reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Update pro W10 Anniversary Edition způsobuje zacyklený reboot

6.10.2016, Jan Vítek, aktualita
Update pro W10 Anniversary Edition způsobuje zacyklený reboot
Windows 10 možná je nejrychleji se šířící operační systém od Microsoftu, ale jeho Anniversary Update je na tom spíše naopak. Navíc se na nej nabalují další problémy, neboť nová aktualizace způsobuje, že počítač se chytne do rebootovací smyčky.
Problémy s Windows 10 Anniversary Update se začaly objevovat hned po jeho vypuštění na trh 2. srpna a vypadá to, že jen tak nezmizí. Šlo například o nefunkční webkamery, "mizející" pevné disky, jejichž oddíly najednou ukazovaly špatné nastavení, ačkoliv data naštěstí zůstala zachována a problémy měli uživatelé se systémovým SSD a HDD, na nějž byly odsunuty aplikace. Právě problémy jako tyto asi nejvíce mohou za velice pomalé rozšiřování nové velké aktualizace Anniversary Update, na niž bude mnoho uživatelů čekat až do listopadu. Vzhledem k aktuálním problémům není navíc ani vyloučeno to, že se její rozšiřování ještě více protáhne.





Nyní se objevil problém s novou aktualizací právě pro verzi Windows 10 Anniversary Edition. Jde o KB3194496, která v řadě případů způsobila, že počítač spadl do nekonečné rebootovací smyčky. Windows 10 přitom představily nový způsob aktualizování, při němž má nad tímto procesem kontrolu právě Microsoft a uživatel může tyto aktualizace leda pozdržet. Pak bychom ovšem očekávali, že bude vypouštěn stabilní software, nebo že systém při problémech zajistí automatické zrušení provedených změn. To se ale zvláště dle zkušeností z posledních měsíců neděje a zjevně nepomáhá ani komunita tzv. insiderů.

Microsoft už sdělil, že na vyřešení aktuálního problému pracuje a že v blízké době vydá opravu. Jenomže ta musí pomoci především těm uživatelům, jejichž počítač je chycen do pasti neustálého bootování a restartování. Ti tak budou muset tuto smyčku nějak přerušit a dostat možnost aktualizaci provést, což může zajistit vstup do nouzového režimu.

Na celé věci je ale nejhorší to, že na stejný problém už upozorňovali právě insideři, takže musel být znám už před tím, než byla aktualizace vypuštěna na veřejnost. Takže jsou pouze dvě možnosti. Buď Microsoft tento problém vědomě ignoroval, nebo na něj někdo zapomněl. Toto může jít na vrub aktuálního CEO, jímž je Satya Nadella, který po svém nástupu do vedení firmy značně zredukoval skupinu pracovníků majících na starosti testování a odhalování chyb. Nyní jsou to právě samotní vývojáři, kteří si mají svůj kód testovat a odhalovat chyby. Osobně nevím, jak je tomu u programování, ale při psaní textů je pro autora velice těžké vidět všechny svoje chyby, zatímco další osoba je odhalí hned.

Nadella tím chtěl zajistit, aby Microsoft vypouštěl aktualizace rychleji než předtím a také častěji, jenomž se tím evidentně přišly i problémy a začíná být zřejmé, že něco se bude muset změnit. Asi nikdy nebude možné zajistit, aby aktualizace nepůsobily problémy, však musí pracovat na stovkách milionů zařízení s různou kombinací hardwaru, ale právě proto by se Microsoft měl snažit o co nejlepší otestování toho, co vypouští na svět. Zvláště pak v případě, kdy vzal zodpovědnost za provedení aktualizací na sebe. Bylo by vhodné, abychom získali alespoň možnost řídit nepodstatné aktualizace, čili takové, které neřeší třeba bezpečnostní díry.

Zdroj: ZDNet
reklama