SLI je pouze 300tisícový

3.7.2015, Jan Vítek, aktualita
Trh s CrossFire a SLI je pouze 300tisícový
Pokud vás někdy zajímalo, kolik uživatelů má ve svém počítači nainstalovány dvě či více grafických karet zapojených v CrossFire nebo SLI, pak vězte, že tento trh je poměrně malý. Takovýchto lidí má být totiž jen cca 300.000.
To rozhodně není velký podíl, když si uvědomíme, že celý trh s herním PC hardwarem dle Jon Peddie Research dosahuje hodnoty 21,7 miliard dolarů, ale to samozřejmě kombinuje procesory, základní desky, grafické karty i monitory a periferie a další hardware. Počet GPU, které NVIDIA či AMD každoročně dodají na trh, není jednoduché zjistit, ovšem každý kvartál by firmy AMD a NVIDIA měly na trh dodat přibližně 12 - 13 milionů samostatných grafických karet, takže pokud existuje pouze 300 tisíc uživatelů s více kartami v SLI a CrossFire, je zřejmé, že to je možná až překvapivě malý podíl.





Zmíněné číslo pochází dle zdroje od "dobře informovaných a věcí znalých lidí", kteří se pohybují v PC průmyslu. Ti také potvrzují obecně známé rčení, že hi-endové karty jako GeForce GTX TITAN X, GTX 980 Ti nebo AMD Radeon Fury X představují jen malinký podíl v celkových prodejích. Je ale také dobře známé to, že v případě hi-endu jde také o marketingový dopad, který mají výkonné karty na celou svou řadu, v jejímž čele stojí.

SLI a CrossFire jsou tedy vyhrazeny pro velké nadšence, kteří jsou ochotni utratit peníze nejen za dvě či více grafických karet, ale také potřebují i tomu odpovídající ostatní hardware, jako je procesor s odpovídajícím výkonem a napájecí zdroj, který dokáže celou sestavu uživit. Můžeme přitom očekávat, že počet takových počítačů poroste, neboť má růst i celý průmysl produkující herní hardware, a to z dnešních 21,7 miliard na 23,11 miliard v roce 2017. Dá se očekávat, že prodeje porostou i kvůli rostoucí popularitě monitorů s vysokým rozlišením, jako je Ultra HD (3840 x 2160), neboť cena těchto monitorů postupně klesá a na trhu jsou karty, které dokáží poskytnout dostatek výkonu i pro takové rozlišení.

Nicméně stejně se nejvíce PC (více než 2/3) prodává bez samostatné grafické karty, takže se spoléhají na integrovanou, a není tedy divu, že dnes nejrozšířenějších grafickým čipem je Intel HD Graphics řady 4000.

Zdroj: Fudzilla
reklama