reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V platnosti je úsporný plán Ecodesign Evropské komise

2.1.2015, Jan Vítek, aktualita
V platnosti je úsporný plán Ecodesign Evropské komise
Evropská komise připravila pro roky 2015 až 2017 nový Ecodesign Working Plan, který tak již včera vstoupil v platnost. Týkat se bude spotřeby domácích spotřebičů, jako jsou síťová zařízení nebo i kávovary.
Nový Ecodesign Working Plan pro příští tři roky tedy zahrnuje nová opatření, mezi něž patří nová označení a energetické štítky pro domácí spotřebiče určené do kuchyně, dále třeba automaticky aktivovaný pohotovostní režim u kávovarů, stejně jako u síťových zařízení. Nám jde pochopitelně především o to, jak se to dotkne funkčnosti našich routerů, modemů a jiných zařízení, která zajišťují naši internetovou konektivitu. Jiné stránky zase vytahují téma vlažné kávy, i když to je v podstatě pro IT také relevantní téma. Dle The Telegraph se tak budou muset kávovary do pěti minut po uvaření kávy automaticky vypnout, čímž ji tedy nebudou moci dále ohřívat. S tím se budou muset jejich majitelé smířit, ovšem v případě síťových zařízení si snad budeme moci sami nastavit úsporné režimy sami.





Dle zprávy BBC to ale není jisté, neboť nová pravidla mají po síťových zařízení povinně vyžadovat, aby se v případě jejich nepouživání vypla, což platí pro modemy nebo třeba i televizory s internetovou konektivitou. To má dle Evropské komise běžné domácnosti ročně ušetřit kolem 32 liber (cca 1150 Kč), což je tedy asi značně plýtvavá domácnost. Nicméně BBC mluví o povinnosti, zatímco Evropská komise říká, že tato zařízení mají být schopna se automaticky přepnout do úsporného režimu, což zní jako možnost a ne nucená vlastnost.

Zatím si ani nemůžeme zjistit, co všechno Ecodesign Working Plan obnáší, protože celý ještě ani nebyl zveřejněn. Možná že se tak stane až po 4. lednu, kdy pracovníci Evropské komise opět nakráčí do práce. Můžeme se ale dozvědět, že bude platit i pro bezdrátové nabíječky, video projektory, zobrazovací zařízení, audio zesilovače a různé základní stanice pro domácí spotřebiče. Zatím se tedy můžeme pouze dohadovat o tom, zda nový plán jen uživatelům poskytne lepší možnosti pro šetření energie, nebo je bude spíše nuceně prosazovat.

Zdroj: Hexus.net
reklama