reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
21.4.2015, Jan Pánek, aktualita
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, dodavatel čipů pro velké společnosti, jakými jsou například NVIDIA, Qualcomm nebo Marvell, hodlá na konci příštího roku přejít na masovou produkci 10nm waferů.
pg (89) | 22.4.201510:52
..a teď tu o Karkulce!
Odpovědět0  0
potooczech (345) | 22.4.20157:45
No vzhledem k současným úspěchům TSMC bych to viděl spíš na průběh roku 2017. Už dlouho se jim nedaří plnit plány. A pomalu ztrácejí půdu pod nohama. Global Foundries spolupracuje se Samsungem a má licencovaný jeho 14nm proces a mohli by údajně na 14nm vyrábět začátkem roku 2016. To znamená, že na začátku 2016 tu bude Intel, Samsung a GF vyrábějící na 14nm. Očekává se, že od TSMC utečou minimálně Nvidia, AMD a Qualcomm se svými Snapdragony, protože řada 810 se díky výrobě u TSMC vůbec nepovedla. S výrobou u TSMC není spokojen ani Apple a hledá alternativy a dalších velkých hráčů už moc není.
Chybějící funkční 20nm proces je pro TSMC velký problém, protože kompletně zazdil celou jednu generaci GPU Nvidie a AMD, stejně tak neschopnost vyrábět již na 16nm ARM SOC pro své partnery.
Ono rozdíl mezi 14nm a 16nm v podstatě žádný není, žádný výrobce to neuvádí zcela přesně, spíše je to označení pro generaci výrobního procesu. Proto 14nm Intelu není jako 14nm Samsungu a v podstatě to může být prakticky stejné jako 16nm TSMC.
Podstatné také je, co jsou tímto procesem schopni vyrábět. Zda ­"obyčejné­" paměťové nebo případně ARM čipy nebo podstatně složitější a náročnější APU či GPU s mnoha miliardami tranzistorů se složitou strukturou rozmístění.
Odpovědět0  0
SpaceExplo (240) | 21.4.201523:35
Na konci roku 2016 je uz prilis pozde. Intel uz ma v podstate hotovou 14nm a desktop CPU na ni nedela­/neprodava, protoze to neni zapotrebi a klidne bude rejzovat ­(nebo drzet zisky pri klesajicim trhu s PC­) na ­"starym­" 22nm procesu.

Mam pocit, ze GloFo si licencuje nejakou vyrobu prave od TSMC, takze ti budou jeste pozdeji, coz znamena, ze AMD na poli CPU stejne nebude mit co proti Intelu nabidnout. A az jakoze bude, tak Intel bude davno nachystanej a bez potizi ­(mozna po nejakem milostivem zpozdeni, nechce prece aby AMD zaniklo­) opet pevne prevezme oteze leadera.

Tahle zprava je tak vlastne vhodna jen pro investory TSMC, aby se jim uklidnilo svedomi, protoze situaci na trhu to stejne nijak neovlivni. A to je skoda :­-(
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 22.4.20158:51
Pokud jde o moderní technologie, pak GloFo licencuje 14nm, takže ne od TSMC ­(to má 16nm FF­), ale od Samsungu, který už pomocí 14nm vyrábí první čipy. Ovšem i tak všichni jen dohání náskok Intelu.

Uvidíme za pár týdnů, kolik těch nových desktopových 14nm Broadwell od Intelu bude, zatím se mluví jen o dvou s Iris Pro, což jsou spíše specialitky.
Odpovědět0  0
SpaceExplo (240) | 22.4.201511:33
Aj, sekl jsem se s tim odkud GloFo licencuje. Kazdopadne i tak na tom neni GloFo nejlip s kvalitou obecne. A ano, vsichni jen dohani naskok Intelu ­- ovsem ten naskok, o kterem vime ­- o tom co ma Intel v klidu nachystany nemame ani paru ­(a on se tim chlubit nebude­).

Ad Broadwell ­- jop, ma Haswell refresh a podle me Broadwell pro desktop uplne vypusti, pockav klidu na Zen do pristiho roku a pak je zazdi Skylake­-ama.

Ted si tak rikam, jestli ta zmena kontaktu mezi cpu a heatspreadrem v Ivy Bridge nebyla umyslna, aby Intel dal AMD aspon malou sanci se dotahnout.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.