reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trh s SSD roste, Samsung stále jedničkou

3.6.2015, Jan Pánek, aktualita
Trh s SSD roste, Samsung stále jedničkou
Podle průzkumů TrendFocus je trh s SSD stále na vzestupu, dokonce i v mezikvartálním srovnání. Nicméně SSD pro desktopy se prodávají v porovnání s předchozím kvartálem méně. Samsung si ukrojil skoro polovinu trhu.
Společnost TrendFocus se zaměřila na trh se Solid State Drives a zjistila několik zajímavých věcí. Porovnávala údaje z posledního kvartálu roku 2014 a prvního kvartálu roku 2015. A podle výsledků trhu jasně dominuje Samsung.

Jak je možné, že trhu dominuje právě Samsung, který má v prodeji jen několik SSD pro desktopy? Právě protože se spíše zaměřuje na mobilní zařízení. V dnešní době se SSD hojně dávají do notebooků, ale ve zmenšených verzích se dostanou třeba i do tabletů.





Předchozí tvrzení podporuje i statistika. Trh s SSD pro desktopy klesl o 5,1 %, ale SSD pro ve formě pro mobilní zařízení se prodávala více, a to o 22,4 procent, což je velký nárůst. Zaujme ale hlavně celkový růst prodejů SSD, který představoval 3,5 %. To je hodně, uvážíme-li, že poslední kvartál minulého roku byly Vánoce.

Zajímavý je fakt, že základní cenová třída se neprodávala nejlépe, prodeje poklesly o 14,2 %, zde by ale na vině mohly být již zmíněné Vánoce, protože lidi nakupovali levnější zařízení. Růst zaznamenaly SAS SSD, evidentně se SSD zdají být dobrou volbou pro skladování dat pro specifické účely.

TrendFocus se zaměřil i na SSD, jež fungují na rozhraní PCI Express, které se vyznačují především velkou rychlostí, kterou jim tato sběrnice umožňuje. I trh s těmito SSD je silný, ale podle společnosti si ještě nenašel své pevné místo na trhu. Určitou roli v tom bude hrát i cena takových SSD, která je oproti SSD na rozhraní SATA až několikanásobně vyšší.

Samsung vévodí trhu s 44,7% podílem. Další důvod, proč se tak stalo, je, že Samsung je i největším výrobcem NAND pamětí, ty dodává třeba i do mobilních telefonů. Daleko za ním se nachází SanDisk s 11,1 %, potom Micron s 9,7 % a posledním z větších hráčů na trhu je Intel s 8,9 %.





Výhledově by měl trh s SSD pokračovat s růstem, protože se SSD budou více a více dávat do zařízení jako notebooky, kde představují zajímavé řešení, protože spotřebovávají méně energie a jsou méně hlučné ve srovnání s klasickými HDD.

Zdroj: Kitguru.net
reklama