reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výkonnější Apple M1X má prý přijít s 12 jádry v 16" MacBooku Pro

24.11.2020, Milan Šurkala, aktualita
Výkonnější Apple M1X má prý přijít s 12 jádry v 16" MacBooku Pro
"Pokud si myslíte, že je M1 rychlý, to jste ještě neviděli M1X." Takovými slovy měl popsat připravovaný procesor Apple M1X jeden zdroj, který hovoří o příchodu výkonnější varianty M1. Má mít i více jader.
Nové procesory Apple M1 vypadají velmi slibně. Přináší velmi vysoký výkon při rozumné spotřebě, a tedy i mnohem lepším poměru výkonu a spotřeby. Na Internetu se nyní objevují úniky, které tvrdí, že Apple připravuje ještě výkonnější variantu Apple M1X. Zda to je, či není pravda, to ukáže až budoucnost. My se zatím můžeme podívat na to, co se šušká. Novinka by dle těchto informací měla přijít s 12 jádry.
 
Apple M1
 
Zůstala by čtveřice úsporných jader, ale počet výkonných by se zvýšil ze 4 na 8. To by z takového procesoru udělalo opravdu extrémně výkonnou mašinu (už M1 dle benchmarků překonává i nejeden high-endový čip Intelu).
 
Nepřijde mi však, že by to byl výkon samotného CPU, který je u M1X velkou otázkou. Tou je spíše množství integrované paměti RAM, které u M1 může dosahovat 8 GB nebo 16 GB. A tady by mohl být problém, protože tato množství určitě nebudou stačit "Pro" verzím různých Maců. Doufejme tedy, že M1X přijde alespoň s možností 32 GB RAM. Bohužel operační paměť vůbec nepřišla na přetřes. Apple M1X by se dle zdroje měl poprvé objevit v 16" verzi notebooku MacBook Pro a nemělo by jít o žádnou keynote. Vydání by mělo proběhnout pomocí standardní tiskové zprávy. Tak uvidíme.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama