reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Umělá inteligence porazila v pokeru tým vědců a počítačových expertů

11.4.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Umělá inteligence porazila v pokeru tým vědců a počítačových expertů
Umělá inteligence a hry, to není nové téma. AI Libratus je určená ke hraní pokeru a není možné říct, že by ho hrála špatně. Zvládla porazit už čtyři profesionální hráče a nyní i tým vědců a počítačových expertů.
Umělá inteligence se nebojí ani pokeru. Zatímco AI AlphaGo od Googlu byla mistrem ve staré čínské deskové hře Go a zvládla před rokem porazit i zkušeného jihokorejského hráče Lee Se-dola v Soulu, umělá inteligence Libratus se zaměřuje na hraní pokeru. Není divu, že je AI v této známé karetní hře tak dobrá, když je pro ni hračkou udržet pomyslný kamenný výraz. Počítač ale musí být při hře schopný provádět i taktické tahy.

Umělá inteligence Libratus už letos v lednu zvládla porazit čtyři světové profesionální hráče pokeru. Umělá inteligence tedy byla považována za hodně dobrého hráče, jiný tým se ale rozhodl ji porazit na základě slabostí, které jako AI má. Poslední aktualizovaná verze Libratusu tak stanula čelem proti týmu okolo pokerového veterána Alana Du. Ten se skládal z inženýrů, počítačových expertů a investorů.





Nový tým se rozhodl umělou inteligenci z Carnegie Mellon University přelstít a porazit ji na základě vědomostí o strojovém učení. I přes veškerou snahu tato strategie nebyla úspěšná a umělá inteligence Libratus s převahou zvítězila po 36 000 odehraných kombinacích. Utkání se konalo na čínském ostrově Hainan a trvalo pět dnů. Konečný výsledek ve prospěch umělé inteligence byl oznámen v pondělí 10. dubna 2017.

Jeden z tvůrců umělé inteligence Noam Brown chtěl dokázat lidem, kteří si myslí, že blafování je ryze lidská schopnost, že nemají pravdu. Počítač se totiž dokáže poučit ze zkušeností a zjistit, že blafování mu může přinášet větší výhry. Poker tedy představuje pro AI výzvu, protože je postaven na jiném principu než například šachy. Navíc nevidíte protivníkovy karty, takže rozhodování je o to těžší. AI se blafování nenaučila z analýzy velkého množství dat, ale její strategie byly podloženy jen z pravidel hry a znalosti teorie.

Po porážkách, které umělá inteligence v pokeru lidem uštědřila, není jasné, jestli se objeví další hráči, kteří si ji budou chtít zkusit porazit. Smyslem umělé inteligence totiž není hrát hry a porážet lidské protivníky, ale zdokonalit strategické rozhodování počítače, což může být následně použito v obchodních odvětvích či oblastech kybernetické bezpečnosti.

Zdroje: engadget.com, bloomberg.com
reklama